Това диво, диво момиче - Алисън Тийл
25.05.2016

Боровинки, имаме специална изненада! Днес искам да ви срещна с едно изключитeлно момиче, което винаги е готово за приключения.

Може лесно да я разпознаете по розовия бански, позитивното настроение и уменията за оцеляване в най-тежките условия - Алисън Тийл. Известна е като момичето Индиана Джоунс, не защото е гледала всички филми от поредицата по хиляда пъти, а защото целият и живот е изпълнен с приключение след приключение, отвеждайки я до най-далечни и диви места по земното кълбо. Имах удоволствието да науча малко повече за Алисън от самата нея. Родена в семейство на авантюристи фотографи, Алисън отрасва и пътува по най-различни и диви места по света. Въпреки натоварения си график, Алисън ни отдели време, за да ни разкаже как да оцелеем в дивото, и кои са най-лудите неща, които някога е правила.

Ето какво сподели с нас.

 

WB: Кажи ни къде си сега, какво правиш?

 

В момента съм в Калифорния, точно се върнах от месеци на пътешествия. Бях в Бритиш Колумбия, където снимахме следваща част от “Alison Adventures” с мечки Гризли. След това бях в Швейцария, където с невероятни про сноубордисти, снимахме филм за спокойствието. Там е изключително спокойно и ние искахме да разбрем, каква е тяхната тайна, на която се дължи това спокойствие и щастие. След това пътувах до Шри Ланка на сърф трип, след това до Австралия. Беше стархотно, сега имам време да седна и да си отдъхна и да говоря с различни и страхотни хора.

 

ат_слон

снимка: Sarah Lee

 

WB: Разкажи ни повече за себе си, за детсвото ти, за приключенията ти.

 

Аз бях отгледана като едно от тези деца Тарзан. Отгледана около света, тъй като моите родители по това време бяха фотографи, работещи за компании като Нешънъл Джиографик и Патагония. Всяко оутдор списание, за което се сетиш, аз отрастнах на неговите страници, бях главният модел на моя баща. Ние винаги пътувахме заедно до най-отдалечените и екзотичните места по света, сред най-различни селища, племена, колиби, пътувайки с канута, слонове, камили…

 

ат_папа

снимка: David Blehert 

 

В подножието на Еверест се провеждаше домашното ми обучение. Светът бе моята класна стая, а океанът детската площадка. Хората и животните, които срещах бяха моите учебници и учители. Беше безкрайно приключение. Но човек винаги иска това, което няма. Аз исках да съм като другите, да ходя на училище, да купонясвам, да лакирам ноктите си в розово, да нося принцеска корона (смее се)Но сега се чувствам изключително благословена.

 

ат_приятел

снимка: David Blehert

 

Аз никога не отидох на училище, така се случи че влязох в колеж, където изучавах филмово изкуство. Когато бях малка мразех фотографията и филмовото изкуство, защотo товa беше нещото, което правехме всеки ден, но осъзнах какво мощно оръдие е и колко е важно да споделяме различни истории и култури. Ако бъдещите поколения, нашите децата не разберат какво имаме, ще го загубим за винаги. 

 

ат_пер

снимка: Sarah Lee


И така, след 1000 приключения, оседлах моята камила, взех сърфа си и реших да направя приключенска поредица. Искам да споделя всички култури, сред които отраснах и да вдъхновя хората да обичат нашата планета, да обичат себе си и да следват мечтите си. И да го правя в розово, защото е важно! Всъщност започна като шега, докато растях бях такава мъжкарана. Тогава се шегувах с всички момичешки неща. В един момент си казах : Приеми го! (смее се)

 

ат_камила

снимка: Sarah Lee


WB: Кажи ни за твоята кампания "Пинк Бикини".

 

Аз карам за Odina surf, вярвам в тяхната кауза и я представлявам като посланник. Аз съм с тях от самото им начало, вдъхновявайки ги и тествах различните продукти. Всички продукти се правят ръчно, те бяха първите които започнаха. Идеята не е просто да събираме пластмаса и да правим дрехи от нея. Идеята е в това какво можем да направим, стъпка по стъпка, за да почистим нашата планета. Ако океанът загине, ние загиваме. Има толкова много различни неща по света, които изискват нашето внимание. Какво би било, ако всеки ден се будим с мисълта, какво мога да направя света да стане поне малко по-добро място. И това което открих е, че не е трудно. Дори просто една усмивка на сърф може да промени нечий ден. Всичко започва от нас, индивидите. Не е нужно да си Ганди и да имаш 10 000 последователи, за да промениш нещо.

 

ат_пинк

снимка: Sarah Lee


WB: Как върви с твоето училищно турне?

 

Точно се връщам от Вашингтон. За децата идва като свежа глътка въздух, образование чрез забавление, отколкото просто скучни статически данни, с които ги заливаш. Забавно е да посещавам различните училища и да показвам моите филми.

Веднъж едно 7 годишно момиченце, което плачеше дойде до мен. В този момент аз бях много притеснена и тя ми каза : “ Алисън, моята майка умира от рак и преди да видя твоите филми аз мислих, че няма за какво да живея, но сега виждам че има магия по света и хора, които ще ми бъдат приятели. Насълзявам се всеки път като се сетя. Невероятно е как това повлия на една малко момиченце, сега тя иска да стане пекар и постоянно пече различни неща. Всеки иска да бъде дете и да вярва в магията, да вярва в нещо.

 

5 неща, за да оцелеем в дивото ?

 

Казват, че 4те правила за оцеляването са : подслон, вода, огън и храна. 

Тук аз ще добавя 5то, което е чувството за хумор. Аз винаги съм казвала, че най-важното нещо, което трябва да опаковаш, когато тръгваш на ново приключение е чувството за хумор. Когато участвах в реалити предаването “Naked and Afraid”, дрехите бяха най-важният ни подслон, нещо от което бяхме лишени. Това за мен беше доста лудо. Ти си там, без нищо! Дори при тропически климат човек може да пострада от хипотермия и да бъде наистина прецакан. 

Има различни нива на оцеляване. Ако просто пътуваш бих казала, че е важно да не загубиш своето чувство за хумор, здравето и парите. Ако това се случи, тогава си в опасност.

 

ат)киви

снимка: Sarah Lee


WB: 5 неща, за да оцелеем в модерния свят?

 

Нещо много важно е семейство, да останеш свързан с близките си. Важно е да имаш подкрепа.

 

Духовност или да го нарека връзка с някаква по-висша сила или Господ. Връзката със Земята е с огромно значение. Ако обичаш себе си, обичаш планетата. Ако искаш да се грижиш добре за себе си, тогава ще искаш да оцелееш, ще искаш и семейството ти да е около теб, което ще те накара да искаш да опазиш Земята, защото ако нея я няма и нас няма да ни има. 

 

Да може да си поемем въздух! 

Аз непрекъснато съм между съобщения, имейли, фейсбук, туитър тн., често просто забравям да дишам. Трябва за момент да седнем, да забавим темпото, иначе ще се побъркаме.

 

Лоялност и отдаденост към всичко, което правим. Много е важно да даваме 110% от себе си в живота. При оцеляването, ако животът ти зависи от нещо, не можеш да го оставиш свършено на половина.

 

Любовта и това да се отнасяме с уважение към другите. Да си представим, че трябва да оцелем в село или град, ние сме зависими. Не можем да оцелеем сами, ако не сe отнасяш с уважение към другите, няма да оцелееш. Човек може да бъде известен или супер богат, но в края на деня най-важното е семейството и хората, които обичаш да са добре.

 

WB: Кое е най-лудото нещо, което си правила?

 

За мен “Naked and Afraid” бе много лудо и истинско. Незнам кой отива при най-суровитите условия с непознат гол мъж за един месец. А и ние бяхме първите, които го направиха. Сега участниците получават много повече неща, които им помагат да оцелеят. 

Когато бях в Мароко и трябваше да целуна змия, за да спася живота си от предполагаем сърф инцидент. Змиите използват доста езиците си и освен това са им доста дълги (смее се). 

Качих е на SUP(stand up paddling) за 3 седмици при Гранд Каньон и поех по едни от най-големите бързей.

Да отида на училище за първи път на 7 годишна възраст в планината Еверест с моята приятелка Рита. Това бе и първото видео, което направих. Всичко, което съм правила е лудо! Да посетя острова на танцуващите върху жарава. Но най-страшното и лудо нещо е да шофираш в центъра на Лос Анджелис .

 

WB: Кой е най-важният урок, който научи покрай всичките си приключения ?

 

Благодарност и признателност.

Когато растях познавах само света, в който отраснах и много неща ми лисваха дори това да ходя на училище, да имам приятели, да имам нормален живот. Но понякога ние не осъзнавам, колко много имаме и колко важни са нашите истории. И си мислим, че тези на другите са по-важни и по-интересни. Наскоро седнах и се замислих: Майко мила, има двойна страница посветена на мен в списанието на Опра! Ако някой има мечта, трябва да работи много, за да я постигне. 

 

Също така търпение. Човек не постига мечтите си само за една нощ. Не винаги хората осъзнават това, понякога те просто виждат готовия продукт.

 

at_дайв

снимка: Sarah Lee

 

WB: Коя е любимая ти книга ?

 

Незнам дали сте чували за книгата “Бикът Фердинанд” на Мунро Лийф. Това е детска книжка, чийто главен герой е бик, който предпочита да мирише цветята, вместо да участва в кориди. Друга книга е “Джонатан Ливингстън Чайката” на Ричард Бах. Това е една прекрасна история за чайка, която има големи мечти като да лети супер бързо, да е по-добра. Това е нещо, което е типично за чайките, но тя иска повече от това и често бива отхвърляна. Впоследствие успява да стане лидер и да покаже на другите, че могат да бъдат успешни. Никога не се предавай, защото един ден ти може да си лидер. Невероятна история е, а и аз обожавам животните. Също така когато растях обожавах всички книга на Инид Блайтън.

 

WB: Кога започна да караш сърф ?

 

Това е друга забавна история! Аз отраснах в планинска местност. Моите родители обикаляха по най-големите планински върхове. Въпреки че сме базирани на Хавайте и обичам водата, за първи път се качих на сърф в късните си тинейджърски години. Аз смятам, че ако намериш нещо, което обичаш не е задължително да си най-добрият. Сърфът е моята любов и медитация. Независимо на каква възраст си, винаги можеш да започнеш нещо ново, да си добър и да го обичаш.

 

WB: Спомняш ли си първия ти ден на сърфинг ?

 

хахаха.. О да! Плаках през цялото време, бях толкова уплашена. Докато растях баща ми ме насърчаваше да бъда момиче без страх, което може да се впусне във всяко приключение. Нещо, което ме ужасяваше бяха големите вълни! Сърфингът се превърна в повратна точка за мен, сега карам големи вълни и това е нещото, което обичам да правя. Помня първия си път, бях с наистина огромна дъска, бях толкова уплашена, че Океанът ще ме изяде, а в същото време си мислих как всички яки сърфисти, цялото ми семейство, целият град гледат! Умирах от срам.

Сега, когато видя някой във водата се стремя да съм мила, защото в днешно време сърфът се е превърна в толкова егоцентричен спорт. Никой не е учтив с другите, това е отражение на света, в който живеем. Много е важно, когато някой учи нещо ново да сме внимателни с него.

 

at_pod wulnata

снимка: Sarah Lee

 

WB: На какво би искала да научиш света?

 

Аз съм благословена с изключително уникален живот благодарение на моите родители и те ми предадоха тази искра да съм посланник на вдъхновение и надежда за мир, любов и единство, колкото и изтъркано да звучи. Иска ми се да бъда това приключенско момиче Индиана Джоунс с кауза и да уча света, чрез моите истории и чрез моя начин на възприятие на живота.

 

at_jivot

 

снимки:

David Blehert -  www.yogaadventure.com

Sarah Lee - www.hisarahlee.com

 

текст: Деана Велкова

Галерия:
лонгборд уроци