Very Berry Trip in Austria: Axamer Lizum
01.05.2016

След като прекарахме няколко чудесни снежни дни  в необятната ски зона на Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn, се насочихме на юг към един от любимите ни градове в тази част на Алпите - Инсбрук! 

Инсбрук е зимната столица на Австрия и е известен с младежката си атмосфера и богати възможности за спорт и забавления. Долината, където е разположено китното студентско градче е заобиколена от величествени върхове и предлага достъп до повече от 90 курорта с разнообразни терени за каране. Наваорени с 2 гигантски куфара, раници и сноуборд дъски, се  нанесохме в малката си и кокетна стая в центъра  на града и приключението можеше да продължи!  

Прогнозата беше с нас и още на следващия ден се насочихме към Axamer Lizum – курорт, на около 10км. от Инсбрук, домакин на зимната Олимпиада от 1964 г. Курортът  е едно от тези места, в които се влюбваш от пръв поглед. Вместо лифт, червено олимпийско червено влакче те качва на горна станция, където те посреща величествената гледка. Варовикови скали с чудати форми и тесни улеи между тях взимат духа на туристите, почиващи си на слънце в панорамния ресторант. 

Axamer Lizum

Axamer Lizum

Ден 1 на Axamеr съвпадаше и с ежегодното събитие Ugly Skiing Day, което по традиция се провежда в края на сезона.  Както името предполага, облеклото за Ugly Skiing изисква  много неон, брокат, ярки цветове и солидна доза самоирония по отношение на външния вид. Партито започва още в 9 сутринта, когато пристигнат най-запалените почитатели на грозното скиорство, такова каквото го познаваме от ски филмите от 80-те и 90-те години.  На терасата на Axamer се изгражда сцена и през целия ден планината кънти под звуците на музика, която никога не бихте си пуснали сами – Barbie Girl, рейв от началото на 90-те и изобщо всичко онова, което ( с причина) е заровено в миналото. Макар да бяхме чували доста за легендарното парти, нищо не можеше да ни подготви за това, което заварихме на Axamer на 4-ти април. Всичко цветове на дъгата и хора в грозни костюми бяха заобиколили сцената, разположена на плаца на горна станция. 

Ugli Skiing

Axamer Lizum

Ние също бяхме положили нашите усилия да се слеем с тълпата - след 2 часа тичане из местния мол, успяхме да открием най-грозните и кичозни оnesie бодита. Леко ни е срам, ако трябва да сме честни, но за да добиете автентична представа за  Ugli Skiing, ще ви покажем снимка на дрескода ни този ден:

Ugli Skiing

На място, за наша изненада, срещнахме доста познати хора, включително и наши приятели от Нова Зеландия и Австралия, които по стечение на обстоятелствата винаги засичаме по пътешествия из Европа. Към 2ч. партито завърши с масово спускане по пистите на курорта, което пък си беше истински грозен и забавен край на този цветен ден. 

Ден 2 на Axamer  ни завари с дъжд, но това не ни спря да се разходим из пистите и прекрасните склонове на курорта. Само 10 мин. катерене ни делеше от една от любимите ни гледки към долината на Инсбрук. 

Axamer Lizum

Axamer Lizum

Axamer Lizum

Изморени и доволни се качихме до бистрото на горна станция, където открихме  най-вкусния австрийски десерт – apfel strudl mit sauce (ябълков щрудел с ванилов сос)  - заслужена награда в края на поредния ден в планината. 

Axamer Lizum

Използваме възможността да благодарим на екипа на Axamer Lizum за подкрепата. За нас беше удоволствие да посетим и покараме в красивия ви курорт. Тhanks Axamer Team, we’ll be back! (намиг, намиг)  

Текст: Фатима и Марина

Галерия:
лонгборд уроци