Berry Trip до Австрия: Day 2
23.4.2016

10 дни след като се завърнахме от Very Berry Trip-a ни в Австрия, за който ви разказахме тук, вече сме готови да споделим и останалата част от приключенията ни след ден 1. 

Последните 2 седмици бяха изключително наситени от преживявания за сметка на пресен сняг, но това ни отвори чудесни възможности да научим нови неща и се запознаем с нови практики. Все пак едно бери може да се забавлява навсякъде, независимо от сезоните! :) 
Ден 2-ри от пътешествието ни не ни изненада с нов сняг, но пък беше изключително слънчев и жизнерадостен, защото имахме възможността да го прекараме с Крис от австрийското фрийрайд крю Bootsjungen (момчетата снимаха у нас филм за Рила, за който писахме тук). 
Вече на родна австрийска почва, с Крис се срещнахме в Hinterglemm – курорт, част от огромната ски зона на Saalbach. Тя е най-голямата ски зона в Австрия и е толкова голяма, че главите ни не можеха да го поберат. Представете си да пътувате изцяло и само с лифтове от София до Боровец. Е, Saalbach е толкова голям, че дори и повече. Територията на курорта покрива  125 кв. км, а от тази година китният Fieberbrunn (от който е родом и самият Крис) е част от зоната. Та, за да спестим на планетата вредни газове от автомобили и спестим и на себе си пътуването със schi bus-a, се уговорихме да се срещнем в Hinterglemm, докъдето стигнахме само с лифтове. 
На място той ни посрещна с огромна усмивка и чудесен и полезен план за деня – обучение за лавинна безопасност и работа с лавинни уреди. Заредени с устройства, лопати, сладки неща и добо настроение се запътихме пеша по великолепните склонове на курорта, за да си изберем място за деня. Попаднахме на един чудесен склон с красива гледка към върховете на Fieberbrunn, където решихме да бъде кемпа ни за деня. 

10 дни след като се завърнахме от Very Berry Trip-a ни в Австрия, за който ви разказахме тук, вече сме готови да споделим и останалата част от приключенията ни след ден 1. Последните 2 седмици бяха изключително наситени от преживявания за сметка на пресен сняг, но това ни отвори чудесни възможности да научим нови неща и се запознаем с нови практики. Все пак едно бери може да се забавлява навсякъде, независимо от сезоните! :) 

Ден 2-ри от пътешествието ни не ни изненада с нов сняг, но пък беше страшно слънчев и жизнерадостен, защото имахме възможността да го прекараме с Крис от австрийското фрийрайд крю Bootsjungen (момчетата снимаха у нас филм за Рила, за който писахме тук). 

Вече на родна австрийска почва, с Крис се срещнахме в Hinterglemm – курорт, част от огромната ски зона на Saalbach. Тя е най-голямата ски зона в Австрия и е толкова голяма, че главите ни не можеха да го поберат. Представете си да пътувате изцяло и само с лифтове от София до Боровец. Е, Saalbach е толкова голям, че дори и повече. Територията на курорта покрива  125 кв. км, а от тази година китният Fieberbrunn (от който е родом и самият Крис) е част от зоната. Та, за да спестим на планетата вредни газове от автомобили и спестим и на себе си пътуването със schi bus-a, се уговорихме да се срещнем в Hinterglemm, докъдето стигнахме само с лифтове. На място той ни посрещна с огромна усмивка и чудесен и полезен план за деня – обучение за лавинна безопасност и работа с лавинни уреди.

Заредени с устройства, лопати, сладки неща и добро настроение се запътихме пеша по великолепните склонове на курорта, за да си изберем място за деня. Попаднахме на един чудесен склон с красива гледка към върховете на Fieberbrunn, където решихме да бъде кемпа ни за деня. 

Ето как  горе долу изглеждаше нашето местенце в този ден: 

Докато Крис калибрираше лавинните уреди, ние грижливо се погрижихме за музиката и озвучението на нашия импровизиран кемп. От Goal Zero Bulgaria ни предоставиха колонка и слънчев панел Nomad 13 (даа! истински, малък, портативен слънчев панел), с който можехме да зареждаме устройствата си навсякъде в планината. Като любители на всички природосъобразни практики нямаше как да не се влюбим в панелчето. (Между другото, говорейки за такива, ето и 10 идеи за това как да да пестите вода)

Приятелите ни от Small Foot (българска марка, създател на първите надуваеми снехогодки в света) пък ни помогнаха много с придвижването ни из Алпите, като ни осигуриха за тест няколко чифта снегоходки. 


Въоръжени с целия арсенал, начело с доброто си настроение, се концентрирахме върху програмата на Крис и запретнахме ръкави да разберем повече за принципа на работа на лавинните уреди, които след това се заловихме да заравяме и търсим. Работихме с дигитални пийпсове, но успяхме да разберем и повече за по-старите аналогови устройства. 

Крис позиционираше пийпса на „жертвата“ и ни задаваше основните критерии на търсенето. Макар и в нашата ситуация обучението да премина гладко и като на игра, в реални ситуации бързите и адекватни реакции и необходимите познания за принципа на работа на лавинните уреди, заедно с правилата за търсене, локализиране и боравене със сонда, са изключително важни и могат да спасят не един човешки живот. 

Съветваме всички, които планират да карат извън пистите, да се образоват по темата по начините, които намерят за добре. В България всяка зима се организират лавинни курсове. Друг лесен начин и достъпен начин е да разгледате Safety Academy-то на Ortovox. Вътре има и тестове за тези, които искат да опреснят знанията си. 

Наблягаме на това, че подготовката за карането извън писти е изключително важна и задължителна, но никога е е гаранция за оцеляване. Планините са могъщи и  непредсказуеми. 

А сега, обратно към трипа:

След няколко часа под ярките лъчи на слънцето и напъствията на Крис, осъзнахме, че е време да покараме. Но не и преди да се заредим с шоколад. (Както бяхме писали в статията за „6-те неща, които всяко едно момиче, което кара сноуборд, ще разбере“, с раниците ни винаги се намира нещо сладко)

Загърбили раниците си, се озовахме на пистите на курорта, където измежду цветните тълпи с хора Марина забеляза не какво да е, а нашия си български флаг върху един нищо неподозиращ сноубордист. С огромни усмивки и радостни викове се насочихме към момчето, което се оказа австриец, за да му кажем, че се е облякъл като националния ни флаг и е наложително да се снимаме с него.

Щастливи и благодарни се запътихме обратно към Saalbach, за да отпочинем и съберем сили за утрешния ден в Nitro Park-a на Leogang, за който ще споделим през уикенда.

Stay tuned! :) 

Галерия:
лонгборд уроци