Стречинга - важно правило за всеки спорт
18.04.2016

Защо се разтягаме?

Най-познатият ефект от стречинга е, че прави мускулите по-еластични, с което подобрява гъвкавостта, но това далеч не е всичко!По-еластичният мускул е по-малко поддатлив на травми.

Разтягането след тренировка подобрява кръвообръщението, доставя кислород и хранителни вещества, отстранява отпадните продукти, които се отделят при тежки физически натоварвания. Всичко това подобрява възстановяването.

Най-голяма полза от стречинга е възможността чрез него да се поддържа оптимална дължина на мускула.

При редовни и интензивни тренировки или обездвижване, много от мускулите се скъсяват, което нарушава мускулния баланс. Това пречи на нормалната стойка и движения и създава постоянно мускулно и ставно напрежение – все предпоставки за ранна амортизация на опорно-двигателния апарат. Скъсените мускули имат по-малка относителна сила, поради намаления съкратителен потенциал.

При стречинг се разтяга и съединително-тъканната обвивка на мускулите, наречена фасция. По този начин на мускула се осигурява пространство за растеж, тъй като фасцията е тази, която го ограничава. Периферните нерви също подлежат на разтягане и притежават еластичност, която може да се увеличи при тренировка или изгуби при обездвижване и това да повлияе на обема на извършваните движения.

Стречинг упражненията въздействат на проприорецепторите – специални нервни окончания в мускулите, ставите и сухожилията за анализиране на извършваните движения и определяне на положението на тялото в пространството.

Стречингът подобрява проприорецепцията и оттам връзката съзнание-мускули.Стречингът поддържа и подобрява еластичността на ставната капсула и сухожилията.

 Текст: Паскал Дичев. Oще полезна информация може да намерите на MaxFit!

 

Галерия:
лонгборд уроци