14-годишно момиче е най-добрата катерачка на боудъри в света
23.03.2016

Малко преди да навърши 15 години Ashima Shiraishi изкатерва боулдър маршрут с трудност V15, което я прави не само първото момиче, което успява да изкатери такъв маршрут, но и най-младия човек в света, който го е правил до този момент.

Боулдър е стил в скалното катерене, при който не се използва обезопасителни въжета и обикновено се изкачват стръмни, но не много високи скали. Някой от катерачите слагат дюшек под скалата, който да служи като средство за обезопасяване.

Боулдър е стил в скалното катерене, при който не се използва обезопасителни въжета и обикновено се изкачват стръмни, но не много високи скали. Някой от катерачите слагат дюшек под скалата, който да служи като средство за обезопасяване. Трудността се измерва чрез V-скала, за разлика от познатата Yosemite Decimal System (5.8, 5.10a, 5.15a и  така нататък) като започва с V0 и на този етап стига до V16.

При боулдърът целта, която трябва да бъде премината се нарича проблем. Проблемите могат да бъдат дълги както две движения, така и огромни траверси надвишаващи 20 движения. 

През 2012 Tomoko Ogawa от Япония, тогава на 34 години, става първата жена изкачила V14, с проблем под името Катарзис. Това й отнема 3 години.

През 2014 Shiraishi, тогава на 13, изкачва също маршрут с трудност V14 на Рокледс, Южна Африка.

Оттогава само три други жени в целия свят са достигали V14 - Shauna Coxey (U.K), Alex Puccio и Isabelle Faus (U.S)

Галерия:
лонгборд уроци