Живот в опаковка
03.09.2015

  Био продуктите отдавна вече не са само по хранителните щандове. Преди време попаднах на био веро за съдове и честно казано бях приятно изненадана – обилна пяна, приятен аромат, справи се и с „тежката артилерия“ чинии. Най-доволна останах от това, че ефектът на сухите ръце беше значително по-малък и краткотраен, т.е. кожата на ръцете ми бързо и без намазване с крем успя да се възстанови от дехидратирането.

  Малко след това получих подарък – био душгел. И отново – много пяна, усеща се мек на кожата, не изсушава и оставя усещането за хидратирана кожа. Реших да пробвам и био лосион за след душ. Случвало ми се е през лятото след намазване с крем да изляза на слънце и кремът да започва да се стича, създавайки усещането, че буквално се топя. Не и с бързо попиващ крем какъвто се оказа био кремът.

  Още по-интересно стана, когато попаднах на био калници за велосипед, изработени на растителна основа, 100% рециклируеми, както и различни био обезмаслители или смазки. Цената им беше добра, даже малко по-ниска от някои пластмасови калници и средства за поддръжка. Показват следната схема, която важи за всички продукти, изработени по такава технология:

„Recycleandreuse“ -  „Рециклирай и използвай отново“, след преработка от изхвърления продукт „се ражда“ нов.

Реших да се поинтересувам точно колко време би отнело на нерициклируем отпадък да се разгради. Когато цифрите говорят е по-добре да замълчим и да се замислим – „Какво оставяме след себе си в природата?“

 Ако си представим, че има БИО институция, която следи колко отпадък образуваме и ни кара да плащаме за него, бихме се замислили преди да изсипем олиото от пържените картофи в мивката или тоалетната, или преди да хвърлим бутилка на земята. Защото ако според тази скала на разградимост на един отпадък са нужни над 200 години да се разгради, таксата би била доста по-голяма, отколкото, например заради хвърлена ябълка или дори цигара, на които отнема значително по-малко. Всичко, което се стече в отходните канали, попада след време, и то не след много време, в кръговрата на веществата и водата. Съответно част от него ние буквално поглъщаме с водата, която пием, а другата част се изсипва върху нас с всеки дъжд. Пак е някаква изкривена форма на „reuse“- схемата „използвай отново“, но не мисля, че някой доброволно и съзнателно би се залял с отпадъчна вода. Не го правим доброволно, а несъзнателно, по незнание или невнимание.

  Последиците от отравянето на природата стават все по-ясни на хората и те започват да внимават. Трябва да знаем, да осъзнаваме и да сме внимателни.

„Колкото по-късно, толкова по-мръсно“ е казала народна мъдрост. Просто, точно и ясно – колкото повече време ни отнеме да се научим да сме отговорни към средата, която ни заобикаля и в която живеем, толкова по-дълго ще сме оградени от собствената си мизерия и нечистота.

  Ровейки още по-дълбоко в материята попаднах на един интересен и в същото време доста плашещ факт. За да осъзнаем напълно същината му трябва да си представим какво прави човешкият организъм, за да се избави от попаднало в него чуждо тяло?

   Бори се всячески за отстраняването на това тяло чрез антитела, повишена температура и т.н. Фактът, на който се натъкнах, е че има такива синтетични вещества, които за разлика от стъклото и пластмасата, които все пак се разлагат за няколко стотин или милион години (стъклото), тези не се разлагат НИКОГА по естествен начин. Подчертаването на НИКОГА е абсолютно нарочно, защото има за цел да наблегне на необратимостта на такова замърсяване, а да не говорим и за натрупването на подобни замърсители.

   Това са например силиконите и синтетичните пенещи вещества. Те се отлагат по дъното на водните басейни и от една страна убиват живеещите там организми, а от друга дори още по плашеща – остават там като неразградими по естествен път чужди тела.

   Чужди, защото не са с естествен природен произход. Какво става с човешкия организъм, ако попаднало в него чуждо тяло не се отстрани? Дали не става същото и с околната среда? И ако освен БИО институция имаше и БИО полиция какво ли би било наказанието за такова замърсяване?

    Все повече големи компании, а и обикновени хора с будно съзнание, започват да се интересуват и съобразяват с гореспоменатите факти. NaturalCosmetic е една от тях – напълно биоразградима EKO Козметика със 100% рециклируема опаковка. Използват изцяло БИО съставки, БИО опаковки, БИО етикети, БИО  чантички от плат, Био? още какво.....

    Основна идея на фирмата е съчетаването награда и природа. Оказва се, че такова съчетание е напълно възможно, защото с продуктите на NaturalCosmetic в канализацията се оттича единствено натрупаната по кожата нечистота, т.е. не остават следи в природата. Споменатият по-рано подарък био душ гел, поставил началото на моето проучване, е именно хит продуктът „BioRhythm“ на NaturalCosmetic, разработен от специалист фармацевт-технолог, и дал начало на моя интерес и загриженост за здравето на природата, както се грижа за своето собствено.

„BioRhythm“ е фин, натурален измиващ гел от изцяло природни съставки, съдържа само екосертифицирани, биоразградими миещи вещества, на базата на аминокиселини, с масло от Морингаи и не съдържа съставки от животински произход. Поддържа кожата в отлично състояние и е подходящза всеки тип кожа. На първото си международно изложение за Био продукти в Германия през Февруари 2015та веднага бе номиниран за иновативен продукт и тенденция в био козметиката.

Попаднах на много хора и институции, водещи био начин на живот.  От храната до отпадъка през почистващите препарати и личната хигиена всичко по цялата верига е био. Не коства усилия нито повече средства, а има благоприятни последици и за нас, и за заобикалящия ни свят. Грижа за себе си и за природата. Много вече го правят, започнете и вие.

Гергана Шопова

Галерия:
лонгборд уроци