Radar Festival 21-23 Август Варна
05.08.2015

Във Варна предстои любопитно културно събитие между 21-23 август – второто издание на “Радар фест”. Музика, работилници, гранични форми за изкуство…  Изпълнителният директор на фестивала Светлозара Христова и неговият артдиректор Димитър Бодуров представиха идеята и програмата на форума в студиото на “Денят започва с култура“.
Идеята се появи през 2013 година – в България граничните форми за изкуство нямат форум, на който да бъдат представени, а Варна е интересно пространство, в което през последните години не се случват много фестивали. Така решихме да направим нещо по въпроса – да представяме проекти от 21 век в морската ни столица, разказа Светлозара Христова.
Тази година програмата е значително по-богата – имаме 9 концерта, 3 работилници, представяне на филми, инсталации, и всичко това ще се случва в Градската художествена галерия, добави Димитър Бодуров.

За втора поредна година във Варна ще се състои едно много любопитно културно събитие - Radar Festival. Той ще се проведе между 21-23 август и ще има много музика, работилници и гранични форми за изкуство…  

Radar Festival засича пресечните точки между различните музикални жанрове и тенденции, както и между музиката и другите форми на изкуство. Фестивалът търси творчество, което излиза отвъд традиционните граници.

Темата за опазването на околната среда е от ключово значение за екипа на фестивала. Организаторите измерват отпадъка, който произвеждат в рамките на цялостната организация и реализация на фестивала и предприемат ефективни действия за неговото редуциране. Това поставя Radar Festival, сред фестивалите спазващи зелени културни политики, приоритетни в последните няколко години.

Тази година, фестивалът получава наградата на EFFE LABEL 2015-2016 за продукция отличаваща се с високо художествено качество, за събитията които представя и за ключовото въздействие на местно, национално и международно ниво, което фестивалната платформа оказва. 

Програмата му се фокусира върху музикални творби на млади и утвърдени артисти от България и света като тази година в нея са включени: 

- Соло пиано концерт на КАЙА ДРАКСЛЕР [SLO] 

 

- Аудио-визуалeн проект ME/THE CITY на музиканта ПЕТЪР ДУНДАКОВ и визуалния артист ЙОСТ ВАН ВЕЕН [BG/ NL]

Това е проект, който се интересува от темите като атмосфера, хипноза, микро и макро, система и хаос, органично и неорганично, текстури и топографии. 

- Аудио-визуален проект на Иван Шопов а.k.а. Balkansky & ЕЛИ ЖОТЕВА [BG]

- CAUSALITY - съвременен танц и музика и на живо, проект на хореографа ПИТЪР ЛЕНГ и музиканта ДИМИТЪР БОДУРОВ [NL/BG]

Творците Питър Ленг и Димитър Бодуров ще работят с български танцьори от различни танцови школи от три града в България. В резултат на тази колаборация ще бъде реализирана своеобразна премиера с български участници на представлението CAUSALITY което ще участва в оригиналния си състав на престижния културен фестивал ORIGEN (www.origen.ch) в Швейцария на 7-ми този месец.

Селектираните участници са Елена Георгиева от Държавна Опера Бургас и от Танцова компания Dance Studio Dune / Сдружение Танц.БГ - Бургас, Iskra Ivanova, танцьор на свободна практика, преподавател по съвременен танц във Варна, Стела Томова и Филип Миланов от Ðerida Dance Center- София. 

- Аудио-визуален проект BEYOND THE ENTROPIC DIMENSION на електронно дуо INCITE [DE] 

За последните 10 години incite/ имат над 200 live аудио-визуални шоута изпълнени с футуристична bass музика и впечатляващи черно-бели визуализации

- FLY WE 2 THE MOON проект на музиканта РОСЕН ЗАХАРИЕВ – РОКО [BG]

- Аудио-визуален проект CROIX на композитора ФРАНК ВИГРУ [FR]

- Концерт на БИЛЯНА ВУЧКОВА (http://www.bilianavoutchkova.net/) -  изпълнението на Биляна Вучкова е първият досега концерт, провеждан в Обсерваторията във Варна

Освен тези проекти в програмата на фестивала са включени отворени срещи с артистите, прожекции на филми и работилници.

Tази година своята премиера за България ще има и филмът Björk: Biophilia Live (http://www.radar-festival.eu/bjoumlrk-biophilia-live.html)

Има детска линия с участието на музикант и приложен артист, като тази година ще има нов уъркшоп за електронна музика и работа с програма за музифициране. 

В рамките на фестивала ще се случи и проектът "Градски истории", по който Светлозара Христова и Мануела Саркисян работят съвместно с Мария Илчева. Проектът създава градски истории посредством танц и музика, като основната му тема е обмяната на средства, а една от избраните локации е Колхозния пазар във Варна. 

Повече на https://www.facebook.com/radarfestivalbeyondmusic и http://www.radar-festival.eu/

Билети може да закупите на https://www.ticketlogic.bg/radar-festival-beyond-musi/27563 

Галерия:
лонгборд уроци