Как да се хидратираме в жегите
24.08.2014

Тази година лятото е доста срамежливо, но отново се задават топли дни. Точно е тези дни е по-важно от всякога да приемаме поне 8 чаши вода на ден, за да осигурим нужната хидратация на телата си.
Хидратацията е изключително важна, за да може тялото да изхвърля натрупаните токсини, за да подсилим имунната система, за да имаме повече енергия и за да имаме хубава и сияйна кожа :)
Ето няколко идеи как да се хидратирате и да осигурите нужното количество вода на тялото си през топлите дни (кафето и алкохола не се броят!).

Пийте вода веднага като се събудите

Препоръчва се първата чаша вода да е на гладно веднага след ставане (и естествено преди кафето). Така помагате на тялото и на метаболизма си да се събудят.

Добавяйте мед и плодове към водата

Понякога да се пие само вода доскучава. Освен това резенчетата лимон (или изстикания лимон), добавени във водата, действат благоприятно на имунната система, подпомагат храносмилането, отслабването и изхвърлянето на токсините от организма.
Готина идея е във водата да се сложи резен лимон, или какъвто и да е плод. Комбинацията от цитрусов плод, ягоди и боровинки е особено вкусна. Може да слагате замразени плодчета, за още повече свежест.
Други възможни комбинации са: диня и мента, ананас, замразен банан или краставица.


Пийте чай :)

Говорим за истински запарен чай, не за студените чайове, пълни с консеранти и захар, които може да си купите от магазина.
Когато ви е много топло, не трябва да пиете ледено-студена напитка, а нещо със стайна температура или даже топло като чай. По този начин регулирате температурата на тялото си, изравнявайки я с тази на горешия въздух и не ви е чак толкова топло. Освен това чаша ароматен чай с мед е верен помощник за тези от вас, които трудно заспиват вечер през всеки сезон.

Накисвайте чия семената

Чия семената са голям хит напоследък, но много хора не знаят, че трябва да ги накисват. Т. Нар. “семена на бегача” увеличават размера си, след като ги накиснете във вода. Важно е да ги накисвате преди да ги консумирате, защото иначе ще приемат водата, която им е нужна, от организма.  
За да се хидратирате с чия семена, накиснете 3 лъжици чия във вода и ги оставете в хладилника. Когато поемат нужната им вода, ще добият леко желирана консисенция. Просто добяте част от нея, когато си правите smoothie.

Пийте диня


Ако искате наистина да се хидратирате, блендирайте няколко парчета диня и ги изпийте! Така тялото ви много по-бързо и по-лесно ще приеме нужната вода от динята.

Направете си вкусен и лесен бананов сладолед!


Бананите са много полезен плод! Богати са на калий, който възстановява електролитите, които губите докато се потите през лятото. Също така съдържат магнезий, който ви помага да балансирате и регулирате течностите в тялото си. А захарите в бананите са много полезни за вас, защото си осигуряват енергия почти веднага.
За да си направите бананов сладолед, трябва да нарежете плода на резенчета и да го сложите във фризера за поне 5 часа. След това ги блендирате в мощен блендер докато получите кремообразна консистенция. Ако искате, може да добавит малко вода, мляко или да подсладите с мед или фурми (докато все още блендирате).

А вие как се хидратирате в горещините?

Галерия:
лонгборд уроци