Лора Шиекова за зората на сноуборда в България
23.11.2013

Лора е едно от първите момичета, които започват да карат сноуборд в България още през 1992г. Бързо се запалва по Big Air-a и не след дълго започва да върти 5-ци!  Вижте какво ни разказа за навлизането на сноуборда в България и научете малко повече за нея!

WB: Как започна всичко? Кога се качи за първи път на сноуборд?
Лора:
През 1992г. един мой приятел Марио имаше сноуборд ORION, който ми даде в края на сезона. Качих се на Романски и се пуснах по стената. Това беше първото ми пускане!  Беше с твърда дъска, със саморъчно направени автомати за ски обувки и 48-ми номер обувки!!!


Иначе карам ски от 5-годишна, а тогава, когато бях на 15г, с един мой приятел решихме да започнем да пробваме да караме сноуборд от следващият сезон.

WB: Имаше ли много хора по това време, които караха?
Лора: Когато аз започнах да карам, мисля, че имаше между 10 и 20 човека.

WB: Каква беше първата ти дъска?
Лора: По това време нямаше дъски в България. Купих от един приятел една дъска NIDECKER с твърди автомати. Писах на вуйчо ми в Канадa, ако може да ми намери дъска втора употреба  и той за Коледа ми направи изненада. Изпрати ми дъска SIMS, с автомати SIMS и картичка Честита Коледа - бях на седмото небе! Обувките ми бяха CRAZY BANANA, много голям размер, карах с 5 чифта чорапи :)

WB: Какво мислиш за нея сега, сравнявайки я с моделите на DC от 2014?
Лора:
Определено има напредък в технологията на сноуборда. Но, за мен, не от значение с каква дъска караш, най-важното е желанието и приятелите в планината. Аз лично съм човек, който си избира дъските по скоро по картинките, отколкото по показателите. Най-любимите дъски, с които съм карала, са били SIMS-a, един про модел Burton на Тери Хаконсен, който ми е идол., JOYRIDE от първата Insomnia, и DC BDR, с който карам сега.

WB: Какво се промени оттогава? Освен, че имаше повече сняг?
Лора:
Много неща са се променили, с риск да звуча като бабичка, но едно време бяхме малко хора и всички се познавахме и карахме заедно, сега са доста повече, но са на отделни групички.

Сега сноубордът е олимпийски спорт, тогава не беше. Нямаше сноуборд паркове, сега има. Сега сноубордът е по-скоро акробатични трикове.
Тоест за 20 години доста неща са се променили, но спомените от всяко ново начало, са най-хубави и остават завинаги.

WB: Кой е най-трудният трик, който ти е лепвал и кога и къде?
Лора:
Най-труден... хммм не мога да кажа труден, последното нещо, което ми лепна беше 540 с граб, някъде на Витоша.


 

WB: Кой правеше скоковете и уредите по онова време?
Лора:
Сами си правехме скоковете, уреди по това време нямаше ...

WB: Как учехте триковете? Откъде черпехте ноу-хау и вдъхновение през онези години?
Лора:
Учехме си триковете директно на скоковете. Гледахме от филми на видео и списания.

WB: Разкажи ни за състезанията по онова време? Знам, че имаш много победи.
Лора:
Състезанията по онова време в България бяха на скокове. Участвах във всичките и все бях на първо място. Исках да дърпам нагоре и исках да се състезавам с мъжете, но не ми разрешиха. Участвала съм на състезания в чужбина, в Турция, Словения, Полша и Австрия. В Турция и Словения бяха Биг Джъмп и ги спечелих, в Австрия беше Англииското Първенство, на което се изхвърлих на квалификациите с 360 с граб, а в Полша беше халф пайп, където нямах опит.WB: Карахте ли фрийрайд?
Лора:
Карахме фрийрайд още докато карахме ски на улеите на Банско, после продължихме и с бордовете. Най-любимото ми място за каране беше в края на деня, след цял ден на Витоша, да се спускаме към София, по Драгалевския  път.

WB: Кое винаги ще остане твоето любимо място за каране?
Лора:
Витоша- Драгалевския път и Майерхофен – Австрия

WB: Карала ли си и други дъски?
Лора:
Не.

WB: Скейт например? Каква беше скейт културата по това време?
Лора:
Повече хора караха скейт по това време, отколкото сноуборд, но и те не бяха много. . Събираха се от различни места в центъра на София, караше се главно на Паметника и на НДК.  Пак и в скейта, повечето хора караха с правени дъски, с  части от ролкови кънки.  И там желанието беше най-важно, и беше и начин на живот! Да висиш на Паметника си беше като олдскул социална мрежа.

WB: Как дойде идеята за Fabric и Insomnia?
Лора: Иван искаше да направим магазин заедно. Той разбираше от скейт, а аз сноуборд. И на двамата ни харесваше да има място, където хората да могат да си намират принадлежности и екипировка за любимите си спортове. Направихме първата Insomnia на Гургулят 97-ма година, имаше скейтборд и сноуборд неща в него. Доста след това направихме втората и третата Insomnia,  и след това Fabric за сноуборда.  Създадохме и скейт списанието Boulevard., както и  два скейт филма - ‘‘Карай‘‘ и   ‘‘Карай Навсякъде!‘‘.

WB: Разкажи ни за проектите, с които сте се захванали до момента?
Лора:
Освен проектите, които правим с Wildberries, сноуборд състезанието DC BIG SPIN, DC мини рампата в SKATECLUB GRINDHOUSE, спонориране на малки деца Insomnia Young Blood. Общо взето гледаме да създаваме оригинални проекти, които да развиват скейтборд и сноуборд сцената в България, които и на нас да са ни интересни. Не просто да копираме, някакъв модел от чужбина. Това е важно за нас като екип. И естествено важното е да е забавно и мотивиращо.

WB: Познаваш ли се лично с Ken Block или Torstein Horgmo?
Лора:
Засичали сме се на DC срещите, на които сме ходили.

WB: След като си вече мама, от две години и половина, кога най-сетне, ще качиш малкия на сноуборд?
Лора:
Тази година, се надявам да ъпгрейднем от шейна, на детски ски, после и сноуборд.


WB: Какво ще кажеш на момичетата, които четат това и имат желанието да направят първите си стъпки в сноуборда?
Лора:
Ще кажа, че най-важното е да имаш приятели, с които да караш, с които да се надъхвате една друга, за да ставате по-добри. Въпреки че момчетата не взимат на сериозно момичетата в сноуборда, това не трябва да е извинение. Всичко е до човек, желание, амбиция и до къде искаш да стигнеш. Както и с всичко в живота.  За мен е важно да подкрепям проекти, като Wildberries, защото това дава лице на жените в спорта в България, както никога досега. Подкрепвайте го и вие


 

Благодарим на Лора за интервюто!

Снимки - личен архив (от лентов фотоапарат)

Галерия:
     
   
лонгборд уроци