Всеки ден е нов ден
20.11.2013

И понеже всеки, или почти всеки :), има нужда от мотивация, решихме да споделим с вас една статия на нашите приятели Ефтим Илиев и Крис Паев. Приятно четене!...

 

 “Това е статия, която не знам как да започна… Статия, която имам нужда да напиша. Чрез която искам да напомня на себе си неща, които бях забравил. Надявам се да помогне поне на един човек да се чувства по-добре, по-силен и по-уверен; поне един човек да намери мотивация. Не става въпрос конкретно за трениране, нито за хранене. Текстът е малко хаотичен, неопределен и свободен за тълкуване от всеки един човек.

В психологията съществуват доста определения за мотивацията, но ние ще бъдем лаконични, цитирайки само част от тях.
Мотивация – Нещо което движи, насочва и задържа поведението ни.
Вътрешна мотивация – Желание на човек да извърши определено действие, или да упражнява умение, защото му доставя удоволствие
Външна мотивация – Фактори извън човека, несвързани с действието, което се извършва. Типични примери са пари, оценки, обществено мнение, победа в състезание и прочие. Страхът от наказание също спада към външните мотиватори.

Мотивация и ежедневие
Каквото и качества да притежавате, нямате ли вътрешната искра, нямате ли огъня, който да ви движи, ще се провалите. Способността да оставате мотивирани както в най-тежките, така и в най-добрите ви моменти е нещото,от което зависи колко от вашият потенциал ще реализирате. Аз за себе си знам, че не мога да спя спокойно, ако в този ден не съм дал всичко от себе си. За жалост, в последно време имам проблеми със съня..  

Вътрешна срещу външна мотивация
Външните стимули са донякъде измамни. Често са свързани с определени очаквания, и могат да доведат до фрустрация ако не бъдат оправдани. Да кажем, че тренирате усилено, като главната ви задача е да спечелите чуждото одобрение. Седмиците минават, трудите се здраво, резултатите идват, но който-и-да-е не се впечатлява особено. Може би в ценностната му система това че тренирате няма никакво значение, или няма разлика дали сте 70 или 90 килограма. Може би не прави разлика между сода и минерална вода. Може би никога няма да се впечатли от това, че можете да правите набирания. Все едно. Преследвате нещо, което може никога да не получите, а в момента в който го осъзнаете е неизбежно да има рязък спад във вашите нива на мотивация. Светът се е развил по начин, който подхранва нашата външна мотивация, издигайки парите и материалните вещи в култ; изграждайки общество, в което социалните норми властват и е прието че „Така може, пък иначе не“. Социалната ви среда влияе на вашият мироглед без да ви пита. Не трябва да забравяте, че най-лесно може да се изгубите, движейки се в голяма тълпа. Замислете се – вашите цели ли преследвате, или нечии други? След вашите мечти ли тичате? Чии желания изпълнявате? Откога и докога? Може би е време за промяна. Във видеото на ТЕД – е обяснено по един много добър и увлекателен начин защо подходът с „моркова и тоягата“* вече не работи, и как да бъде променено това.
*Методът на моркова и тоягата се основава на система от награди и наказания, получавани изцяло според постигнатият резултат. Вътрешната мотивация е нещото, върху което трябва да се концентрирате. Тя е дълготрайна, тя е по-силна, по-истинска, тя не търпи такива разочарования както външната. Ido Portal казва, че всеки ден отделя време за да се мотивира, а не чака тя да дойде при него. Ако направите така, че причината за делата ви да идва от вътре, от желание за свобода, щастие и личностно израстване резултатите няма да закъснеят. Следствията ще са в пъти по-добри отколкото някога сте си представяли. Няма по-голяма победа от радостта и свободата на човешкият дух.

Мотивационни стратегии
Никой не е застрахован от внезапен спад в енергията и мотивацията си. За да се върне на правия път, понякога се изискват съзнателни усилия, помагащи му да върне вярата в себе си, желанието за прогрес и до голяма степен радостта.

10 минути за промяна
Всеки ден вие дължите на себе си време сами. Дали е сутрин, вечер, или на обяд, няма значение. Уединението в собствените ви мисли ще ви отвори очите. Ако можете да го съчетаете по някакъв начин с природата или дихателни упражнения – още по-добре. На някои им идва отвътре, други трябва да го търсят, но всеки има Причината да се бори. Както казах, лесно е да се изгубиш в хаоса на ежедневието си. Понякога трябва съвсем целенасочено да се опиташ да се преоткриеш. Да разбереш какво наистина искаш, каква цена си готов да платиш, за какво се бориш? В главата ми винаги изниква клипа на изключителният Ray Lewis, говорейки в притихналата зала, а думите отекват чак до дъното на душата ми – „What makes you grind everyday?“ Бъдете болезнено честни със себе си. Човешкият дух е прекалено сложен, за да се опитваме да го разгадаем. Просто се вслушвайте в него. Сами избирате пътя си. Правете го със сърце.

Малката победа
В книгата на Чарлс Дюиг – „Силата на навиците“ става въпрос за механизма, формирането, затвърждаването и промяната на навиците, които движат целият ни живот. В една от главите се споменава, че големите промени в живота обикновено са в следствие на верижна реакция, задействана от “малка победа”. Тази малка победа отключва вярата в индивидуален човек, или група хора, тласкайки ги все по-нагоре. Не е тайна, че най-големият мотиватор е успехът. Да виждаш все по-добри резултати ден след ден или седмица след седмица е най-зареждащото чувство. Големите цели изискват много време, търпение и фокус, и често изглеждат невъзможни. Това може да бъде подтискащо. Намерете фронт за своята малка победа. Може да е да сте редовни в тренировките, да седите по-малко или най-накрая да свършите нещо, което отлагате отдавна. Няма значение, просто го направете. Докажете на себе си, че можете, че сте способни, че сте силни. Вярата ви в самите вас е разликата между днес и утре, между долу и горе, между посредствени и изключителни.

Заобиколете се с хора за пример
Звучи като абсолютната противоположност на първият ми съвет и е точно такова. Времето в усамотение е необходимо. Но човек трябва да се заобиколи с хора, които харесва, които уважава, които правят нещата така, както той самият намира за добре. Неизбежно е за всеки един от нас да прихваща поведение от хората покрай себе си. Добрият учител/треньор/лидер/ментор помага да разгърнете потенциала си, да развиете качествата които имате, да изгрее вашият талант, вашата личност. Много дълго време съм се опитвал да правя нещата сам, да прогресирам без чужда помощ и да се уча самостоятелно. Може би никога не бях попадал на треньор, с когото да се разбирам и на когото да вярвам безрезервно. За щастие преди време това се промени, за да разбера, че да бъдеш обучаван и насочван от добър учител е едно от най-хубавите неща, които може да ти се случат. Търсете този човек. Ако сте го намерили – попивайте всичко, което можете.

Никога не се отказвайте
Преди месец кучето ми роди 6 малки, крехки, невинни кученца. В началото бяха слепи и слаби. Бяхме им направили заграждение, високо около 50 сантиметра, за да не изпълзят случайно накъдето не трябва. Към втората седмица прогледнаха и тогава едно от кученцата започна да се откроява. То имаше неудържимото желание да прескочи оградата, макар че видимо на този етап не му беше възможно. Ден след ден наблюдавах неговите опити да прехвърли още тежащият му доста задник от другата страна на оградата. В началото беше смешно. После ми стана жал. Кученцето продължаваше със своите опити неуморно. Когато не спеше и не ядеше, то опитваше да прескочи оградата. Накрая успя. За негово добро (и наше спокойствие) се опитвахме да го връщаме в кошарката всеки път в който излизаше от нея. Отначало това означаваше по 2 пъти на ден, прерастна в 5, а накрая стана толкова много, че ние нямахме избор и махнахме оградата. Защо ви разказвам за някакви кученца?
Защото поне за мен беше една страхотна метафора за живота. Често се сблъскваме с невидими бариери по пътя си. С времето успяваме да прогледнем, да видим проблемът по-ясно. Отвъд него лежи неизвестното. Нужен ни е много кураж да опитаме. Първите пъти ще се провалим. За някои ще изглеждаме смешно. За други жалко. Когато най-накрая успеем, нещо ще ни върне там откъдето сме започнали. Само с непреклонна воля и желание за борба, само с пълно игнориране на собствените ни провали и чуждото мнение може да стигнем там, където сме тръгнали.
Кученцето успя, защото беше достатъчно упорито и свали оградата завинаги. Какво спира вас?

Мотивационни клипове или нож с две остриета
Да, огромни фенове на тези клипове сме. Винаги може да се мотивирате с тези видео материали – да видите как хората успяват; да се докоснете до тяхната философия; да откриете неподозирани за вас гледни точки; да ви заредят за днешната тренировка.
Но те действат като кибритени клечки – разгарят се яростно, силно и за кратко. Ако разчитате само на тези клипове за вашата мотивация рано или късно ще спрат да ви влияят. Думите ще загубят смисъл, музиката ще загуби епичност, кадрите ще изгубят цвят. Не позволявайте на това да се случи. Пренесете онова което можете у своят живот. Направете нещата за себе си, както Вие се чувствате добре.
Това е една статия, целяща да провокира у вас желанието да се борите, непримиримостта, автономното мислене… Статия за всички, които някога са били на път да се откажат, за всички, които се чувстват в застой, за всички понесли тежък удар, за всички които имат нужда от малко искра, за всички, на които промяната им изглежда невъзможна.. Защото съм бил всеки един от тези хора и разбирам всеки който се чувства по този начин.
Търсете своите начини. Борете се.Мечтайте. Мотивирайте се всеки ден, защото огромната маса от безлични хора чака лакомо да ви погълне и да ви превърне в един от всички. Не й позволявайте!!!
Пътят е пред вас и никой не може да го извърви вместо вас!!!”

Източник: С любезното разрешение на mashinata.com

Галерия:
лонгборд уроци