Flying Berry - Веси Велчева
17.11.2013

For English version click HERE!

Най-новото попълнение в буркана с боровинките е - Веселка Велчева.

Започва като модел, но открива далеч по-вълнуващата страна на екстремните спортове.

Днес Веселка лети с парапланер. Качвала се е до базовия лагер на връх Еверест (5 364 м) и връх Калапатар (5 550м).

WB: Здравей Веси. Добре дошла в клуба на боровинките.
Веси: Здравейте и благодаря - радвам се да съм боровинка :)

WB: Представи се с няколко думи.
Веси: Веселка  Велчева, родом от Козлодуй - дивия северозапад   :))  Обичам природата, цветовете, лудите хора, Луната и Слънцето..,  Дунава!  Правя доста неща, но няма да навлизам в подробности.


WB:Как започна всичко? Как се запали по летенето?
Веси: Ами някак си винаги съм имала любопитство към това да усетя какво е.. Бяха ми интересни още от дете всички тези бънджи скокове, шарени парашути, сърфирането след скок от самолет с  дъска... Просто исках да знам какво е усещането :)

Бях малка , но несъмнено знаех, че ще пробвам всичко това един ден.  И понеже естествено не ми се разрешаваха такива неща в крехката ми възраст си ги бях оставила за „когато порасна”  :) Та ... Да , всичко започна с любопитство. Ако това липсва, предполагам, че екстремните спортове и всичко около тях просто остава встрани от живота ти.
Бях на 21, когато мой приятел ме запозна с двама тандемни пилоти и се вдигнахме цял микробус  да летим на Сопот. Там срещнах  Весо Овчаров*. Беше забавно да съм около тези хора. И след време ми се прииска да летя  не само в тандем. Весо не пожела да ме учи друг :) Той ми разказа и показа почти всичко, но не беше лесно ха -ха –ха :) Учих се в Непал с едно негово издухано акро крило. Първото акро крило на Весо! Като овладях контрола на земята си купих лична екипировка и пролетта на 2009 направих първия си полет от един хълм край Сопот.

*Веселин Овчаров е български професионален акропарапланерист, атлет на Red Bull. В началото на септември тази година Весо, успя да постави нов световен рекорд по инфинити тъмблинг в синхрон заедно със сръбския акро пилот Петар Лонкар. Двамата скочиха от самолет от 4000 метра над Приморско и постигнаха синхрон с премятане през крилото си (фигура "крило до крило") общо 181 пъти.


WB:
Какво е чувството там горе?
Веси: Винаги е много силно усещането... Понякога повече, заради гледките и условията при които излиташ. Пълно сливане с природата; ефекта Уаааау винаги присъства след гладко излитане; усещането за контрол ...

WB: Защо мислиш, че хората са създадени без крила?
Веси: Мисля че хората масово сме се главозамаяли до безобразие. Ако можехме и да летим с криле и контрол като на птиците щяхме да сме убедени, че няма нищо по велико от нас. Липсата на тази възможност ни държи на земята.

WB: Какво е чувството да летиш сред птиците? Как се чувстваш когато някоя птица кацне на ръката ти? :)
Веси: Да , това с птиците е велико.. Имаш възможността да летиш с тях, макар да не летиш като тях, а леко седнал в седалка ха ха ха, но с парапланера  усещаш летенето и заобикалящия те свят, така както с нищо друго. Това, граблива птица да кацне на ръката ми докато летя, ми се е случвало много пъти. В Непал обучаваме спасени лешояди, които не могат да бъдат върнати в дивата природа, да летят с нас. Нарича се parahawking. Има много за разказване.. Обещавам ;)

WB: С какво можеш да сравниш летенето?
Веси: Тук предполагам, че трябва да отговоря – с влюбването?! :) И да, може да се каже. Всички проявления на любовта. Но летенето си е летене.. трябва да си там на 100% Изисква те в твоята цялост. Докато летиш не може да витаеш във облаците.. не и преносно :)WB: Изпадала ли си в екстремни ситуации, когато не можеш да контролираш положението?
Веси: О, да! Изпадала съм и честно казано доста се уплаших, но не ме отказа.. Този полет беше един късен следобед в Бразилия.. Когато по презумпция условията трябва да са доста спокойни..Тогава слънцето залязваше и земята, която се беше нагрявала през целия ден, отдели огромна като размер и сила термика.. Цялата равнина над която летях освободи този балон горещ въздух и той започна да се издига нагоре.. С него и аз . Рязко! Тези условия , добрите пилоти биха приели като палачинка с боровинки :) - каймакът на нещата.. Но аз нямам този опит и часове във въздуха.  После разбрах, че термиката е била със скорост около 9 метра  в секунда. Виждаш как линията на хоризонта се променя.
В това време мои приятели акропилоти летяха и тренираха акро, при което един от тях явно изпълнил несполучливо някой трик мина покрай мен с много намачкано крило, пропадайки екстремно бързо. Представете си – аз се изкачвам със  9м/с  - той пада с много по голяма скорост край мен!!! Чувствах се като ракета.. Не, не беше забавно. Но не изгубих самообладание. Супер е когато ти контролираш нещата, но когато нещата започнат да контролират теб ти се иска да си доста непоколебима.. Нямах други умения да сваля височината освен с „големи уши” - промяна профила и формата на крилото. Дърпаш едни коланчета от крилото и то се свива като парашут, за да пропада повече:

Уви бях без ръкавици и ръцете ми не издържаха – фините върви започват да се врязват в кожата ти. В момента в който освобождавах ушите , за да отпочинат ръцете ми, термиката ме издигаше и пак възстановявах височината.. Беше си  голяма и дълга борба... Като най-после кацнах сполучливо бях много щастлива ха-ха.

Впуснахме се бързо в спасителна операция. Момчето, което мина край мен, беше хвърлил запасен и беше кацнал в поле с кафе и банани зад някакви бодливи огради. Той разбира се беше добре. Направих и други полети, но след Бразилия направих дълга пауза..
Съвсем наскоро в Турция имах много щура ситуация от малко по - различен калибър.

WB: Разкажи ни малко повече за приземяването?
Веси: На половин метър от земята дърпаш хубаво управленията до долу и готово – кацнал си! Освен ако не се стигне до разновидности на приземяването като придървяване, приводняване, придупяване и други...


 

WB: С какво би заменила един полет?
Веси: О, с много неща :) Аз не съм пристрастена.. Ако има други забавни алтернативи ... Бройте ме!
Но все пак винаги зависи.. Не съм много активен пилот, но има места над които бих искала да литна толкова много... Трудно  нещо друго би ме съблазнило толкова, че да оставя крилото.

WB: Знаем че беше част от един от най-запомнящите се документални филми  "Infinity Himalaya" като основен оператор и фотограф. Разкажи ни:
Веси:  Само ще потвърдя и ще кажа, че съм много горда с момчетата и с филма който заснехме, но за “Infinity Himalaya” ще разкажа допълнително :)


WB: Защо според теб няма много момичета, които да се запалват по въздушните спортове?
Веси: Причината е една – Въздуха като стихия,  изглежда ужасно недостъпен на пръв поглед - повече от водата, скалите за катерене... А и е много лесно да се асоциираш със спорт като тенис или ски например.. По-лесно е да си представиш какво се случва, дори без да си опитвал. Всеки е сънувал че лети, тоест всеки малко или много иска да опита. Момичетата пилоти стават повече в България, което ме радва. А на световно ниво не бих казала, че девойките са малко. С промо видеото, което заснех в Турция се надявам да ви представя спорта като съвсем достъпен, женски и интересен.

WB: Какво е най-вълнуващото нещо, което ти се е случвало във въздуха?
Веси: Да се влюбя  хаха;  да храня Кевин и Боб (египетски лешояди) от ръката си,  докато летим пред Хималаите в тандем;  да летя близо до водопад;  да летя през брод в облаците – всякаш минаваш през магически портал;  да срещна приятели във въздуха и да се поздравим.

WB: Знам, че обикаляш много по света. Разкажи ни къде си била?
Веси: САЩ, Непал, доста страни в Европа, Тайланд, Бразилия... Има и други


WB: Разкажи за Непал.
Веси: Обичам много Непал. Прекарала съм там общо около половин година. Първият път заминах за месец  - останах почти 4 :) , вторият снимахме Infinity Himalaya и аз направих незабравим трекинг до базовият лагер на Еверест!


 

WB: А за Тайланд какво ще ни кажеш ?
Веси: Е там е .... Рая! Всички подобни места по света определено вдъхновяват и те карат да летиш :)


WB: Миналия месец беше в Турция – какво се случи там?
Веси: Още на X-Point (фестивала за музика и екстремни спортове в Приморско), се роди идеята да заснема нещо за GoPro. Предложението дойде директно от GoPro в лицето на едно момче, което ме снимаше как кайтвам крилото си на плажа. Косвено се познавахме и той знаеше, че съм снимала Infinity Himalaya, че летя... Предложи ми да заснема.. нещо! Беше хубав комплимент от тях да ми предложат камери и всевъзможни приставки за заснемане на „нещото”  -  по мой избор. Две седмици преди началото на Oludeniz Air Games (Турция), се замислих над тази тема сериозно. И се започна с лудото организиране на оператори, консултации, списъци, скриптове, лога и какво ли още не.. Всичко се случваше и подреждаше ама супер добре! Още не мога да повярвам какво сътворих за две седмици като организация на всичко това. Много съм доволна. Една от идеите на този промо клип, който се надявам до месец  да монтираме, е да покаже на девойките в България, колко достъпно и красиво е летенето на практика.
Знаейки за плановете ми, един приятел ми каза за WildBerries, което дойде супер вдъхновяващо за мен и екипа. Така че всъщност се открихме взаимно. Страшно много Ви симпатизирам!


 

WB: За какво мечтаеш?
Веси: За Слънце, звезди.. :) За бизнес, който да развивам и да ми доставя удоволствие – като например бар на плажа :), за семейство, за водни спортове, за изкуство...


WB:Какви други спортове практикуваш?
Веси: Карам колело, тичам, играя тенис, фризби в парка. Лятото обожавам да греба с каяк по Дунава


WB: Кажи нещо на момичетата, което да ги надъха да полетят и те!
Веси: Ако ви влече идеята да летите – опитайте! Знайте, че каквото и да четете и слушате, ако имате добра подготовка, риска е доста преувеличен. . Хората много се впечатляват от драматични ситуации и не спират да наблягат на тях. Аз не съм много смела по природа, но смея да кажа че са ме обучавали най - добрите в акрото - Весо Овчаров  и Хорацио Джоренс  - понастоящем и двамата много успешни пилоти на RedBull.  От тях знам, че когато разчиташ добре условията и имаш добра подготовка, не се надценяваш като умения и възможности, спорта е безопасен и .. неописуем.. ! Трябва да се опита :)Снимки: Личен архив и © piero castellano.com used by permission

Галерия:
     
     
     
     
лонгборд уроци