Свободно гмуркане през късния септември с Wildberries и Seanomad
26.09.2013

Става въпрос за курса по freedive, който трябваше да се случи още през средата на август, и то на Порто Куфо, около 140км южно от Солун. Но поради редица стечения на обстоятелствата дойде септември и не бяхме в Гърция и сините й води, а на родното черноморие, в добре познатия ни Созопол. Нашият страхотен инструктор Любо не пропусна да обясни колко мътно било Черно море, как няма една дълбочина като хората и не на последно място водата е по-студена. Все пак той цяло лято си е бил на средиземноморието, пък и каза че е гмуркал на 61 м, което само по себе си е много дълбоко. Може би защото ние не бяхме ходили на курс по свободно гмуркане в Гърция, тези минуси на нашето си море не ни направиха чак толкова голямо впечатление и попивахме информация и умения кой колкото може.

Какво представлява курсът по свободно гмуркане AIDA** (AIDA две звезди)?

Всъщност този курс си е доста сериозна работа, въобще не става дума за разглеждане на морски кончета и мидички (поне не през първите 2 дни, а и медузите не ги броим, защото бяха на всякъде, пък и отвличат вниманието).

В програмата ни бяха заложени основни принципи и правила в този спорт, като наблягам на спорта, тъй като се провеждат официални състезания в цели 6 дисциплини в свободното гмуркане, където се поставят рекорди, признавани от световната федерация. 

Първия ден започнахме с теория – разбрахме важни и доста любопитни неща за физиологията на човека, научихме някои фундаментални физични закони, свързани с газовете, налягането и водата и ни беше обяснено как да сме безопасни за себе си и как да помагаме на другите, ако се наложи.

Занятията за първия ден завършихме с дихателни упражнения и апнеи в басейна. Усвоихме техники за обдишване, оптимално придвижване под водата и възстановително дишане. Този първи ден ни натовари с толкова много информция и емоции, че когато се прибрахме, от умора едва успяхме да хапнем и веднага легнахме.

Втория ден започнахме с теория, като задълбочихме вече придобидите познания, посмятахме малко дроби, и много ясно ни се обясни – НИКОГА ДА НЕ СЕ ГМУРКАМЕ САМИ – фундаментално правило номер 1. После се запътихме към созополския залив, където се установихме във водата на място с дълбочина от скромните 12-13 м и поне 200 медузи за разкош. Любо отново не беше доволен колко плитко е това, но поне медузите не му пречеха.

Бери Нели, като един про скуба водолаз, не изпита ни най-малко затруднение да си слиза 12-те метра и обратно. Пък и 2 минути 24 секундната апнея, която беше направила още първия ден и даваше аванс за още по-дълбоко, стига да бяхме намерили такова място.

На третия, последен ден от курса, от сутринта тръгнахме към водата. Намерихме си 16 м дълбочина и отново безброй медузи. Тренирахме спасителни техники, прилагахме научените правила и се гмуркахме на дълбоко - кой колкото може. Нели отново нямаше никакъв проблем с изравняването на тази дълбочина, мойте уши се справиха до към 11-тия метър. Според Любо, ако условията и физическото състояние позволяват, курсистите още от първото ниво могат съвсем спокойно да слязат на 20 м. Ние не успяхме да пробваме, затова догодина трябва да отидем в Гърция, там било по-дълбоко и имало разни потънали корабчета и други интересни работи.

За финал си позволихме да разгледаме малко природата и да се поснимаме за спомен:

След успешното преминаване на практическата и теоритична част на курса, всеки курсист получава международен сертификат за нивото AIDA**.

Но най-важното, което трябва да запомним - Никога не се гмуркай сам!

Сега ни остава само да чакаме с нетърпение следващия сезон, за да изпробваме уменията си в гмуркането и да се научим да отиваме все по-надълбоко.

Галерия:
лонгборд уроци