Фридайв – основи, стилове и екипировка или защо този спорт е заложен в гените ни.
17.09.2013

Мечтали ли сте някога да разглеждате подводния свят без тежка и обемна екипировка?

Свободното гмуркане е най-естественият и спокоен начин да достигате дълбините. То е и начин да освободите себе си и да прекарвате повече време наслаждавайки се на красотата и тишината на морето.

Всеки, който е задържал дъха си под вода, се е гмуркал свободно.

Въпреки това, свободното гмуркане не се отнася само до това колко дълго можете да задържите дъха си и колко дълбоко можете да слезете на една глътка въздух. Трябва да създадете правилно отношение и да обръщате внимание на ограниченията на Вашите ум и тяло. Истинската привлекателност на свободното гмуркане е тишината и спокойствието, което то внася в забързания ни живот.то

Освен като идеален начин да разпуснете през уикенда, свбодното гмуркане е и спорт, в който се организират международни състезания. Професионалните гмуркачи експлоатират адаптациите на тялото си, за да достигнат дълбочини над 200 метра на една глътка въздух. Тези гмуркачески рефлекси помагат да се пести кислород като ограничават кръвопотока към крайниците, запазвайки го за жизненоважните органи.

От 1992 г. Международната асоциация за развитие на апнеата (AIDA) организира състезания по свободно гмуркане, правейки спорта по-безопасен, но в същото време с все по-голям състезателен елемент. Фридайвинг състезанията създават общност от гмуркачи, които споделят знанията и опита си със съмишленици.

Свободното гмуркане  е толкова древно, колкото и самото човечество. Повече  от всеки друг спорт, фридайвингът е базиран на стари подсъзнателни рефлекси, кодирани в генома на хомо сапиенс.

През първите 9 месеца от живота ни, ние съществуваме във водна среда, много близка като характеристики до морската вода. Ако едно бебе бъде потопено под вода, то инстинктивно задържа дъха си за около 40 секунди като прави плувни движения, но изглежда, че губим тази способност веднага щом започнем да ходим.

Събуждането на тези рефлекси е един от най-важните елементи в свободното гмуркане, защото те ни дават възможност да бъдем защитени на големи дълбочини.

 

Думата "апнеа" произлиза от гръцката дума а-пноя, която буквално означава "без дишане". Коренът на думата няма връзка с водата, но в съвременната спортна терминология "апнеа" е станала синоним за свободно гмуркане, т.е. гмуркане на една глътка въздух, без използването на екипировка, която позволява да се диша под вода. 

Човешкото око не е създадено да работи добре под вода, вижда се неясно и зрителното поле е ограничено. Тъй като окото е създадено да работи във въздушна среда – среда, която е по-лека и с по-малка плътност от водата, е необходим въздушен джоб, който да пресъздаде естествената среда за очите. Маските за гмуркане решават точно този проблем. Те обикновено са с нисък обем за по-лесно изравняване на дълбочина.
Маската най-често е с пола от мек силикон (прозрачен или черен), която покрива и носа, за да може да се изравни налягането в маската чрез леко издишване през ноздрите.

Едно от основните умения, които начинаещите гмуркачи трябва да усвоят е дишането на повърхността. Шнорхелът решава проблема с необходимостта от постоянното вдигане на главата над водата, за да дишаме докато плуваме и позволява на гмуркача да прекара дълго време  в релаксирана позиция докато раздишва за следващото гмуркане.

Шнорхелите за свободно гмуркане обикновено са твърди (без гофрирана част) и нямат клапи за прочистване. Често фридайвърите си поемат въздух и оставят шнорхела на партньора си – затова е добра идея да сложите плаваем материал на шнорхела, който да не му позволява да потъва.

Никога не забравяйте да махате шнорхела от устата си когато започнете гмуркането!

Плавниците позволяват на гмуркача да се движи по-ефективно във водата. Обикновеното плуване е ограничено и като разстояние, което може да бъде преминато, и като времетраене, но може да бъде удължено при нормално ниво на сила и издържливост. Стерео плавниците значително увеличават мощта на голия крак и намаляват доста количеството енергия, необходимо за придвижване на тялото напред, което позволява да се покрива по-голяма дистанция и увеличва времето без да причинява умора.

За разлика от водолазните плавници, които са с отоврена пета и се носят с боти, плавниците за фридайвинг са с дълго перо с цял пантоф и се носят на бос крак или с неопренови чорапи. Перото може да е от пластмаса или композитни материали – фибростъкло и карбон или комбинация между тях.

В последните години моноплавниците стават все по-популярни сред свободните гмуркачи. По-мощен от стерео плавници, моноплавникът позволява да се покрива по-голяма дистанция и дълбочина, при положение, че е усвоена добре техниката на плуване, която е значително по-трудна от тази с два плавника. Всички рекорди през последните години в дисциплините с плавници са поставени с моноплавник. Недостатък е, че моноплавникът не е толкова маневрен.

 

Водата абсорбира топлина 25 пъти по-бързо от въздуха и затова дори в привидно топли води започва да ни става студено. Неопреновите костюми минимизират охлаждането на тялото и позволяват по-дълъг и комфортен престой във вода.  

Дебелината на неопрена зависи от температурата на водата, в която се гмурка и от индивидуалната поносимост на студ. Неопрените за гмуркане са известни още като „мокри костюми”, защото носейки ги,  тялото все пак се намокря и слоят вода между кожата и неопрена служи за допълнителна изолация.

Неопреновите костюми за свободно гмуркане най-често са от две части – долница („високи” панталони или гащеризон „Long John”) и горница. Обикновено бонето е интергирано, за да се минимизира нахлуването на вода през яката. 

Материалите и дебелините на неопрена са различни. Така наречените неопрени с отворена клетка (open cell) прилепват по-плътно до тялото и го запазват топло за по-дълго време. От външната страна неопренът може да е с плат (хеланка), което го прави по-здрав и дълготраен, или „гол”, т.е. да е гладък и от вън, без да има плат, което го прави изключително еластичен и идеално прилепващ по тялото. Недостатък на голите неопрени е, че лесно се късат ако не внимаваме при обличането и събличането.

Неопреновите костюми предоставят защита срещу охлаждането. Разрешавайки този проблем, те обачe създават друг – тъй като неопренът е плаваем, това изисква корекция в балансирането на гмуркача с тежести. Тежестите неутрализират позитивната плаваемост на неопрена.

Тежестите най-често се носят на баластен колан на кръста. Количестото тежести зависи от дебелината на костюма, дълбочината, солеността на водата и др.

 

В свободното гмуркане има 8 дисциплини, 6 от които са състезателни (STA, DYN, DNF, CWT, CNF, FIM) и 2 са само за удоволствие и рекорди (VWT, NLT).

Статична апнеа (STA)
Гмуркачът си задържа дъха, лежейки на повръхността с лице във водата за възможно най-дълго време. Това най-трудната от ментална гледна точка дисциплина. Статичната апнеа е добра тренировка за другите дисциплини.

Динамична апнеа(DYN)
Хоризонтално плуване под вода на един дъх с плавници или моноплавник, обикновено в басейн. Целта е да се покрие максимална дистанция.

Динамична апнеа без плавници (DNF)
Хоризонтално плуване под вода на един дъх, без плавници, като при бруст стила. Целта е да се покрие максимална дистанция.

Постоянен баласт (CWT)
Гмуркачът трябва да слезе на дълбочина и да изплува със собствени сили като ползва плавници/моноплавник. Може да се ползва олово, но гмуркачът трябва да излезе със същото количесто тежест, с което е влязъл. Според мнозина това е най-чистата и най-трудна форма на свободно гмуркане.

Постоянен баласт без плавници (CNF)
Същото като при постоянния баласт, но без плавници/моноплавник; движенията са като в бруст стила. Според мнозина това е най-чистата и най-трудна форма на свободно гмуркане.

Свободно потапяне (FIM)
Слизане на дълбочина и изкачване с набиране с ръце по въже. Може да се ползва олово, но гмуркачът трябва да излезе със същото количесто тежест, с което е влязъл. Често тази дисциплина се използва за загрявка преди гмуркания в постояннен баласт, за да се щадят краката.

Променлив баласт (VWT)
Гмуркачът слиза на дълбочина с шейна или с тежест и се връща до повърхността на собствени сили (с плуване с плавници/моноплавник и/или с набиране по въжето). Не се организират състезания в тази дисциплина.

Без ограничения No-Limits (NLT)
Най-дълбоките гмуркания със задържане на дъха са правени в тази категория. При нея гмуркачът използва шейна, за да достигне дълбочината и се връща на повърхността с балон с въздух или друго устройство. Не се организират състезания в тази дисциплина.

Повече може да научите на http://seanomad-freediving.com,

както и на Фейсбук страницата им

Две от нашите момичета ще имат възможността да усетят това невероятно изживяване.

Ще ви споделим скоро тeхните впечатления

Галерия:
     
 
лонгборд уроци