Петя Савова за дизайна, моторите и още нещо
12.02.2012

Петя Савова се занимава с дизайн, илюстрация и типография. Играе софтбол и кара мотор. Била е част от най-добрите съвременни артисти в проекта Absolut Blank. И това не е всичко.
Петя е и дизайнерът, който стои зад уникалните сноуборд дъски на airtracks.de , както и е правила дизайна на серия скетбордове за Insomnia.

WB: Здравей, представи ни се с няколко думи:
Петя: Just Petya! Винаги ми е било трудно да отговарям на този въпрос.
Арт директор съм в Grafiti BBDO, обичам да рисувам, страстта ми е илюстрацията и типографията. Работохолик съм, почти всяка вечер след работа цъкам нещо на компа. Лягам към 2-3h. и винаги закъснявам за работа, но никога не си тръгвам недовършила проект.
Нямам търпение да дойде пролетта да си нахлузя каската, да се метна на мотора, да паркирам пред стадиона и да усетя бухалката в ръцете си. (Не се бия) Преди софтбола тренирах бокс и мисля, че тогава се стопи и последнта капка агресия в мен.
Хах,сестра ми току що ми метна един kinder surprise-Обичам изненадите!:)

WB: От колко време се занимаваш с дизайн:
Петя: от 13 годиниWB: Как започна да правиш дизайна на сноуборд дъските?

Петя: преди 6 години хората от airtracks, след няколко месеца издирване на точния дизайнер за тяхните продукти ,попадат на моето портфолио, свързаха се с мен, дойдоха до България да се видим и от тогава работим заедно.


WB: Какво те вдъхновява за определен тип илюстрация? Как решаваш какво точно да има?
Петя: Вдъхновението е нещо което незная кога ще дойде и кога ще си отиде. Понякога се появява благодарение на външни фактори, друг път просто се събуждаш щастлив и искаш днес да създадеш нещо яко. И когато ми е дошла Музата едвам изтрайвам да свърши работния ден, за да се прибера вкъщи и да почна да цъкам това което ми е хрумнало и съм видяла в главата си.

WB: А на скейтовете?
Петя: Insomnia имаха идея за 5 вида настилки Cement, Marble, Sand, Asphalt, Rail, с които всеки скейтър се е сблъсквал. Моята работа беше да облека тази идея във визия.Нарисувах 5 комикс героя.Като всеки типаж е изграден от съответната настилка.

WB: Ти караш ли някаква дъска?
Петя: Преди 15 години карах скейт, но след злополучна среща с бясна овчарка,която обездвижи крака ми за 5 месеца трябваше да се откажа да карам.
А за сноуборд се каня всяка година, но сезона съвпада с периода в който правя дизайните на airtracks за следващата година и съм trapped at home.

WB: Знаем, че правиш и анимация:

Още на http://www.behance.net/gallery/MOTION-GRAPHICS/2864571

WB: Кой анимационен герой ти е любим?
Петя: Кефя се на криви и дебели charackter-и от сорта на cow&chicken,
патиците на Florian Satzinger  http://paperwalker.blogspot.com/  ,
character-те на Аруз http://www.aryz.es/
и много други.

WB: Ако можеше да притежаващ супер сила, като героите, каква би била те :)
Петя: Да спирам времето и мега мощен телекенезис.

WB: Караш мотор, значи обичаш високите скорости! Колко вдигаш с твоя :)
Петя: 100 най-много съм вдигала, но в сравнение със кола се усеща като 200.
И без това е пълно с некадърни шофьори в София и трябва са си нащрек постоянно така,че няма нужда да се пънем много. Прекалено много обичам живота.

WB: От колко време играеш софтбол?
Петя: 6-7 години.И всеки път когато стъпя на стадиона се чудя, как живеят хората без хобита.
Наскоро си говорих със една съотборничка,че Softball-а е едно от най-хубавите неща които ми се е случвало в последните 10 години. Изпълва ме, кара ме да забравя всички тъпотий и битовизми от ежедневието и просто да поиграя с приятели, както едно време пред блока когато бяхме малки!

WB: Каква е разликата му с бейзбола?
Петя: Топката е по-голяма, садиона е по-малък, да не се морят много женките с тичане:) и за разлика от бейзбола, преди да хвърли питчера нямаш право да отлепяш от базата, иначе си out.

WB: Какво е следващото предизвикателство, което ще опиташ?
Петя: Предстои ми да направя играчки от плат, по типажи, които съм нарисувала. Нарисувала съм едни изроди пилета, кучета, плъхове и искам да ги направя на играчки."City animals" for kids and adults.

WB: За какво мечтаеш?
Петя: За остров, за яки проекти и да летя!

WB: А от какво те е страх?
Петя: От затворени пространства и плъхове.

WB: Обичаш ли природата?
Петя: Да, тя ме зарежда!
Линка е от една ициатива на Списание 1,който преди години ме поканиха да илюстрирам техния проект.
http://www.behance.net/gallery/SAVE-EARTH/57885

WB: Ако можеше да промениш нещо, какво щеше да е то?
Петя: Бих променила хората, да не са толкова дръпнати, проклети и позьори. Вярвам, че хората се раждат добри и впоследствие живота и комплексите които натрупват докато растат ги правят гадини....или опитвайки се да влязат в рамките на обществото губят себе си зад маски, които впоследствие стават техни лица.

Be yourself, Imitation is suicide!


WB: Благодарим ти за интервюто!
Петя: Аз благодаря!

Повече за Петя на http://www.behance.net/addicted2be

Галерия:
     
    
лонгборд уроци