Чехите от DOT504 гостуват в Пловдив на ONE DANCE WEEK 2016
17.10.2016

На 17 октомври ot 19:30 ч. в Драматичен театър Пловдив - Голяма сцена ONE DANCE WEEK 2016 и чешката компания DOT504 ви канят да станете част от КОЛЕКТИВНА ЗАГУБА НА ПАМЕТТА. Спектакълът, който е носител на престижното отличие „Спектакъл на годината“ на Czech Dance Platform за 2015, е дело на трима хореографа - Ленка Отова, Йозеф Фручек и Линда Капетанеа

В КОЛЕКТИВНА ЗАГУБА НА ПАМЕТТА, който впечатлява както с естетическите си достойнства, така и с нивото на техническо изпълнение, се разглеждат архетипните теми за доброто и злото, удоволствието и насилието, живота и смъртта. Оригиналната музика на гръцкия музикант и композитор Василис Манцукис и специалният светлинен дизайн на Давид Прокопич изграждат неповторимо усещане на сцената, а подборът на изпълнители от различни части на света - Израел, Белгия, Франция, Швеция и Словакия, избрани след кастинг с над 500 елитни артисти, допринася за мултикултурния облик на случващото се на сцената.

„Разглеждаме темата на спектакъла през оптиката на историята на изкуството и особено през критическата му рефлексия, видима в изящните изкуства и културния сектор като цяло – споделят хореографите Линда и Йозеф за създаването на КОЛЕКТИВНА ЗАГУБА НА ПАМЕТТА - Представлението изследва провокацията, като не се докосва до очевидното, а по-скоро се занимава с неуловимите аспекти на еволюцията на човешкото поведение.“

Чешката компания DOT504 работи в областта на физическия театър и танц и поставя акцент върху високата техническа подготовка и физическа издръжливост. Заличаването на границите между театър и танц е една от основните линии на естетиката на компанията, заедно с акцента върху творческото съучастие на танцьорите на концептуално и интерпретативно ниво. Съвместната дейност на тримата хореографи – Ленка Отова, артистичен директор на DOT504, Йозеф Фручек и Линда Капетанеа от компания RootLessRoot Company започва с проекта Holdin’ Fast (2008г.), който получава престижната номинация за Total Theatre Award за най-добра млада компания на фриндж фестивала в Единбург, а една година по-късно спектакълът 100 Wounded Tears (2009г.) получава наградата The Herald Angels Award отново в Единбург. Новият проект на тримата артисти се реализира в ко-продукция с големия международен танцов фестивал Tanec Praha.

Двама от хореографите - Йозеф и Линда дълги години танцуват за световноизвестната белгийска компания Ultima Vez на Вим Вандекейбус, която посети България през 2008 г., което обяснява склонността им към динамични хореографски серии, почти на ръба на опасността, в които физическата издръжливост и техническо умение са базови условия.

Гостуването на Компания DOT504 се случва с подкрепата на Чешки Център София и Министерство на културата на Чешката република. 

Допълнителна информация: www.onedanceweek.com

Галерия:
лонгборд уроци