International Day of the GIRL
11.10.2016

На Земята има над1,1 милиард момиченца и колкото и да е странно, до ден днешен, в 21-ви век, стотици милиони от тях имат ограничен достъп до образование, здравеопазване, спорт и какво ли още не, само заради пола си.

Именно затова днес празнуваме Световния ден на момичетата - за да заедно преборим стереотипите и покажем, че малките момичета по цял свят имат право на всичко, което всички деца заслужават - достъп до образование, здравеопазване, храна и всички онези нормални неща, които понякога приемаме за даденост.

girls day

Инициативата за Световния ден на момичетата започва през 2012г. като проект на Plan International, наречен "Because i am a girl" (в превод "Защото съм момиче"). След щателно проучване световната организация, която се грижи за закрилата на децата в над 50 страни по цял свят, открива, че младите момичета представляват най-силно изолираната група от хора в света.

Милиони млади момичета по цял свят са жертва на дискриминация, само защото са млади и защото са момичета. Момичета и жени по цялото земно кълбо често имат ограничен достъп или никакъв достъп до образование, нито право да участват наравно и активно в обществени дейности, да взимат важни решения относно бъдещето и телата си, а в най-лошите случаи дори биват и жертви на насилие, породено от полово неравенство. 

Точно с това се борят Световния ден на момичетата и кампанията "Becase i am a girl" - с липсата на информираност и стереотипите на миналия век. Целта им е да повишат информираността на обществото спрямо този ужасен проблем и постепенно да премахнат нелепото неравенство между половете. 

Ние вярваме, че всеки ден е ден на момичетата и именно затова подкрепяме с 2 ръце инициативата "Because I am GIRL" - защото всяко едно момиче, независимо от възрастта, расата и местоположението си, има право да учи, да ръководи, да взима самостоятелни решения и да разцъфтява! <3 

Запознайте се малко повече информация, като изгледате и последното видео на Plan International - "Invisible Girls". Защото това, че не виждаме един проблем, не означава, че той не съществува. 

Галерия:
лонгборд уроци