Минимум 8 неща, които трябва да правя за моето колело


Минимум 8 неща, които трябва да правя за моето колело
22.08.2016

В разгара на байк сезона сме. Колела могат да се карат навсякъде – в парка, планината, на морето...

За да се радвате на карането на колело е необходимо да му обръщате и нужното внимание по поддръжката и сервизирането му. А след зимата, когато не ги използваме толкова много и когато са подложени на студено време и влага, проверката на всички части на колелото е задължителна. Въпреки , че механиците на Scott Bulgaria не са доктори, могат безплатно да прегледат колето ви и да ви спестят главоболия. Ето какво споделиха с нас:

Ще обърнем внимание на почти всички елементи по отделно:

  1. Гумите – важно е да с добър грайфер и напомпани на подходящо налягане (около 2 атмосфери).
  2. Спирачките трябва да са изправни... - Те са една от най-важните части на колелото.  Дисковете не трябва да са омазнени и накладките да не са свършили. Ако лостчето на хидравличната спирачка потъва до край и спирачката не спира добре, трябва да се обезвъздуши.
  3. Веригата трябва да е добре почистена и смазана, както и останалите компоненти по задвижването на колелото (Венец касета, преден и заден дерайльор). Скоростите трябва да се превключват добре.
  4. Спиците - Ако има хлабави, трябва да се затегнат и като цяло, ако предната и задната капла са криви трябва да се изправят на стенд.
  5. Всички болтове по колелото трябва да се проверят дали са добре затегнати, защото понякога от вибрациите са разхлабват.
  6. Амортисьорите (ако има такива) се сервизират веднъж годишно. Сменят им се маслата и се проверяват дали им работят всички настройки.
  7. Не трябва да има луфтове в предното, задното колело, чашките, средното движение и движещите се стави на задното окачване, ако колелото е с мека рамка.
  8. Почиствайте колелото си – особено ако сте го карали на кал и прах е добре да го измиете след това. Може да го направите с маркуч или с кофа с вода и четка или парцал. Желателно е да не го миете с пароструйка ако не знаете как да боравите с нея – трябва да изпръскате колелото така, че да не вкарате вода, където не трябва, например в лагерите. Добро решение е маркуч с накрайник за силна струя.

И все пак най-добре е повечето неща да се направят в сервиз, където хората разбират от поддръжката на колелата.

Ние можем да ви препоръчаме сервиза на Scott Bulgaria, където ще обърнат внимание на всяка една част от вашето колело.

През следващия месец аудиторията на Wild Berries може да се възползват от преференциални цени в сервизите им. 
Галерия:
продуктова фотография на 360 градуса

лонгборд уроци