Уиндсърфинг - Get prepared for THE WILD TOUR
18.06.2012

“Хубаво е лятото да бъдеш на море, всичко е наред и купона си тече…
Никой, никъде не може да ме спре да се чувствам добрее…….”


Уиндсърфинг или изкуството да контролираш вятъра.

Невероятен спорт, който става все по-популярен и у нас.

С удоволствие ще Ви съобщим, че и ние сме се погрижили да се запознаете по-добре с този спорт. А как по-добре ако не го пробвате :)

Ще ви дадем тази възможност да се научите в няколко поредни уъркшопа, организирани по цялото Черноморие.

Следете сайта за повече информация.

THE WILD TOUR is coming.......

А до тогава ще ви запознаем най-общо с този спорт и неговата история.

Историята на уиндсърфинга започва още през древността, когато ранните южноамерикански цивилизации използвали подвижни мачти върху салове подобни на дъски по течението на Амазонка.

Съвременната история на уиндсърфинга започва през 1930 година, когато сърфистът Том Блейк се сетил, че може да използва вятъра за придвижване. Той създал изобретение, което нарекъл „ветроходен сърф“ - дъска за сърф с прикрепени мачта и платно, и кормило, което се управлявало с крака.

Изобретението му не пожънало голям успех и след 30 години идеята му била доразвита от С. Нюман Дарби. Той измайсторил правоъгълна дъска, към която закрепил мачта и платно, а управлението ставало с хоризонтално разположена дъска, закрепена от двете страни на платното.

Съвременният уиндсърф обаче е резултат от друга идея – на калифорнийските сърфисти Хойл Швайцер, Джим Дрейк и Ален Пардучи през 1966-1967 г. Те нарекли изобретението си „бая борд“, което представлявало "система за свободно плаване" (система, позволяваща на мачтата, гика и платното заедно да се въртят във всички посоки около универсален шарнир).

През 1969 Хойл Шуейцер основал компанията "Уиндсърф" и започнал да рекламира новия спорт и всичко необходимо за практикуването му. В Европа уиндсърфът бил представен едва през 1971 г. и много скоро станал изключително популярен. Година по-късно ИСАФ приема правило за измерване на корпуса и ветрилата на бордсейлинга, като по този начин станало възможно организирането и на международни състезания.

През 1974г. в Германия се провежда първото европейско първенство и поради голямата си популярност уиндсърфът влиза в семейството на олимпийските класове на олимпиадата в Лонг биич, Калифорния, през 1984 г. Първият олимпийски шампион става холандецът Стефан Ванденберг. Бордсейлингът, използван на първата олимпиада, е "Уиндглидер"..

Уиндсърфа най-общо се управлява от дъска и платно. За начинаещите се използват големи дъски за по-голяма стабилност, като за леснота на управлението на дъската се използва шверт.  Мачтата с платното се закрепва към дъската чрез въртящ се шарнир и уиндсърфистът може с ръце да регулира ъгъла между вятъра и платното, както и да обръща посоката (поворот). Най-подходящи за уиндсърфинга са страничните ветрове (халфвинд), но може да се управлява и при много остър ъгъл спрямо вятъра (бейдевинд). Страничният вятър отзад се нарича курс бакщаг. Уиндсърфът е най-неустойчив при вятър в гърба - фордевинд.  
Уиндсърфингът е възможен на вятър от 0-50 възела. Идеалните условия са на вятър от 15-25 възела.

В уиндсърфа има следните основни дисциплини – уейв (за вълни), фристайл и рейсови дисциплини - слалом, формула и RSX.

Засега само на теория, най-доброто предстои...

До скоро момичета!!!!!!!Галерия:
продуктова фотография на 360 градуса

лонгборд уроци