Как да си изберем колело?
12.06.2012

„Снегът го няма повече от месец“

„Морските прогнози още са далеч“

 „Кара ми се“

„Писна ми от тия вмирисани автобуси , а и стигам само за около час и двайсе до офиса“

„Мамка му тази седмица пак ще дам 60 лева за бенз :(


„Тия хиксъри са мн яки :). Ще отида, да ги заговоря“

„Седи ми се в парка до късно, а градския е само до 11 :(“

„ ...Мамка му, и днес си отвисях половин час на канала..аре бе тия чичета с тея коли няма ли да ходят на морето най накрая„

Толкова много въпроси, а решението е толкова просто. Ще си купя байк! Яко е, освен всичко е и мега екологично, кво повече...

Вече втора седмица чета в mtb-bg и съм меко казано фрустрирана... направо дет се вика съм изпаднала в когнитивен дисонанс сеш се…. Лапа, курбели, главини, команди, чашки, втулки...алооу, няма да си купувам ракета!!! И все пак трябва да си избера колело за мен.

Така... нека да започваме.... За да направим правилен избор на велосипед, първо трябва да си отговорим на въпросите как и къде смятаме да го караме и разбира не на последно място наболелия въпрос - какъв ще е бюджетът ни. Неминуемо ще преминем по няколко десетки пъти и през ситуацията „аре ще дам много малко повече пари за да взема този компонент, който обаче според 48 човека във форума е поне 4 пъти по як от този, който е по- евтин“ и така за около 7-8 чаркалаци, съобразявайки се и с „кинтите които спестих от нова година насам (разбира се без да пипам тия за морето)“.

Най-разпространеният вид велосипед е градският. (като на тия мацки с големите кормила и кошниците отпред). Не  развива висока скорост, но пък е много удобен за използване в градски условия. Отличава се с много удобната си седалка, но пък има и един голям недостатък – много е тежък и ще направите големи мускули ако се наложи да го качвате до 6тия етаж. С него може да се движите бавно на път за работа, да се разхождате бавно в парка или просто да се мотаете свободно и пак бавно :).

Широко разпространено в градски условия е да се карат маунтин байкове, поради спецификата на терените в градовете ни - дупки, неравности, павета, ремонти на булеварди, бордюри, стълби и не на последно място имаме си и някой друг парк все пак.

За извънградски условия най- подходящ е шосейният велосипед. Той е конструиран така, че да развива по-голяма скорост, благодарение на тесните си гуми и лекото и тънко тяло. Така че тези които са решили да ходят на шопинг в Пловдив за уикенда с колело това е правилния избор!

Ако все пак сте решили, че ще карате извън града и ви привлича планинското каране, ще трябва да се насочите към планинските велосипеди. Те са предназначени за каране по хълмове, наклони, планински райони и неравни пътища. Най-общо имат предно окачване,  здрава рамка, много скорости, силни спирачки и широки гуми.

За по агресивния стил каране тип „остави я тая спирачка да си почине малко“ често планинските велосипеди разполагат със задно окачване, дискови спирачки и специално подсилена рамка, направена за да може да издържи и на най-екстремните натоварвания, позволявайки ви спокойно на воля да издевателствате над колелото и тялото си :).

Правилният избор на велосипед задължително минава през избор на рамка с подходящ размер. Размерът на рамката е в основата на геометрията на велосипеда и е най-важния елемент за постигане на максимална ефективност и удобство при колоездене. Не забравяйте че за жените е хубаво рамката да е по-лека.

Ето няколко предложния за различен ценови клас колела

http://www.sportdelivery.com/bg/product/5463-Vivelo-Sky-2.0-lady/3-Purple

http://www.sportdelivery.com/bg/product/10661-scott-CONTESSA-60-2012/12--


http://www.sportdelivery.com/bg/product/8798-scott-CONTESSA-10-2012/12--


Следва продължение :)

А до тогава...

За съвет и консултации винаги можете да се обърнете към нашите приятели от http://www.sportdelivery.com

И НЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ДА СИ КУПИТЕ КАСКА И ОСВЕН ВСИЧКО, ДА СИ Я СЛАГАТЕ НА ГЛАВАТА ДОКАТО КАРАТЕ :) !!!

Галерия:
лонгборд уроци