Изкуството да уловиш снежинка
16.01.2016

Снежинките! Как само ги чакаме да се появят и да затрупат върховете! Те са нежното изящество, което кара сърцата ни да туптят всеки снежен ден в планината. Те са онези миниатюрни парченца лед, превръщащи зимата в най-щастливия за нас сезон от годината. Какво обаче се крие зад малките крехки точици, на които дължим така очакваната всеки сезон снежна пудра?Структурата на снежинките е сред най-съвършените природни чудеса – сложна решетка от замръзнали водни молекули, подредени в удивителна ледена симетрия. Toзи широко известен факт се дължи на работата на фотографа Уилсън „Снежинката“ Бентли, който през 1885 г. се превръща в първия човек в историята, успял да заснеме в детайли снежните късове. 

How to Shoot a Snowflake

Бентли зад камерата си. снимка: http://snowflakebentley.com/

Роден през 1865 г. в Джерико, щата Върмонт, Бентли още като дете получава първия си микроскоп, който по-късно ще адаптира, за да „улавя“ снежинки. Пленен от зимата и големите количества сняг, които падат във Върмонт (над 5 метра за сезон), на 15-годишна възраст той започва да наблюдава дантелената структура на снежинките и не след дълго решава да заснеме разнородните им форми. 

Сканирано копие на снежинка, заснета от Уилсън „Снежинката“ Бентли. Снимка Уикипедия

Улавянето на снежинките и заснемането им обаче се оказват доста сложна задача за Бентли, който започва експериментите си в зората на фотографията, когато камерите нямат опцията за уголемяване на предмети или обрзи. След години опити той успява да скачи камерата си към микроскоп и да направи първите детайлни снимки на миниатюрните късчета лед.  Методът, който Бентли използва, по-късно става известен микрофотография и продължава да се използва и до днес.

Бентли установява, че снежинките не се топят, ако бъдат положени върху перо или студено кадифе, тъй като власинките и на двете материи изолират топлината. По този начин той успява да прехвърли крехките образувания под окуляра на микроскопа и да заснеме тяхната структура. Той продължава снежните си експерименти до 1931 г., когато умира от пневмония. 

Днес неговите над 5000 оригинални фотографии са едни от съкровищата, пазени в музея Смитсониън, Вашингтон, окръг Колумбия. Те са чудеса както на изкуството, така и на науката. През 1930 г.  Бентли събира фотографиите си и публикува книгата „Снежни кристали“, където за първи път разкрива заключението, че всяка снежинка е уникална по рода си. По-късно науката ще оспори този факт. Въпреки това, благодарение на труда на Уилсън „Снежинката“ Бентли, съвременните учени достигат до извода, че природата съществуват точно 35 основни типа снежинки, различни по форма и симетрия. И всички те са прекрасни!
Галерия:
продуктова фотография на 360 градуса

лонгборд уроци