Wild Kitchen - Бозата
22.12.2015

Сигурно всяка една от нас е слушала и чела десетки статии за полезни храни и напитки, които е просто задължително да консумира, за да бъде здрава и в топ форма. Вълшебни семена от далечни земи, древни зърнени култури, екзотични плодове и био зеленчуци – едва ли можем да изядем и изпием всичко, което светът предлага, а и, да си признаем, не е нужно. Истината, която много от нас пропускат, е че понякога най-хубавите и полезни неща са буквално под носа ни и само ни чакат да ги преоткрием.

Една такава супер храна, но под формата на напитка, е (дръжте се здраво) старата и добре известна на всички боза.

Да разбира се, че сте чували и за онзи мит за жените и бозите, но той действа само при жените кърмачки :)

Ние лично я предпочитаме и в планината, тъй като тя ни дава енергия, а и е доста вкусна.
Истинската и неподправена боза съдържа много малко съставки, но в изключително точни съотношения, в което се крие и цялата тайна на тази напитка. В случай, че не знаете, резливото питие съдържа ни повече, ни по-малко от три неща: зърно, захар и вода.

Всякакви подсладители, сгъстители и оцветители нямат работа в бутилката с боза и ако някога прочетете етикет, в който някое от изброените присъства, да знаете, че не сте на прав път.

Освен зърно, захар и вода, разбира се, от изключително значение за финалния резултат е и опитът на майстора, който знае точно как да замеси съставките, така че след това да ви вземе акъла с една хубава, студена, вкусна боза.

В harmonica захарта е био и сурова (тоест, нищо общо с рафинираната) и в момента, в който тя докосне вече свареното зърно, бозата започва да живее свой собствен живот под формата на така наречената „дива ферментация“ (сигурни сме, че ще ви хареса думата „дива“).

Без никаква закваска или мая, бактериите и дрождите в прясната боза изяждат захарите и съответно – да се делят до милиони микроорганизми в милилитър течност – колкото повече са те, толкова по-резлива е бозата. Изпивайки я, въпросните микроорганизми работят здраво за имунната ни система и за балансирания състав на чревната микрофлора.

И за да е всичко още по-хубаво и вкусно, бозата на harmonica не е само един вид, а цели три – от ръж, лимец и просо.

Трите вида се различават по вкус (ръжената е сладка и резлива; тази от лимец е пивка и леко сладка, а тази от просо – плътна и умерено сладка), както и по съдържание на полезни вещества (особено полезни за жени) – ръжената изобилства на съдържа витамини В1, В2, В6 и голямо разнообразие и брой на полезни микроорганизми; бозата от лимец е с ниско съдържание на глутен и високо на цинк, магнезий и фосфор; тази от просо пък не съдържа глутен, много щадяща е за стомаха и отново доставя високи количества цинк, магнезий и фосфор.

Това, което сега ви остава да направите, е да пробвате всеки един от трите вида и да изберете този, който най-много ви допада. Внимание – абсолютно възможно е да си паднете и по трите, в което, всъщност, няма нищо опасно или страшно, даже напротив – ще си гарантирате едновременно зареждане на имунитета и удоволствие от всяка глътка студена истинска, чиста и вкусна боза.

Галерия:
продуктова фотография на 360 градуса

лонгборд уроци