2925 метра по-близо до Космоса
05.09.2015

В човешката история едва 540 души са имали привилегията да пият сутрешното си кафе от тубичка вместо от чашка, а само 211 от тях знаят какво е да излезеш за работа, облечен в скафандър. Това са съвременните велики откриватели – космическите Колумбовци и Магелановци. От цялото 7-милиардно население на Земята в момента съществува единствено малък екипаж от едва 6 души, които прекарват дните си в безтегловност, заобиколени от звезди и планети. 6 чифта очи, които не се страхуват да погледнат с любопитство напред и нагоре, към новото и непознатото, напук на всички опасности. Макар и тук на земята, не сме твърде различни от тях в това отношение.

"Защо правим това? Задавам си този въпрос многократно по пътя нагоре. На много места пътеката изобщо не е караема, а стръмните, предвещаващи грозен game over сипеи, ни очакват само на една грешна крачка встрани. С колело и камера на Мусала – тази идея узрява в главите ни вече няколко месеца. Чий щяхме да го дирим там горе? Какво щяхме да търсим? Адреналин, слава, милиони припадащи фенки…? Не, не беше това. Нямахме идея какво точно ще намерим в това приключение освен една непозната за нас от маунтинбайкърска гледна точка пътека.

В един момент възниква чуденката дали пък няма да сме първите, които се качват там с конкретната цел да снимат каране на колело… По всяка вероятност щеше да бъде точно така.

....Качвахме се все по-близо до космоса, крачка след крачка.

Според някои тълкувания „Мусала“ идва от арабски и означава „близо до Бога“....

...Горе наистина се чувстваме по-близо до боговете, от колкото до хорската суетня.

Нощуваме на заслон „Ледено Езеро“, а вечерта въпреки умората стоим до последно навън.

Бетонната джунгла и цялата й суетня са някъде далеч там долу – единствено далечното оранжево сияние на градските светлини ни подсказва, че на няколко километра по-ниско от нас животът си тече по обичайния сляп за Вселената начин. Гледаме нагоре докато ни заболят вратовете...

 

Цялата история и още снимки може да видите ТУК

Текст: Георги Даскалов

Снимки: Георги Даскалов

Място: Мусала, Рила
Галерия:
продуктова фотография на 360 градуса

лонгборд уроци