Садако - една история за надеждата
06.08.2015

Днешната статия ни пренася в Северните Мариански острови и по специално в остров Тиниан, миещ бреговете си в западната част на Тихия океан, но този път няма да ви разкажем за уникалната природа, бистрите води, кораловите рифове, прекрасните плажове и условията за сърф там, а ще ви върнем точно преди 70 години назад във времето, когато в малко след полунощ в ранните часове на 6 август 1945 година от военната авиобаза Норд Фийлд излита бомбардировача B-29 Enola Gay, за да промени завинаги съдбите на стотици хиляди хора. Само след около 6 часа по-късно или точно в 08:15 часа местно време от борда му е хвърлена атомна бомба с 50 килограмово ядро от уран 235 с взривен еквивалент от около 13 килотона тротил, точно над центъра на Хирошима.

В навечерието на тази мрачна годишнина ще ви разкажем историята на едно малко момиче на име Садако Сасаки, което по време на бомбардировката е на 24-месечна възраст и оцелява по-чудо, намирайки се едва на по-малко от 2 км от мястото, където пада бомбата.

За жалост радиацията бавно разбива крехкия й организъм и едва на 12-годишна възраст младото момиче заболява тежко от левкемия и постъпва в болница, където прекарва месеци докато болестта постоянно се влошава.

Садако научава легендата за 1000те жерава от своя приятелка и започнва да сгъва жерави с желанието да оздравее.

Младото момиче сгъва прилежно всеки жерав, а след като хартията ѝ свършва, започва да сгъва жерави от медицински листовки и дори от картички с пожелания за бързо оздравяване на други пациенти.

Тъй като била много отпаднала физически, родителите ѝ я умолявали да престане, но тя винаги повтаряла: "Всичко е наред. Аз имам план.". Разказва се, че Садако успяла да сгъне едва 644 жерава преди да напусне този свят и била погребана с венец от 1000 жерава, като останалите били сгънати от нейни приятели.

Садако осъзнала, че желанието ѝ да оздравее няма да се сбъдне, и преди смъртта си, Садако пожелала нито едно дете по света да няма нейната съдба и написала хайко, което гласи:

"Ще напиша мир върху крилете ти и ти ще полетиш около света, за да не е нужно децата да умират по този начин".

Оттогава сгънатият жерав е символ, освен на надеждата, още и на мира.

Въпреки че Садако не успява да спаси собствения си живот чрез сгъването на 1000 жерава, нейната история може да спаси живота на милиони деца по света.

Докато нейната история е жива, жива е и идеята за мир на този свят и нека винаги помним че войните водят до нови войни и никога да не забравяме тази дата, когато точно преди 70 години светът става свидетел за най- ненужния, безпринципен, варваски, нехуманен, расистки, милитаристичен акт над невинни хора без абсолютно никаква военна необходимост.

Текст: Димитър Христов

Галерия:
лонгборд уроци