Boxing is for girls too :)
17.05.2012

Обратно на общоприетото мнение- боксът не е спорт, който предизвиква агресия. Той е спорт, който я овладява. И превръща в дисциплина, упоритост и спортен дух. Друг мит е, че той е само мъжки спорт, защото все повече жени решават да сложат ръкавиците. И се справят повече от добре. Една от тях е Мария Димитрова- треньор в боксов клуб Национал. Как е избрала този спорт и какво е да бъдеш една от малкото жени на треньорското място - можете да научите от самата нея.

WB: Трудно ли е за една жена да пробие в един доскоро популярен предимно сред мъже спорт?

Мария: О, жените вече имат своето място в този спорт. Винаги ще има и привърженици, и такива които ще го отричат. Женският бокс привлече особено вниманието през 1999-2000г., когато дъщерите на трима велики боксьори от миналото започнаха да се изявяват на професионалния ринг- Лейла Али, Джаки Фрейзър и Фрида Форман. Всъщност женският бокс става много популярен през 1996г., когато по телевизията е излъчен мачът между Кристи Мартин и Дейрдре Гогарти. Тогава Майк Таисън се е бил срещу Франк Бруно. Женската среща предизвикала голям интерес, имало е от всичко, което прави бокса атрактивен- техника, ярост, страст, нокдауни и даже кръв. Този мач се смята за рожденната дата на съвременния професионален бокс при жените.

Тази година  женският бокс е включен в програмата на Олимпийските игри в Лондон. За много трениращи жени по света се сбъдна една мечта! Ето, имаме световно признание. Преди се е смятало, че жените не са за този спорт, че това ще повлияе зле на репродуктивните им органи. Това, разбира се не е така. Женските органи са по-защитени и по-малко податливи на наранявания, отколкото тези на мъжете. Този спорт е еднакво труден както за жените, така и за мъжете. И при двата пола трябва да се съобразяваме с индивидуалните качества и възможности на трениращия. И при двата пола натоварването не е еднакво. Не може да се отрече, че по-силната половина на човечеството са мъжете, чисто анатомично. Обаче отдавна  ролята на жената не е единствено да ражда и отглежда деца и да се грижи за домакинството. Доказваме, че можем да се справяме не по-зле от мъжете. Подчертвам- не по-зле, а в някои случаи и по-добре.   И отдавна сме навлези в много приоритетно мъжки сфери- във всякакъв аспект.

WB: Говорихме си как си започнала да се интересуваш от бокса, но ако трябва с няколко изречения да опишеш как взе решението да се занимаваш с този спорт?

Мария:
Просто е потребност,  начин да изразиш себе си. Това е спорт за индивидуалисти. В началото на 90-те години започнах да се занимавам с източни бойни изкуства и по време на обучението си в залата ни дойде един именит треньор по бокс, който ни помагаше да усъвършенстваме работата си с ръцете . Оттогава се запалих по бокса. Това е танц със собствен ритъм, това е изкуство, цяла наука. Учи те да овладееш тялото си, психиката си. Всяко движение в бокса е предпоставка за следващо действие- на атака, защита или контраатака.  Няма празно движение. Голямо предизвикателство е -това е едно постоянно надхитряне между два интелекта.  Боксът е за интелигентни хора.

WB: Каза че има повишен интерес към спорта през последните години от страна на жените. Смяташ ли, че това се популяризира достатъчно и децата в училище/гимназия са добре информирани за спорта?

Мария: Да, бих казала, че е като модно течение. Много знаменитости дължат до голяма степен перфектните си фигури именно на бокса. Все повече жени влизат в залите, използват го вместо фитнес. Тренират за тонус, справят се със стреса, освобождават агресията. Жените са по-емоционални и не се сещам за по-добро място от боксовата зала, за да проявят тези емоции. Също така са по-координирани от мъжете.  В боксовата тренировка участват активно всички мускулни групи и освен това е много добра кардио- тренировка, полезна за сърцето, за дишането. Стопяват  излишните килограми и тази външна промяна ги променя и отвътре.  Стават по-уверени в себе си и това дава отражение в живота им извън залата.

В последните няколко години се появиха по-зрелищни спортове, които поизместиха вниманието от бокса, но той винаги ще има привърженици. Сега има повече информация и в крайна сметка това не е спорт за всеки и не може да се харесва от всички. Родителите не трябва да се тревожат от това, че бокса може да направи децата им агресивни. Напротив- ще ги направи по-уравновесени! Също не бива да ги притеснява това, че може да пострадат сериозно. Футболът например е доста по-опасен, там има повече травми. В залата има правила и специалистът  се грижи за това да се ограничават травмите. Използват се и защитни средства като каски, протектори за уста, нагръдници при жените и протектори за слабините. Отдавна боксът е масов спорт, който всеки може да практикува, независимо от възраст и пол.

Напоследък започнаха да се случват спортни събития, където всички могат да вземат активно участие, да опитват от спорта и по този начин да се “запалят”.  Национална Спортна Панорама е едно от най-мащабните спортни събития и тази година се проведе за втори път. Нашият клуб взе участие и в двете издания и това, което забелязвам е, че има интерес. Родителите са по-информирани и дори имаше запитвания за 5-6 годишни деца. Значи не се притесняват да запишат децата си на бокс!  За да е здрава една нация- трябва да се обръща особено внимание на спорта като цяло!

WB: Имат ли успехи българските спортистки, които се занимават с бокс?

Мария: Любители има много. По-изявените жени, които се занимават с този спорт в България се броят на пръстите на едната ми ръка. Говоря за тези, които се занимават професионално. Сега от 9-20 май ще има световно в Китай, където визи за Олимпиадата ще гонят Десислава Лазарова(75кг.), Стойка Петрова(51кг.) и Деница Елисеева(60кг.). Освен тях на ринга в Китай ще се качи и Светлана Каменова, която ще се боксира извън олимпийската категория до 57кг.

При професионалистите една от най-изявените е Галина Иванова ,бивша световна шампионка по бокс в пет различни версии, както и двукратна европейска шампионка от 2003г. и от 2007г. в категория петел, която на 18-ти май ще се завърне на професионалния ринг, с участивто си в боксова гала вечер, която ще се състои в зимния дворец на спорта.

Очаквам и вярвам, че тези момичета ще ни накарат да се гордеем, че сме българи и им пожелавам успех!

WB: Освен за тялото, как допринася спортът за духа ? С дисциплина, борбеност и др?

Мария:
Вие почти отговорихте на въпроса. Освен, че те променя физически и придобиваш сложни като координация навици, бокса провокира и мисленето. Развива качества като решителност, смелост, бърза мисловна и двигателна реакция, издържливост, сила, воля, както и творческа мисъл. Ставаш паметлив, наблюдателен, разсъдлив, гъвкав, разумен, придобиваш анализаторски способности. Спортът учи на дисциплина, организираност, научава те да вземаш самостоятелно решения за живота си. За децата е мотивация да повишат успеха си в училище. Той дава самочувствие и увереност, че можеш да преодолееш всякакви прегради. Научава те, че има решение на всеки проблем.

WB: Нужна ли е някаква специална физическа подготовка- какво би посъветвала момичетата любопитни да се захванат с този спорт?

Мария: Всяко нещо има начало. Физическата издръжливост се придобива с тренировките. Едно е сигурно- нужно е  постоянство и воля да постигнеш това, което искаш и спортът ти се отблагодарява. Всичко е на принципа на повтаряемостта, но хубавото е, че всяка тренировка дава различни резултати. Всеки път, когато излизаш от залата си по-знаещ, по- можещ и на практика по-добър и като личност. Да не говорим, че не е задължително да се състезават или да правят спаринги в залата. Може да се боксират с чувала, който със сигурност няма да им отвърне. Дамите не трябва да се притесняват от мъжкото присъствие в групата. В залата никой не пречи на другия и не го притеснява. Може само да си помагат взаимно. Освен това е място за истински контакти. Може да бъде и забавно.

Текст и снимки : Константина Василева

Галерия:
    
продуктова фотография на 360 градуса

лонгборд уроци