Мъртво вълнение - какво е то и как да се предпазим
27.06.2015

Лятото дойде и всеки един от нас бърза към морето. То обаче крие и своите опасности.  

Мнозина от вас са чували за т.н „мъртво вълнение“. Какво обаче представлява то и как да реагираме, ако попаднем в него, може да разберете от следващите няколко реда.

Внимание! Прочетете ги, защото тази информация може да спаси вашия живот или живота на ваш приятел.

Няма български термин за това явление, затова по родното черноморие спасителите го наричат „Мъртво вълнение“, „Мъртво течение“ или „Обратно течение“. Английският термин е „rip current”.

Най-важното е да знаем какво представлява то......

Мъртвото вълнение е вид морско или океанско течение, перпендикулярно на брега, образуващо се в следствие отдръпването на потока приливна вода в посока навътре в морето или океана. Най-често се появяват по време на прилив в плитките места до брега. Там те са и най-опасни.
В тези места по време на отлив пясъчните коси пречат на водата да се връща обратно в морето. Налягането на водата в тесния пролив, съединяващ морето с лимана, нараства многократно. В резултат на това се образува бърз поток, по който водата се движи със скорост 2,5–3,0 м/с. Обикновено коридора на мъртвото вълнение е тесен: 2-3 метра със скорост на течението 4-5 км/ч.  Могат да се образуват и вълнения с широчина до 50 метра и дължина до 200-400 метра, със скорост до 15 км/ч. Мъртви вълнения с такава дължина не са чести, но все пак се случват.

.........за да можем да го разпознаем и избегнем !!!

Няколко са видимите харакретистики на мъртвото вълнение :

-          Коридор от разпенена вода, перпендикулярен на брега.

-          В крайбрежната зона се виждат участъци с друг оттенък на водата; например, наоколо водата е светло-синя или зеленикава, а една зона е например бяла.

-          Участък с пяна, водорасли, балончета, който стабилно се движи от брега навътре в морето.

-           В непрекъснатата линия от приливни вълни се забелязват разкъсвания с широчина 5–10-метра.

 

Но не забравяйте, че близо 80 % от мъртвите вълнения се появяват спонтанно, до брега и е трудно да забележите визуалните им признаци.

Затова съобразявайте се с флаговете на спасителите, не се къпете в неохраняеми зони или поне никога сами!

Какво се случва, когато попаднем в мъртво вълнение и как да реагираме?


Влизате в морето и плувате от брега навътре, след това се обръщате, но не се получава да се върнете… Вие плувате с всичка сила, но оставате на едно място или даже още повече се отдалечавате от брега. Всички ваши опити са безуспешни, силите ви свършват и вие започвате да се поддавате на паниката…

Най-важното нещо е да не се паникьосвате, да плувате бавно и да се стремите да пазите силите си. Плувайте не към брега, а успоредно на него, т.е встрани от течението. Мъртвите течения обикновенно са с широчина 5м и по този начин лесно ще се измъкнете от него. Ако обаче вълнението е по-широко, опитайте се да се задържите на повърхността му и изчакайте докато премине . Мъртвото течение обикновено не продължава дълго и само след 3–4 минути то ще спре. След това отплувайте на 50–100 метра встрани, а чак след това се връщайте към брега правейки кратки почивки.

Мъртвото вълнение няма да ви завлече към дъното. Това не е водовъртеж. Често мъртвото вълнение е кратко и с голяма скорост се движи само повърхностния слой на водата, който увлича навътре в морето, но не и към дъното!

Мъртвото течение не е широко. Неговата ширина не превишава 50 метра. А в повечето случаи е само 10–20 метра. И ако преплувате буквално 20–30 метра паралелно на брега, вие ще забележите, че сте излезли от течението.

Ето още няколко съвета, които може да са ви от полза:

-          Поговорете със спасителите за плажната ивица на която се намирате и за това,  къде биха могли да се образуват подобни течения

-          Дори  детето ви да си играе на плажа със съсспасителна жилетка, наблюдавайте го !!!

-          Информирайте се за опасните мъртви течения на :  http://www.ripcurrents.noaa.gov/

Пожелаваме Ви слънчеви и безаварийни летни дни!

 

 Текст: Станимира Карадочева - Съни

Галерия:
лонгборд уроци