Спортното катерене
09.06.2015

Повишен мускулен тонус, издръжливост, сила – все неща, които са страхотни и идват с редовното катерене. Не само това - здравословните ефекти върху сърдечно-съдовата система са факт, който не бива да се пренебрегва, особено ако професията ви предполага 10+ часа пред любимите ни компютри. Интензитета на всички видове катерене го правят добър начин за сваляне на излишни килограми, така че начинаещите да не се очудват на позитивните промени в тялото им след някой друг месец на тренировки.

Но това са неща, които сте чували или поне предполагате.

Физическите преимущества на един или друг спорт са важни, но реално в ситуацията, в която даден спорт не е вашата професия, най-ценното в него са психологическите ползи.

„Психо-какво?!“  Да, катеренето носи ясно видими ползи за съзнанието ви. Катеренето по скали, стени или боулдъри е свързано с изключително внимателно планиране.

Всяка стъпка или хватка бива видяна, обмислена и използвана по начин, който е пряко свързан с предходните и последващи движения. Това разива капацитета на мозъка ви да работи бързо и да създава тактики за справяне с нови задачи.

Да смачкаме стреса! Спортното катерене е спорт, който е свързан със сериозно изпитание върху тялото и съзнанието ви. Справянето с предизвикателството на един труден маршрут е способно да ви зареди с енергия и чувство на удовлетвореност за дни напред.

„Онзи, трудния релеф“ – поставянето на микро-цели и достигането им в условията на игра или спорт освобождава полезен коктейл от хормони и други химикали в тялото ви, които помагат за справянето със стреса от напрегнатото ежедневие - да живее ендорфина!  С други думи – ставаме по-трудоспособни и по-удовлетворени след всяка катераческа сесия.

Високите цели изискват постоянство. Постиженията в спортното катерене идват с умерени, постоянни стъпки. Постепенното натрупване на физическа издръжливост и придобиването на уменията се случва с всяка следваща тренировка и за разлика от лавино-образния прогрес, характерен за други спортове, тук говорим за постепенно развитие. Всеки път ще можете да катерите малко по-високо, малко по-дълго, малко по-технично. Чувството на надграждане разтеглено във времето е извор на увереност при полагане на усилия – можеш да видиш откъде си тръгнал и колко далеч си достигнал със собствени сили.

И като психолог оставих любимото за най-накрая: Социализация. Малко начинаещи в катеренето си дават сметка за социалния му аспект. Преди да започна да се занимавам с катерене не предполагах каква атмосфера има в залата, в която ще срещнете хора от всяко поприще на живота: инженери, софтуерни специалисти, актьори, търговци, учители, архитекти и много, много други. Всеки път, когато стъпите в залата, се потапяте в група от хора, които имат много реалистичен поглед върху себе си, но са безкрайно мотивирани да станат по-добри. Позитивният заряд ви дава енергия, а всяка грешка бива посрещната с усмивка и твърда като скала решимост да бъде превъзмогната тази трудност.

„Давай, машина!“ Връзките, които се изграждат с партньорите, които ви обезопасяват силно ми напомнят на приятелството от детството – трябва да си имате доверие и да се подкрепяте без значение дали днес имате добър или лош ден. Пред нас е предизвикателството, а всички ние се бутаме взаимно - напред и нагоре.

Добре, разбрахме за ползите, откъде да почнем? Има много и разнообразни курсове по катерене. От такива за начинаещи, до усъвършенстване за напреднали.

В София има вече няколко зали за различните видове катерене, но тук искаме да ви препоръчаме нашите приятели от Boulderland в Парадайз Мол.

Ние самите участвахме в едно предизвикателство за 8 седмици:

Имат много яки треньори, които ще ви въведат в света на катерачите по възможно най-добрия начин, а това че залата е една от най-добрите катерачни зали в света допълнителен бонус (построена е от WallTopia, за която сме чували всички).

Имат и сауна, която силно препоръчваме след особено интезивна тренировка.

Повече информация за курсовете за катерене в Boulderland можете да намерите тук: http://boulderland.eu/blog/course/indoor-climbing-courses/

Галерия:
лонгборд уроци