Интервю с DJ Miss Lina
12.05.2012

WB: Разкажи ни нещо за себе си.
Lina: Казвам се Цветелина, но почти всички ме знаят като Лина. Обичам бонбони Рафаело и хубав bass :)

WB: От колко време се занимаваш с музика?
Lina: Музика слушам от както се помня, но желанието да започна да „се занимавам” с нея дойде преди около 10 години, в Лондон, където имах възможност да открия нови стилове музика и да се запозная с хората, които ги създават. Погледът от вътре събуди желанието ми да науча за какво са всичките копчета по пулта и какво точно правят dj-te.

WB: Каква музика слушаше като малка, но честно?
Lina: Слушах музиката, която баща ми слушаше и пускаше на грамофона и касетофона– рок! Научи ме да си пускам плочите сама и от много малка започнах да ги въртя и да слушам Pink Floyd, Abba, Beatles, Bonny M. Имах една любима песен на Suzi Quatro (американска певица и бас китаристка) и я въртях непрекъснато. Наскоро си я пуснах, от същата плоча, от която съм я слушала преди 25 години и не ме впечатли кой знае колко :D Като станах на 10 помолих баща ми да ми купи всичките дискове на Phil Collins, заради песентта „Another day in paradise”, която слушахме през цялото време на зимен лагер на Боровец. И сега си го слушам понякога :) Малко по-късно, вече в по-съзнателна възраст след първия албум на Prodigy - Experience, който си купих със спестени от закуската пари, се запалих по по-енергичния и електронен звук и от там по звука на барабаните и баса, което в един по-късен момент прерасна в любовта ми към drum and bass музиката.

WB: Какво те подтикна да минеш от другата страна на пулта?
Lina: Исках да пробвам, дали е толкова сложно колкото ми изглеждаше като наблюдавах „големите” dj. Оказа се не чак толкова трудно и доста забавно :)

WB: Разбрахме, че си била в Англия. Разкажи ни нещо за преживяванията си там и защо се върна?
Lina: За тези 6 години там мога да говоря 6 години :) Преживях и научих много. Натанцувах се и се накупонирах за до пенсия :) Най-доволна съм от факта, че се запознах с много артисти-певци, dj, продуценти и открих музикални стилове, които тук по онова време още никой не беше чувал. Обогатих музикалната си култура и създадох много важни и полезни контакти, които използвам и днес.  Това ми беше в главата по онова време – парти парти парти :) Прибрах се защото си помислих, че мисията ми там свърши, но сега започвам да мисля, че идва момента в който ще се върна пак там. Чувствам си го като в къщи. Има много повече възможности за развитие и израстване не само в музикално отношение. Може би преди 4 години когато се върнах имах по-ясен отговор защо съм се върнала. Сега вече се чудя защо :)

WB: Пееш ли?
Lina: Само когато музиката е много силна и никой не може да ме чуе и понякога като карам колело и слушам на слушалки си пея и май доста силно го изкарвам, защото забелязвам, че хората се обръщат след мен и ме гледат странно :)

WB: Пускаш различна музика – dancehall, breakbeat, garage etc. Какви партита предпочиташ повече?
Lina: Любимия ми стил всъщност е drum and bass, но ходя на много малко такива партита. В момента пускам по-често garage и breakbeat, някак си така се стекоха нещата.  Никой не прави garage партита, а е толкова приятна музика  :)

WB: Защо  според теб изведнъж всички станаха dj?
Lina: От скука може би, момчетата заради пичетата, а може би е някаква нова модна вълна след PR-ите, промоутърите и стилистите :D Много ни е сбъркана историята в БГ, то за това качеството и състоянието на музикалната ни сцена е такова. От всяко дърво свирка не става :)

WB: Много хора твърдят, че бъдещето е в dubstep’а. Ти как мислиш?
Lina: Това е тема на дълъг разговор с много различни мнения. Следя развитието на този стил от почти създаването му и популяризирането му. Не мисля, че това е бъдещето, но за момента определено е най-популярния стил музика. Това, че в България този стил дойде доста късно, в останалия свят се слуша от повече от 10 години и е започнал да се изчерпва. През 2010 Hatcha направи 10 години dubstep по радио Kiss FM, а по това време тук този стил още не беше много популярен. Познавам повечето dubstep артисти, които са идвали тук и знам, че доста от тях не се ограничават в правенето само на този стил музика, въпреки че пускат само това на партита. Dubstep сцената е доста разнообразна, но стила dubstep не е.  В смисъл, че за повечето хора стила dubstep e музика с темпо 140bpm и силни уобъл линии и звучи като нещо като „преразказ” на електро хаус-а или drum and bass. Но сцената включва всякакви различни артисти като Flying Lotus, Rusko, dBridge, американски хаус артисти като Karizma или хора като Villalobos правят или пускат dubstep. В последните няколко години мисля, че стана прекалено комерсиален, за мен dubstep-a си е и трябва да остане ъндърграунд музика като грайма например. Спомням си първото ми дъбстеп парти в Лондон 2004та – абсолютно тъмна зала със само една малка лампа над пулта и тежък уобъл бас. Стоях и се чудех какви са тези звуци и защо всички стоят неподвижно, гледат лошо и клатят глава (казаха ми, че това е танца на дъбстеп – изразително лице, изкривяващо се в различни физионимии, все едно те измъчват и чакаш дроп-а за да дропнеш ръцете или тялото:). Не ми харесва, че Бритни Спиърс направи дъбстеп парче и че смесват дъбстепа с поп и r&b.  Мисля, че комерсиализацията ще „убие” dubstep-a в добрия му вариант  и хората ще започнат да се отегчават, както става с почти всички стилове музика. Остават в историята, но не на върха. За мен dubstep-a започва да се изчерпва, въпреки многото вариации и подстилове.

WB: Кое е най-якото парти, на което си пускала?
Lina: Не обичам да пускам по големи евенти, предпочитам да съм по-близо до хората. Не се чувствам толкова голям dj, че да гледам хората “от високо” и почти всичките партита на които съм пускала ми харесват и са ми доставяли удоволствие :)

WB: Как според теб можем да се справим с чалгата?
Lina: Трябва да се измисли нещо, което да я замести. Не виждам светлина в тунела. Масата хора са много ограничени и музикално необразовани и като цяло изискванията са много ниски. Много е тъжна и константата хаус=чалга която се наблюдава в България(говоря от личен опит и наблюдения :), след няколко сблъсъка с хора които си слушат хаусЧИ преди да отидат на чалга). Няма как една шепа хора да се преборим с масовия чалга потребител, който най-обича да си метка салфетки докато си пие евтиното уиски в лъскавия клуб.

WB: Какво е нужно да си добър dj и трудно ли се започва?
Lina: Най-важно е да чуваш музиката и ако имаш много желание и поне малко талант не е никак трудно.  

WB: С кой изпълнител много би искала да си на една сцена
Lina: Мs Dynamite – страхотна е!

WB: Спортуваш ли нещо?
Lina: Карам сноуборд зимата, кънки през лятото и обичам да вървя пеша.

WB: Виждаш ли бъдещето си в България?
Lina: Нe, а ми се иска.

WB: Кой ти е любимия български dj?
Lina: The one and only Kenobi :)

WB: Имаш ли авторски тракове?
Lina: Няколко, но за сега са само в главата ми :)

WB: Имаш ли някакъв съвет за начинаещите диско жокери :)?
Lina: Купувайте си музика! Какво пускаш е много по-важно от това как го пускаш..

WB: Благодарим ти за интервюто :)

Един трак специално за Вас:
Галерия:
     
продуктова фотография на 360 градуса

лонгборд уроци