Часът на Земята 2015
28.03.2015

Тази година Частът на Земята е на 28 март и започва в 20:30 часа.

Частът на Земята дава възможност на всеки човек да разбере какво влияние имат малките постъпки върху голямата планета и как може да използва силата си, за да се справи с климатичните промени. Важното е да не се замисляме за това само по време на някоя инициатива, а да се опитваме всеки ден да правим по нещо дори малко в името на нашата планета ЗЕМЯ!!!


Инициативата се провежда за първи път през 2007 г. в Австралия.

Тогава, в рамките на един час, хората изразяват своята воля за справяне с климатичните промени, като загасят осветлението в домовете си. В рамките на 60 минути притъмняват и фасадите на знакови сгради и културни паметници.

Тази година в България Часът на Земята е посветен на реките - преграждани, изкопавани, унищожавани, те показаха какво става, когато нарушим равновесието. Време е да им отвърнем с грижа, защото сме на път да ги загубим.

У нас кампанията се провежда от 2009 г., като всяка изминала година нейните привърженици стават все повече. През 2014 г. в инициативата са се включили 106 града, институции, бизнеси, медии. Ние също се включихме :)

Колкото по-голям става Часът на Земята, толкова повече излизаме извън демонстрацията на тъмно.

Часът на Земята е много повече от 60 минути на тъмно. Ето и някои от големите победи, резултат от кампании на Частът на Земята

- Гората на Часът на Земята в Уганда - през 2013 WWF Уганда избира 27 км2 ерозирала заради обезлесяване земя и се захваща да я превърне в първата гора на Частът на Земята. Там ще се засадят 500 000 местни дървета. Standard Chartered Bank - Uganda дари 250 000 дървета, а министърът на околната среда е дарил 1000 дървета.

- След подписка, подкрепена от 250 000 руски граждани, руската Дума одобрява поправка в закона за защита на околната среда и моретата. Новият закон определя правилата за извличане и транспортиране на въглеводороди и изисква компаниите да поемат по-голяма отговорност за предотвратяване на нефтени разливи. Ако се случи разлив, компанията, която държи лиценза за извличане на нефта, сега трябва да се направи пълно възстановяване на околната среда, дори и ако един от техните изпълнители е виновен. Законът също така включва мерки за координиране на действията при разлив и дава възможност на доброволци да помогнат с почистването.

- Часът на Земята 2013 в Аржентина води до обявяването на защитена морска зона от 3.4 млн. хектара. Преди приемането на закона само 1% от крайбрежния район на Аржентина е бил защитен. Създаването на тази зона увеличава зоната, ограничаваща икономическата дейност на повече от 4%.

- През 2014 година платформата Earth Hour Blue събира средства за хиляди икономични отоплителни печки за най-бедните хора в Мадагаскар.

- В Парагвай, Часът на Земята мобилизира подкрепа за удължаване на мораториума върху дърводобива. Така се спира обезлесяването на критично застрашени Атлантически гори поне до края на 2018 година.

-  Тайланд и Тайван въвеждат образователни програми за опазване на околната среда в училище.

- В САЩ момичета от скаутското движение инсталират стотици хиляди енергоспестяващи крушки.

- През 2014 година в предизвикателството за градовете на Часът на Земята се включиха над 2120 града, с изключителни мерки за справяне с климатичните промени.

Повече на http://www.wwf.bg/get_involved/earthhour/earthhour2015/Галерия:
продуктова фотография на 360 градуса

лонгборд уроци