Маунтинборд - борд на колела :)
03.05.2012

Маунтинборда (Mountainboarding) е екстремен спорт – нещо като лятна алтернатива на сноуборда. Известен е още като Dirtboarding, Offroad Boarding, Grass Boarding и All-Terrain Boarding (ATB)
Кара се на дъска с автомати, които придържат райдъра към нея, има 4 въздушни гуми и 2 насочващи колесара. Отличава се от останалите борд спортове по възможността да се кара на много и различни терени – бордъркрос писти, улици, скейтпаркове, ски курорти, BMX и маунтинбайк писти, хълмове, гори и пясъчни пътеки.  
Историята на маунтинборда започва едновременно в САЩ, Англия и Австралия в началото на 90-те. Сноубордистите търсели лятна алтернатива на сноуборда и така бил изобретен маунтинборда. Първият дъртборд е произведен от компанията Morton Hellig Supercruiser Inc. през 1989 година по поръчка на Джеф Филипс.
Състезания по маунтинборд се провеждат от 1993 година в САЩ и от 1997 година в Англия. Те го популяризират и през 1998 година по света вече има над 1 милион маунтинбордисти.
Има 4 основни дисциплини: downhill (спускане за време от един човек на дълги планински писти), boardercross (състезание между 2 до 4 души по специално изработена писта), freestyle (изпълняване на различни трикове – slopestyle, big air, skate park/jib) и freeriding (свободно каране по различни терени без състезателен елемент).
Основни неща, които трябва да знаете ако искате да започнете да карате маунтинборд:
-    Най-основното правило е да развиете добър баланс. Карането на маунтинборд по планински пътеки помага много за координацията.
-    Safety First – още едно основно правило. Където и да карате, желателно е да сте с протектори
-    Спирането – може да спирате по три основни начина:1. спиране със спирачка, ако бордът е оборудван с такава (държи се в ръка, но води до загуба на баланс); 2. power slide спиране (трик, при който бордът се хваща с ръка и се извърта настрани); 3. спиране при ситуация (нещо изскача пред вас и се налага да спрете внезапно – присвивате колена, хващате дъската отпред и рязко завивате назад, така че да се обърнете перпендикулярно на склона).

Това е, с което ние можем да ви помогнем.

Повече информация може да намерите при нашите приятели от Board.bg

Галерия:
   
лонгборд уроци