Тина Лисичкова и страстта й към хокеят
12.02.2015

Преди време се срещнахме с Тина Лисичкова, тя е част от женския национален хокеен отбор. Да, имаме такъв отбор! Хокеят не е сред най-популярните спортове в България, особено сред нас момичетата. Затова потърсихме Тина да ни поразкаже малко. Тина е истинска Дива Боровинка, обича спорта и не би могла да си представи живота си без него. Ето какво ни разказа тя : )!

WB: Как започна да се занимаваш с хокей?

Тина: Всичко започна покрай свободните пързалки на Славия, с една приятелка решихме да отидем след училище. Беше на шега, когато се прибирахме с трамвая и тя каза защо да не отидем на свободна и съвсем случайно открихме че има. Започнахме много често да ходим, но в последствие на нея и умря мерака и останах само аз. Но не се отказах и постепенно се запознах с редовните хора.

WB: От кога се занимаваш с кънки и как точно избра хокей, повечето момичета избират фигурното пързаляне? Все пак хокеят не е най-нежният спорт, с който може да се занимава едно момиче.

Тина: Да, така е. Занимавам се с кънки от около 9 години. Не знам може би, защото когато започнах да карам, започнах с хокейни кънки, които се различават от фигурните. Също защото е отборна игра, и заради адреналинът който има. За мен е страст. Веднъж дойдох с ролкови кънки и отвън играеха инлайн хокей. Тогава един от мъжете ми каза "хайде, влизай" и аз реших да пробвам, дадоха ми стик и така започнах.

WB: А пробвала ли си кънки за фигурно пързаляне?

Тина: Да, пробвала съм. Още ме е страх ...хахах

WB: От кога има женски национален хокеен отбор и ти си част от него?

Тина: Мисля, че от 8 или 9 сезона. От самото му начало. Започнахме две момичета и постепенно събирахме хора. Дори първоначално правехме фишове от лист от тетрадка и ги лепяхме тук на таблото на зимната пързалка. Започнахме две и постепенно събрахме цял отбор.

WB: А в момента колко сте?

Тина: В момента сме 20-25 момичета, като бройката се увеличава при приближаване на състезание и намалява в тренировъчния процес.

WB: Един отбор от колко души се състои и колко души излизат на леда при мач?

Тина: На леда излиза една петица с вратар. Отделно трябва да има 2 петици за смяна.

WB: Кой ви тренира?

Тина: В момента имаме двама треньора Мартин Миланов и Уайли Рендо. Те са за първа година с нас и ще видим как ще се представим под тяхно ръководство.

WB: Какво следва през този сезон за вас, някакви състезания?

Тина: Февруари заминаваме за Хонг Конg за квалификационна група.

WB: Това е страхотно! Колко хора заминавате?

Тина: Все още сме в разширен състав, всяко момиче, което някога е тренирало или има желание да тренира е включено в тренировъчен процес. Като ще заминат 15 полеви плюс двамата вратари и треньорите.

 WB: Ако някое момиче иска да започне да кара кънки и да се присъедини към вас, какво трябва да направи?

Тина: Ами просто трябва да дойде, да се престраши, ако няма кънки разбира се ние ще й дадем да пробва. Имаме един оборотен екип, който всяко момиче, което иска да пробва тренировка, може да облече.

WB: Ако е напълно начинаещ, но има желание?

Тина: Има такива часове, в който може да се включи, да покара, да пробва. Най-важно е желанието.

WB: В кои дни може да се случи това?

Тина: Всеки понеделник има детска школа на зимната пързалка "Славия", също така вторник, четвъртък, петък. През цялата седмица има часове за различните нива.

WB: Имаш ли любим хокеен отбор?

Тина: Не, не обичам да гледам, предпочитам да играя.

WB: И сега вечният въпрос руски или американски хокей?

Тина: Харесвам повече KHL от NHL. За мен руският хокей си е класа нагоре.

WB: Учиш ли нещо?

Тина: Да, журналистика. Преди това учих в НСА ръгби. Съвсем случайно отидох на една тренировка и взеха, че ме харесаха и ме включиха две седмици след като започнах в националния. И така две години, но изпълнени със страшно много контузии.

Но това, което не научиш доброволно, го научаваш доброзорно. Така че трябваше да избера, защото по същото време ми предложиха да се занимавам професионално с хокей.

WB: Спомена много контузии, коя е най-сериозната ти контузия?

Тина: Късала съм връзки на двете колена.

WB: Колко често играете мачове?

Тина: Сега се подготвяме и имаме тренировъчни мачове в Българската Аматьорска Хокейна Лига, като играем под името Ледени искри.

WB: Разбрахме, че тренираш малките деца, колко малчугана са? Има ли момичета?

Тина: Да, ами доста са. Постоянно се увеличават. За жалост няма много момиченца. На Славия тренирам две, а на зимния 3-4 момичета.

WB: Кога започна да се занимаваш с децата и какво ти носи това?

Тина: Предложиха ми да се занимавам с малките преди около 5 години. Забавно ми е. Децата страшно много ме зареждат с енергия, с позитивизъм. Когато съм с тях на леда виждам къде е смисълът.

Благодарим на Тина за отделеното време.

Интервюто взе: Деана Велкова

Галерия:
     
   
продуктова фотография на 360 градуса

лонгборд уроци