Биляна Николова - за конете и ездата
01.05.2012


WB: Здравей Билянче, аз те познавам вече повече от 20 години, но нашите читатели не знаят нищо за теб,  представи им се с няколко думи.
Биляна: Голям инат съм. Семейството, животните и спорта са нещата, които ме правят щастлива, благодарна съм, че ги имам :)

WB: Кога за първи път язди кон? Какво те накара да се запалиш?
Биляна: Бях много малка – толкова, че постоянно ми се караха да не минавам под коня. Баща ми ме качи на кон за първи път (както всъщност и на всичко останало, което правя и сега). Нямам спомен какво ме накара да се запаля тогава, то това с конете е болест – като гледам май неизлечима:)

WB: Участваш ли по състезания?
Биляна:
Да

WB: Разкажи ни малко за различните дисциплини?
Биляна: Класическите дисциплини в конния спорт са обездка, конкур и пик и всестранна езда. Другите са надбягвания, волтижировка, двуколки и т.н. Най-популярни са надбягванията, конкур и пика (така се нарича дисциплината по прескачания на препятствия) и обездката. Обездката е висшата форма на „дресура“ или обучение и подчинение на коня. Това което виждате на екрана като краен резултат е изключително трудно и неестествено за коня. Извън неговата природа е да ходи по този начин и да изпълнява такива упражнения. Постига се с много, много години работа и постоянство, плюс е необходимо коня да има подходящите качества. Тази съвкупност от предпоставки го прави изключително трудно за постигане. Затова обездката се нарича висшата форма на езда.

WB: Кажи ни основните правила, които трябва да знае всеки преди да се качи да язди?
Биляна: Ами има доста неща, това не е като сноуборда или уиндсърфа, където можеш и сам да се учиш, както повечето от нас са го правили. Тук имаш едно 500 кг. животно, което има собствен характер и във всеки един момент може да побегне, хвърли, ритне и т.н. Затова винаги е добре човек да бъде под наблюдение от някой опитен ездач докато се научи, а ученето отнема години – много труден спорт е.

WB: Опасен спорт ли е?
Биляна: Да, водят го в топ три, дори изпреварва мотокроса.

WB: Има ли много момичета, които се занимават с това?
Биляна: Има да, това е един от малкото спортове, в които мъже и жени се състезават наравно, няма отделни класирания. В България жените са по-малко на фона на световния конен спорт. Но ако не говорим за професионален спорт, любители бих казала, че както в България така и навън има повече жени.

WB: Кой ти е любимия кон? С какво те спечели?
Биляна: Гъливер. Той ми върна желанието и любовта към конете. Като дете паднах лошо, коня ме настъпи и бях много огорчена, не исках да го виждам повече :) Не се бях качвала на кон 13г години. Един прекрасен ден, беше Тодоров ден – празника на конете, реших да мина през базата да видя какво става там и ето ме сега няколко години по-късно обратно в играта с пълна сила, благодарение на Гъливер. Той е прекрасен кон, аз бях много несигурна и той винаги ми помагаше, усещаше ме и ми даде всичко, от което имах нужда, за да си върна любовта към спорта.WB
: Защо говориш в минало време? Къде е той сега?
Биляна:
На базата е, но вече не го яздя. Много е възрастен и няма как да го натоварваме толкова. Аз доста дълго скачах с него и прекалено високо за неговите години и здравословни проблеми, но той нямаше нищо против. Колкото и високо да беше препятствието, дори да го болеше отиваше и скачаше без колебание. Хората, който не са виждали с очите си колко сме скачали с този кон не ми вярваха :) На състезание също винаги даваше всичко от себе си. Първите ми състезания, макар и на съвсем базово ниво аз бях притеснена, а той се раздаваше и ми даваше сила. Страхотен кон е, много го обичам! Сега го яздят деца. Наскоро минавах покрай неговия бокс и там имаше друг кон, направо ми се сви сърцето, усетих една пронизваща болка. Бяха го преместили просто в друг бокс :)

WB: Сега кой кон яздиш?
Биляна: Казва се Орландо. Той пък е професионалист в дисциплината обездка, с която съответно сега се занимавам. Сравнително от скоро го яздя, няколко месеца и още не се познаваме толкова добре, но и той е душичка. Всеки кон е различен и чаровен по свой начин и е като с хората въпрос на напасване, с някои се получава, с други не. С едни се разбираш добре, с други е любов от пръв поглед. Партньорството между кон и ездач е екипна работа. Можете да работите заедно, дори да не се харесвате, но за да постигнете добър резултат трябва да има хармония. А има ли любов, тогава и двамата давате максимума от себе си.

WB: Чистиш ли му акитата? :)
Биляна: Разбира се, като се наложи. За всеки кон съм го правила и не само това, чистя го целия преди и след всяка тренировка.

WB: Има ли любима храна?
Биляна: Обожава мандарини, аз също. Затова ги делим :)

WB: Обича ли снега? А ти?
Биляна: Да, обича снега. Всички коне стават игриви в снега. И аз обичам снега, ти знаеш :)

WB: Опиши един ден с него – как го обгрижваш?
Биляна: Започва се със задължителното почистване с една четка, после с втора четка цялото тяло. После се реши гривата и опашката с гребен и един специален спрей. След това се чистят копитата от долната страна с копитно ножче и се мажат със смазка от външната страна. След цялата тази процедура конят е готов за тренировка. След тренировка се извършва същата процедура, като се измиват копитата и с вода, а ако е достатъчно топло се полива целия кон. След това отиваме на разходка, да пасе ако времето е подходящо. В такива дни прекарвам с него часове на поляната, много е приятно :)

WB: Колко струва най- скъпия кон и каква е спецификацията му – какво го прави толкова скъп?
Биляна: Най-скъпия кон в момента е оценен на 36 милиона долара. Той е кон за обездка и със стария си ездач три пъти подобряват собствения си световен рекорд в дисциплината. Този кон има невероятни движения, нещо което може да се види и с просто око, а е изключително трудно за постигане.

WB: Къде тренираш? Има ли много места, където можеш да яздиш?
Биляна: Аз тренирам на Хан Аспарух, конната база на Славия. Не са много местата, но са достатъчни на този етап за България. Спортът е много скъп и не особено популярен тук.

WB:  По колко часа трябва да яздиш на ден в пред състезателен цикъл?
Биляна: Обикновено състезателите яздят по няколко коня на ден, това са около 5-6 часа. По принцип не е хубаво да държиш един кон на плаца повече от един час за една тренировка, независимо за какво тренираш. На мен ми се е случвало треньора да ни държи близо 4 часа и последствията не бяха добри нито за мен нито за коня.   

WB: Какво става ако не прескочи препятствието?
Биляна: Понякога ти го прескачаш :) Това са най-честите падания.

WB: Колко пъти си падала от кон?
Биляна: Много. С този кон за който споменах по-горе, че сме правили четири часова тренировка – Смело Сърце се казва, с него за една тренировка само паднах три пъти лятото точно по този начин при спиране на препятствие.

WB: Разкажи ни повече за обувките за езда? С какво са по специални?
Биляна:
Имат специален ток, така че да се намали вероятността крака ти да се заклещи в стремето при падане, защото това е много опасно.

WB: Какво мислиш за края на света?
Биляна: Коня ми е подкован, готов е да бяга колкото е нужно :)
Природата ни дава знаци, че нарушаваме баланса и е крайно време да обърнем внимание на възприятието ни за света като цяло. Според мен, има закономерност – не може само да взимаш без да даваш, просто сметката не излиза.


WB: Какъв съвет би дала на децата, които искат да се занимават с езда. Какво е нужно, за да станеш добър ездач?
Биляна: Това е един невероятен спорт, който учи децата на всичко, което всеки друг спорт, но и на грижа, отношение и уважение към друго същество, а това (особено в днешно време) според мен е безценно. Освен това, конете имат много силно изразено чувство за справедливост и са много злопаметни. Не си ли справедлив, рано или късно ти го връщат, не можеш да ги излъжеш. Конят е най-добрият учител.

WB: С какви други спортове се занимаваш, знам че караш уинд сърф и сноуборд.
Биляна: Да карам уиндсърф, сноуборд, ски, уейк. От време на време играя и тенис, незнам дали помниш като малка тренирах тенис, след единадесетте години в художествената гимнастика :) Общо взето обичам да се забавлявам по този начин.

WB: Фрирайд или Фристаил?
Биляна: Фрирайд! Виж само в конния спорт съм по-скоро фристaйл – засега :D

WB: И за финал има ли нещо, което искаш да пожелаеш на многобройните читатели на този невероятен сайт?
Биляна: Пожелавам им каквото и да правят, да го правят с любов и да се забавляват.


Галерия:
     
     
    
продуктова фотография на 360 градуса

лонгборд уроци