РАДАР - НА ГРАНИЦАТА МЕЖДУ ЖАНРОВЕ И ТЕХНОЛОГИИ
16.08.2014

РАДАР е новият летен фестивал на Варна, в който се срещат джаз, класика, електронна музика и видео.

Фестивалът ще се случи в дните от 17 до 23 август в популярни клубни места в морската столица. 6 концерта и 4 уъркшопа ще включи наситената програма, в която ще вземат участие 18 музиканти и визуални артисти от България, Великобритания, Германия и Холандия.

Фестивалът се организира от Фондация СИДЕЯ с финансовата помощ на Община Варна и е в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019. Осъществяването му става възможно благодарение на помощта и на Хоризонт, Радио Варна, Contemporary Space, Детската къща, На тъмно, Гьоте институт, Фондация Америка за България и нейната програма Изкуство в движение, менажирана от Фондация Art office, Loyal Travel, хотел Галерия Графит и хотел Златен рог.

„Нашият RADAR засича пресечните точки между различните музикални жанрове и тенденции, както и между музиката и другите форми на изкуство, търси творчество, което излиза отвъд традиционните граници, търси иновациите и ползва новите технологии" - споделя директорът на фестивала Светлозара Христова. – "Надяваме се публиката да приеме платформата на фестивала като пространство за зареждаща неочаквана среща с една нова естетика.“

„Искаме публиката да усети музиката по нов начин – допълва артистичният директор на фестивала пианистът, композитор и продуцент Димитър Бодуров, който работи в Холандия и е разпознаваемо име на европейската джаз сцена. – Следваме европейската и световна тенденция, спрямо която границата между изкуствата става все по неуловима, което открива нови изразни средства за артистите. Целта ни е да превърнем РАДАР в платформа не само за споделяне на иновативни идеи, а и за продуциране на проекти.“

Предизвикателство ще очаква всеки, който дойде с таблет или смартфон, още на първата от фестивалните вечери -  на 17.08. в Хоризонт. Тогава TIN MEN & THE TELEPHONE от Холандия, http://tinmenandthetelephone.com/, ще представят един динамичен джаз-концерт с видео и интерактивно приложение за мобилни устройства. Участват Тони Роу - пиано, електроника, видео, Лукас Долс – контрабас и Боби Петров – барабани.

Гвоздеят в програмата на РАДАР ще бъде гостуването на култовото британско електронно дуо PLAID www.plaid.co.uk на 19.08. в Хоризонт.

Анди Търнър и Ед Хендли, работили със световни артисти като Бьорк и Лондонската симфониета, ще представят своя десети албум REACHY PRINTS, който утвърждава позициите на групата на авангардната сцена на електронната ъндърграунд музика.

Още двама британски артисти са в програмата на РАДАР 2014 – Уил Дута - пиано и електроника,  http://willdutta.com и Дан Томбс - видео в реално време. В своя проект PARERGON те ще съчетаят пиеси от Клод Дебюси и Ерик Сати с електроника и визуализация. Този проект е чудесен пример за нов прочит на класически репертоар.

Българският проект на 18.08., отново в Хоризонт, е JAZZTORY www.facebook.com/jazztory  и разказва в звук и картина историята на джаз иконата на миналия век Били Холидей. В ролята й ще влезе певицата Андрония Попова, позната на публиката от ретро-джаз триото Sentimental Swingers, както и от авторския й проект Nasekomix. Участват още Димитър Льолев, саксофон, Георги Дончев – контрабас, Димитър Бодуров – пиано и Боби Петров – барабани.

Още два проекта са с участието на български музиканти. На 21.08. е UFON!X www.facebook.com/UFONIX.eu, който ще смеси електро-акустичен амбиент с видео арт. Ще го видим в Кубо с участието на Moodix - програмиране, семплиране и ефекти, Нейко Бодуров, тромпет, Роел Холандер, саксофони, и VJ Synth, видео в реално време и мапинг. Проект, който превежда музиката на езика на цветовете.

На 22.08. е NEOFOBIC www.neofobic.com  – българо-германска колаборация на Димитър Бодуров и Йенс Дюпе с немския видео артист Свен Хане, базиран на свободни импровизации със сеплиране на живо. NEOFOBIC е първата колаборация, продуцирана от РАДАР.

На пресконференцията проект мениджърът на фестивала Мануела Саркисян представи съпътстващата програма, в която се открояват работилницата „Музикални картини за деца от 3 до 7 години“ на 17.08. в Детската къща и три уъркшопа. Мултидисциплинарната работилница с водещи Tin Men & The Telephone ще бъде на 18.08. в Contemporary space, а Работилницата Making visible: locating the artist-curator of music с водещи Уил Дута и Дан Томбс ще бъде на 21.08 в Радио Варна. Финалното събитие на фестивала ще бъде на 23.08 в Contemporary Space в рамките на ARTISTALK – среща-дискусия с участието на Димитър Бодуров, Йенс Дюпе и Свен Хане.

Трите уъркшопа за възрастни са с вход свободен.

Създателите на РАДАР признават, че се радват на изнанедващ интерес към формата на фестивала, както и на подкрепа от хора и организации с любопитство към смелите и иновативни идеи. Екипът на фестивала гледа с оптимизъм към започващото първо издание и е убеден, че чрез него се открива нова ниша в артистичното поле на Варна. 

Билети за събитията от фестивалната програма могат да бъдат купени в Contemporary Space (ул. Марко Балабанов №23), магазин На тъмно (ул. Стефан Стамболов №2), Детската къща (ул. Иван Вазов №26), МОТО - Мобилна точка за културни контакти (кв. Владиславово, бул. Св. Елена №12), както и в мрежата на EVENTIM. 

Актуална информация за събитията от фестивала РАДАР можете да откривате във Фейсбук: www.facebook.com/radarfestivalbeyondmusic, както и на www.radar-festival.eu
Галерия:
продуктова фотография на 360 градуса

лонгборд уроци