Глътка разреден въздух с Радослава Ненова
27.01.2014

Ради е едно от момичетата, които не спира да следва мечтите си!

Обикаля света, изкачва върхове, прекосява реки и океaни, озовава се сред джунглата и после се връща пак тук в България!

Вижте какво ни разказа тя:

"Еднa от любимите ми истории е когато гостувах в предаването на Мартина Вачкова. Там говорех за планините и моите преживявания. После ми се обади едно момиче, с което играехме като деца, и ми припомни как всеки път когато й ходех на гости, се качвах върху гардероба и обяснявах че отивам на планина.  Каза ми “Aз така съм те запомнила – явно  си последвала мечтите си”.  И така май е започнало всичко - от гардероба на съседката. Била съм на около 10 години.

Photo: Хималаите базов лагер Анапурна

Сега живея в подножието на Витоша – когато се събудя първо виждам планината. Често лятото се качвам на Копитото с приятелки и изпращаме слънцето, вечеряйки на поляната. От там градът се вижда приказно.

Преди точно 10 години реших, че не ми стига само да обикалям по нашите планини и се записах на курс по катерене, за да се науча как се работи с инвентара.Това мое увлечение прерасна в едно безкрайно пътешествие и опознаване на света.

Photo: Кения

Работата ми позволяава да разполагам с времето си, така че гледам в хубавите дни да имам поне 2 часа някаква активност навън. Този начин на живот ми е помогнал много  на здравето и физическата издържливост в по големите планини. За сега съм била в Алпите, Кавказ и Хималаите както и по турските, гръцките и африканските върхове.

Photo: Кавказ, Казбек

Случвало се е да не стигна там, където съм искала, но не си струва да се противопоставяш на природата.

Остават романтичните спомени, интересните запознанства и тонове снимки.

Обичам и да експерементирам с различни спортове, стига да е сред природата.

Един инцидент, който  ме „приземи” временно беше кацането с парашут върху една топола.  За радост други инциденти не съм имала. И така всеки неуспех си е един голям урок. Учиш се как да реагираш в различни ситуации.

Най- любимото ми пътешестви е това в Африка. Около месец прекарах в най-дивата й част, в изкачвания и слизания от върхове (всички над 5000 метра височина), а между тях си почивах по сафарита сред свободни диви животни в саваната.

Местното племе масаи са особено интересни, като можеш да видиш сблъсъка на цивилизацията и дивото. Има нещо наистина уникално  в това да наблюдаваш как масая излиза облечен в характерния  плетен шал от колибата си и говори по мобилния телефон.

В Бразилия  разглеждахме Амазония и Пантанал.Там  живяхме в джунглата

и най-голяма тръпка беше да плуваме във водите на реката, където ловихме пирани и наблюдавхме каймани. Гидът каза, че в този сезон има изобилие от храна и животните не са агресивни и заинтересовани от хората. Естествената аларма сутрин беше врявата на папагалите.

За красотата на Непал мога да пиша дълго, но препоръчвам да се види! Поздравът на непалците  „намасте” означава „моята душа се свързва с твоята душа” .Това говори достатъчно за техния свят. Времето там те кара да се замислиш кое наистина те прави щастлив. Дали заради силното излъчване на Хималаите или заради самия будизъм, но там разбираш, че има нещо по-силно от материята и това е душата.

На Монблан се озовах в лошо време и не съвсем в сезона. В хижата имаше само мъже и ме наблюдаваха с интерес докато разплитах дългата си плитка в единия ъгъл. Чувала съм критики, че само ми пречи, но аз си я обичам и упорито не се разделям с нея. Суетна съм! В града ходя предимно с рокли.

 

А след суровия живот в планината винаги цениш белите чаршафи и течащата топла вода. И как иначе след живот в палатката на -10.

От по-градските спортове харесвам йогата и балета. Все пак освен суровия живот тялото и духа се нуждаят и от малко ...равновесие.
За момента мога да кажа че върховете си остават най-голямото предизвикателсто. Случвало се е да се изморя много, да се задъхам и да започна да си мисля, че за последно се забърквам в това.Но после като сляза и вече съм забравила за малката драма, няколко стабилни глътки въздух ме делят от набелязване на следваща цел.

To be continued...

Галерия:
     
     
продуктова фотография на 360 градуса

лонгборд уроци