3D Street Art
11.03.2012

Какво е 3D Street Art?


Малко странно, много неочаквано, изненадващо, шокиращо в първия момент! И все пак невероятно изкуство! .


То представлява двуизмерно изображение, което създава илюзия за триизмерна, обемна картина, гледана от определен ъгъл. 3D изкуството е сложно за изпълнение и изисква владеенето на специална техника на рисуване, наречена анаморфизъм . Тя се е използвала още от класическите артисти, за да създадат илюзия на височина. Анаморфизмът най-общо е изкуство на т.нар деформирана проекция или перспектива, за която се изисква зрителят да използва специални уреди или да заема определена точка в пространството, за да улови в пълния му вид изображението. Изкривявайки и издължавайки формите, то превръща 3D рисунките в  оптични илюзии, които изглеждат триизмерни.
Изкуството на анаморфизма е възникнало в Китай и е пренесено в Европа още през 16-ти век.
В Италия например започват с изобразяването на огромни катедрали. Лека полека се пренася на улицата по различни фестивали и панаири, където се събирали много хора.
В днешно време 3D Street Art-а набира скорост и е все по-популярно в Западна Европа и отвъд океана.
Някои от „картините“ са истински завладяващи, други са определяни като апокалиптични, предизвиквайки дори катастрофи по пътищата. Все повече творци и рекламни специалисти насочват своето внимание към това изкуство.
Уличните изкуства по света са много уважавани, тъй като освен, че са впечатляващи, забавляват. Зрителят може да наблюдава как артистът твори своето произведение и да стане съпричастен с него.
Всяка година във Флорида, по улицата на Капа копа се събират художници от цял свят, готови да впечатлят със своето изкуство на фестивала на тебешира. Събитието се провежда ежегодно в периода от 1 до 7 Ноември и главния площад в града се превръща в музей на открито, съдържащ разнообразие от великолепни творения.
Темата за 2011 година е била "Тротоарното изкуство през вековете", като творците са имали възможността да избират между 4 категории: традиционни улични картини, обхващащи периода от 1500 до 1940 година, конкурс “Grazie Di Curtatone”  - 24-часова надпревара между професионални художници, 3D улично изкуство и последната категория е съвременно тротоарно изкуство, където художниците могат да отразяват собствената си култура и вдъхновение. През 2012 година майсторите на тебешира ще работят върху циркова тематика.


Фестивалът привлича близо 200 000 посетители, желаещи да зърнат как изкуството на повече от сто художници от цял свят трансформира площада Бърнс в открита картинна галерия с помощта на креда като средство за рисуване и асфалта за платно. В състава на  арт изявата са взели участие и новаторите в 3D тротоарното изкуство Кърт Венер от Вашингтон, Мелани Стимел Ван Латан от Калифорния, Майкъл Кърби от Мериленд,Лайън Киър от Холандия, Едуардо Релеро от Испания, Вера Бугати от Италия и Томатеру Сайто от Япония.
Галерия:
     
     
   
продуктова фотография на 360 градуса

лонгборд уроци