Eксклузивно интервю с Paula Rosales за Wildberries
11.09.2013

English version

Паула е от Филипините и започва да кара кайт през декември 2009! Това далеч не й попречва да стане една от най-добрите райдърки в света!!!

Нейното мото е don’t just live your life, maximize itи тя го прави на МАХ!

Миналата година печели второ място на Women’s Asian Freestyle Division, Кайт тур Азия! Не е зле за 3 години каране, а?

Освен кайта, тя обича да кара сърф, уейк, както и ским и уейкскейт!

Абе въобще Water Baby :)

Вижте интервюто, което Паула даде специално за нас!

Това момиче наистина ни вдъхновява и ни помага да погледнем на живота от хубавата му страна.

 

WB: Здравей Паула, кажи ни нещо за теб като за начало:

Paula: Казвам се Паула и се занимавам с “борд” спортове откакто се помня :). Живея на плажа и се наслаждавам на всичко около мен. Точно такъв искам да е живота ми – прост и щастлив!

 

WB: Опиши се с една дума?

Paula: Русалка на сърф! :)

WB: Разкажи ни нещо повече за Филипините?

Paula: На Филипините е много забавно! Честно!

Пътувала съм на много места, но определено най-много се забавлявам тук!

Вярвам, че освен прекрасните плажове и кристално чисти води, най-ценния ни актив сме самите ние – хората от Филипините!

Тук е меката на “борд” спортовете – вълни, вятър, яки пътища за лонгборд, въобще за момиче като мен е най-перфектното място на света, само да имахме и малко сняг, но за съжаление нямаме :)

Водата също е една от най-благоприятните – топла е целогодишно, така че можеш да стоиш вътре с часове! Освен всичко друго прекарвам и много време под повърхността, където откривам едно изумително различно измерение на света, в който живеем! Подводния свят е наистина невероятен!

 

WB: Там има ли много други момичета, които карат или не е много популярно?

Paula: Всъщност повечето от приятелите ми вкъщи карат сърф, скейт, уейк или всички взети заедно :) Аз лично карам и трите, защото се отегчавам много бързо.

Мисля, че имам проблем със задържане на вниманието и поради тази причина научих и трите хахаха :)

Все още няма много момичета, които карат кайт, защото този спорт е сравнително нов за страната ни. Аз просто съм упорита, хиперактивна и авантюристично настроена, което са едновременно моите и най-добри и най-лоши черти! 

Исках да се науча да карам кайт толкова много, че се преместих да живея на кайт спота и ставах всяка сутрин в 5 за първата ми сутрешна сесия. Кариерата ми в този спорт потръгна с невероятна скорост и ако трябва да съм честна, това малко ме изненада. Но все пак мисля, че ми помогна опита, който имах до този момент с другите дъски.

 

WB: Как се запали по водните спортове? Кое беше първото - сърфа, Уейк борда, скейта или...?

Paula: Първата ми любов е определно сърфинга. Чувстото, което ми даде сърфингът е нещо, което не може да се опише с думи! Въпреки че в един момент от живота ми, сърфирането стана трудно за мен просто защото нямах достатъчно време и не можех да го съвместявам с ученето и другите ми занимания - изкуство, танци и плуване (бях в отбора по плуване на училището ми) – мдаа, занимавах се с твърде много неща едновременно. Както казах по-рано, имах толкова много енергия, която просто не съумявах да фокусирам правилно.

Уейк борда и скейта дойдоха ръка за ръка повремето когато работех и живеех на едно място наречено Camarines Watersports Complex (www.cwcwake.com), най- доброто място за водни спортове във Филипините. Имах най- готината работа за която всеки бордспорт ентусиаст може някога да си мечтае. :)

Любовта ми към борд спортовете дойде някак си много естествено.

Опитвала съм много различни спортове като в началото майка ми се опита да ме насочи към волейбол, бадминтон и тенис, но някак си просто не бяха за мен. Просто не ме бива в тях, но пък затова се справям добре с дъските :)

 

WB: Как започна всичко с кайта?

Paula: Контузих се след няколко години каране на уейк и реших да забавя малко темпото и да се върна на острова (Boracay), където повечето ми приятели живееха по това време. Бях много депресирана от факта, че не мога да карам и само гледах другите как прогресираха. Това и още серия от събития в живота ми ме караха да се чувствам много тъжна, но в крайна сметка се оказа, че решението ми да се върна на острова е било най- доброто, което някога съм взимала.

След няколко месеца вече бях много отегчена от факта, че не мога нито да карам уейк или сърф (за сърф има прекалено много вятър) или дори скейт (има само един път в този остров, който беше в окаяно състояние). И така открих кайта!!!

Още в самото начало видях, че имам голям потенциал в този спорт, съчетавайки го с уейк стайл и сърф! И най-якото е че любовта ми и към двете се възроди с кайта! Беше като сън! Дори не си бях представяла подобно нещо до този момент!

“It was like a dream. Nothing I ever imagined like this was possible.”

 

WB: И защо точно кайта? Дава ли ти нещо повече в сравнение с другите дъски?

Paula:  Кайтбординга е ТООООЛКОООВААА красив и прогресиращ спорт. Дори и до днес докато го гледам изпитвам страхопочитание. Никога не съм си мислила, че ще бъда в състояние да карам уейборд отново, използвайки различен тип машина от лодка или кабел, а просто едно крило, обуздаващо вятъра.  Освен че е много забавно, при него използваш само чиста енергия вместо гориво, което е добре и за природата. По този начин мога да се забавлявам с любимия си спорт, без да замърсявам околната среда! Наслаждавам се на спорта, без да допринасям за въглеродния отпечатък и това допълнително ме прави щастлива.

Не знам дали ще ми повярвате, но кайт бординга е много лесен спорт, стига да попаднеш на подходящия инструктор, който да ти обясни какво да правиш с хвърчилото, как да използваш самата екипировка и не на последно място как да бъдеш в безопасност дори с екстремни ситуации!

Този спорт е много достъпен не само за мъжете и жените, но дори и за децата, което го прави забавен за всички!

WB: Какъв е твоя стил?

Paula: Още от първия момент, в който започнах да скачам и да правя първите си ротации, си върнах и автоматите тип обувка (подобни на тези при уейка и сноуборда) - с две думи wake style kiteboarding.

Придържам се към стила, който обичам, но често променям начина си на каране от време на време, но само и единствено с цел по-разнообразни тренировки, имено, за да усъвършенствам уекстила си.

Много хора казват, че е по-трудно и отнема много време, за да свикне човек, но аз твърдя, че е въпрос на навик. Тук съм в естествената си среда - вода, кантове, дъска и автомати.

Карам много и кайт на вълни, но все пак предпочитам уейк стайл кайтбординга.

Въпреки това с нетърпение чакам новата си сърф дъскат, за да мога да покарам повече вълни :)

WB: Най-добрият ти трик?

Paula: Хммм, наистина не знам. За мен триковете се оценяват винаги откъм стил и оригиналност. Някой прости трикове изглеждат перфектно, когато са направени стилно. Предпочитам грабовете с придърпване на дъската много повече от сложните ротации, поради факта, че ги намирам за естетически скучни... хахахах шегувам се, за последното, разбира се :)

 

WB: Какво се опитваш да залепиш в момента?

Paula: Отскоро вече се чувствам напълно оздравяла от дислокацията на лявото ми рамо, която претърпях. Това е страната, на която приземявам blind триковете на cable wake-a. Заради тази контузия, трябваше да се науча да правя всичко на другата (дясната) страна за да продължа да карам на това ниво. Сега вече за радост контузията ми отшумя, и се опитвам да залепя a back to blind  –  backroll ротация с blind приземяваме, докъдето и стигнах преди да се контузя. Именно на този трик извадих рамото си преди.

 

WB: Ще продължиш ли и с други спортове или ще се фокусираш върху кайта?

Paula: Винаги съм обичала да научавам нови неща, но мисля че кайтбординга е нещото което искам правя. Ученето на нови спортове определено помага да отворя съзнанието си за безкрайните възможности на кайта. Съсредоточаването е нещото, което е според треньора ми, ще ми помогне много. Талантът никога не е достатъчен, когато не си фокусиран. Йогата ми помага да впрегна сетивата си и да се фокусирам върху това което правя, но и другите забавни неща които правя ми доставят удоволствие.  

 

WB: Обичаш ли зимните спортовеl? Можеш да дойдеш някой път да покараш с нас!

Paula: Да, обичам ги! Но няма да се пусна със ски за нищо на света, дори и живота ми да зависи от това. Карам сноуборд горе долу добре, или поне си мисля така. Никога няма да забравя първия си ден на сноуборд, когато попаднах горе с група IT специалисти, с които имах лошото предчувствие че няма да оцелея този ден в планината. Малко усмихнато азиатско момиче беше далеч от представите им за истински "boardsports rider". Дори не ми повярваха, когато им казах че съм професионална кайтистка, при вида на лакираните ми нокти, розов аутфит, и скандален тон на гласа. Според мен се притесняваха че по- скоро ще се пречукам някъде горе с тях хахах. Взех назаем сноуборд екипировка от един мой приятел, поразпитах го как да влезна и излезна от тези обувки (това беше най- трудната част за мен, имайки предвид че откакто съм във водата при удар просто искачам от автоматите си). Още на първото ми спускане, паднах по дупе доста сериозно, но се изправих и продължих отново. На второто ми спускане последва пускане направо, на пръсти, на switch, на blind, което доведе то едно драматично падане последвано от още три. Ох главата ми, хаха. И все пак беше толкова забавно. Като изключим тези няколко въргаляния, всичко останало бягха само приятни моменти и заслужих уважението на 3те IT-та, които си мислеха че просто ще се предам плачейки, още при първите падания.

WB: Била ли си някога тук в България?

Paula: Все още не, но с удоволствие бих дошла. Видях в интернет, че имате няколко кайтспота, но мисля, че при вас е по-благоприятно за сноуборд, скейт, параглайдинг и паракайтинг. Вярвам, че сноуборд сезона сигурно е страхотен в България и може би, ако намеря няколко свободни седмици в натоварената ми програма, може и да отскоча при вас :)

 

WB: Какво следва за теб оттук нататък?

Paula: Тъкмо завърших лятната си подготовка в Paros, Greece. Трябва да ви призная, че това беше най-тежката подготовка, която съм имала досега и смея да твърдя, че едвам не се предадох. Плачех и наистина много отслабнах ужасно много физически и психически. Но нали, затова са тренировките?

Така научаваш нови неща, трупаш опит, обогатявайки уменията си и никога, никога, абсолютно никога да не се отказваш от това, което обичаш! От тази подготовка не само че научих някои нови трикове, покрих нов сертификат за кайтборд инструктор, а и научих някои нови неща за себе си, които не знаех досега. Беше толкова забавно.

В момента си почивам малко с роднини във Франция, след което ще прекарам няколко яки дни с моите приятели от острова Boracay. Винаги е хубаво да пътуваш и да се забавляваш с хората, които обичаш. Септември винаги е бил месец за почивка за мен, като ще остане в съзнанието ми с много прекрасни моменти и много ядене хахах J. През октомври започва отново сезонът в Азия и се връщам обратно във водата с новите си крила модели 2014, подготвяйки се за Kiteboard Tour Asia, който очаквам с огромно нетърпение!

 

WB: Какво или кой те вдъхновява?

Paula: Много са хората които ме вдъхновяват. Получавам невероятно много енергия от всички, които влагат страст в това, което правят. Един от тези хора, за които се сещам е бившата ми съотборничка Susi Mai, кайтсърфист и карач на Red Bull. Висока е едва 157см и тежи може би около 45 килограма и прави по-силни трикове от повечето от момчетата, които познавам. И въпреки това е една прекрасна млада дама! Точно така трябва да бъде една жена - екстремна, но преди всичко жена. :)

 

WB: Какво е твоето мото?

Paula: "Never do anything half hearted, Strive for Excellence even if mediocrity is required :)"

 

WB: Кажи нещо на момичетата, които четат това в момента.

Paula: Никога, никога, абсолютно никога не се отказвайте да се борите за нещата които обичате. Точно, когато сте на път да се откажете се случва магията! Не се страхувайте да си признаете че ви е страх. С преодоляването на страха печелите уважението към самия себе си.

WB: А сега на момчетата :)

Paula: хахаххах - хмммм наистина нямам какво да им кажа. Момчетата се стряскат като започнем да им говориш :)

Ok...хммм и все пак - никога не ни взимайте за даденост, особено нас “board girls”– трябва да знаете че ние сме голяма рядкост :):):)

 

Благодарим за интервюто на Паула и се надявамe да я видим скоро тук в България, където винаги е добре дошла.

Паула, продължавай да правиш това, което те прави щастлива!

 

Специални благодарности на Иван Панчев от списание 360`, който ни даде контактите на Паула!

Снимки : Личен архив

Галерия:
     
     
  
продуктова фотография на 360 градуса

лонгборд уроци