Как да си ваксираме дъската?


Как да си ваксираме дъската?
24.02.2012

Как да си ваксираме дъската?
Със съдесйтвието на работилница XRescue
 
Както ти трябва да си във форма, когато отиваш да караш, така и дъската (ските) ти трябва да бъде(ат) в добро състояние, за да може да даде(ат) всичко от себе си и да ти лепат яко триковете :)

В тази статия ще те  запознаем със стъпките на ваксиране, както и с инструментите, които са ти нужни за поставянето на ваксата.

Като за начало ще ти трябва стабилна маса и връзка с тока до нея :)


Най-общо инструментите, които могат да ти влезнат в употреба са:
Ютия (желателно е да не е тази, с която си гладиш), метална и пластмасова цикла, вакса, гюдерийка и четка за полиране.

Важно е ако има надирания по базата да ги махнете с макетно ножче или метална цикла. Ако има по-сериозни поражения, най-добре я дайте на ремонт.

Основните стъпки при слагането на ваксата са следните:

1. Много е важно ваксата да проникне добре в базата. Затова базата трябва да бъде подготвена добре. 

Първото нещо е да почистим  базата с basecleaner/вакс-ремувър и ако има мустаци, фино да изциклим с добре наточена метална цикла (позицията на циклата спрямо базата трябва да е такава, че да образува режещ ръб. ).

След това минаваме с гюдерийката (която можете да си купите от магазин за домашни потреби), за да отстраним всички замърсители и остатъци от стара вакса.Напръскваме с basecleanerи изчакваме 2-3 минути, след което със салфетка избърсваме базата.

2.  Вече можем да пристъпим към поставяне на ваксата.
Използваме топла вакса и ютия. Ваксата се избира спрямо времето и температурата. Взимаме загрятата ютия и накапваме базата, като гледаме да има равномерно количество вакса навсякъде.

След това разнасяме добре с ютията.

Запомнете, че ютията трябва да се движи постоянно и да гледате ваксата да не задими, за да не се стигне до прегряване на базата. По-топлите вакси се нанасят с по-ниска температура около 120 градуса, а по-студените - с по-висока.


3. Оставяме да изстине добре около 15-20 мин. и започваме да циклим. Това става с помощта на пластмасова цикла. Движенията са от носа към тейла.

Не трябва да забравяте да почистите и  кантовете от ваксата!


4. След цикленето пристъпваме и към последната фаза – полирането. За него се използва подходяща четка с метален, найлонов или конски косъм.С нея полираме базата като изкарваме и последната останала вакса от дъската, която излиза под формата на прах. Движенията отново са от носа към тейла. Последното нещо, което трябва да направим е отново да минем с гюдерийката и готово!Това е!    

Сега ти остава само да отидеш да караш!
Галерия:
продуктова фотография на 360 градуса

лонгборд уроци