Жените и спорта Част 1
01.05.2013

„Оne is not born a woman one becomes one”

Simone de Beauvoir

The History...

Kогато става въпрос за спорт винаги го свързваме със здраве, здрав дух и стегнато тяло.  Но от гледна точка на жените, това не винаги е било така. През една много голяма част от историята жените са приемани за слаби и крехки, а спорта вреден за тялото им.

В древността, на Олимпийските игри, жените не само нямали право да участват в игрите, но дори не ги допускали и да ги гледат на стадиона. Въпреки това Кайнеска, принцеса от Спарта, става първата жена спечелила Олимпийските игри, и то как - като собственичка на кoлесница. По това време победителите не са били състезателите, а собственицте на колесниците. :) Имено това бил единствения начин да присъстват там, като треньори на конете или собственици на колесниците.

Вместо Олимпийски игри за жените били създадени така наречените Херови игри, кръстени на името на богиня Хера. За жалост разнообразието от спортове в тях било сведено до минимум.

Може би се чудите кои са били първите спортове, достъпни за жени, без това да скандализира общественото мнение?

- Един от първите е бил стрелбата с лък, при който са се провеждали турнири съответно за жени и за мъже.

- Друг такъв е голфът, но той е бил достъпен само за най- заможните.

- Най-популярният пък сред жените през 19 век е бил тенисът.

- Най-революционният обаче спорт се оказва колоезденето. То прави жените мобилни и им дава сбобода, тъй като ги освобождава от корсета.  Именно колелото дава началото на появата на полите-панталони.

Реално обаче жените не участват на първите съвремени Олимпийски игри през 1896г.

Те се включват при следващото им издание през 1900г., но в малко спортове.

Дълго след това няма интерес към жените спортисти. Това е и причината те да започнат да се изявяват на аматьорско ниво.

Въпреки това чрез спортните си постижения, с годините жените постигат истинска революция, а ето и някои факти, които сами сочат за това:

- През далечната 1895г. Ан Смит Пек е първата жена изкачила Матерхорн.

- Елена Медисън (САЩ) е първата жена преплувала 100 ярда свободен стил за 1 минута на Олимпийските игри 1932 г.

- През 1950г. Само на 12 годишна възраст Катрин Джонсъм става първата играла в малката лига по бейзбол, Ню Йорк.

- Мария Тререза де Филипс (Италия) е първата, която се е състезавала на Европейското Гран При за автомобили 1958 г.

- Юнко Табей (Япония)  е първата жена, изкачила Еверест 1975 г.

- През 1979г. Ан Майерс е първата жена избрана да играе рамо до рамо с мъжете в НБА в един изключително силов спорт, какъвто именно е баскетболът. Тя подписва договор за $50 000 с Индиана Пейсърс. По късно е поканена и в „Залата на Славата” в НБА

- През същата тази 1979 Силвия Ърл става първият човек в света, който се гмурка на дълбочина от 1250 метра. Тя ръководи екип учени - само от жени в експеримент, в който в продължение на две седмици остават в капсула в Карибско море.

- Тамара Маккийни (САЩ) е първата жена спечелила Алпийската купа 1983г.

- През 1986 г. Ан Банкрофт, учител от Минеаполис, Минесота, става първата жена в света, която кара ски до Северния полюс. През 1993 г. тя става първата жена, достигнала Южния полюс пеша, а през 2001 г. тя става първата жена, която ще пресече Антарктика пеша.

- През 1999 г. Сара Герхард, любител сърфист, става първата жена, която сърфира на Маверикс, спот в Калифорния прочут с големите си вълни.

И това е само една прашинка от постиженията на жените в спорта.

Ако си говорим за професионалните спортове, тенисът остава най-популярния спорт сред жените от 70-те години та и до днес. В много други спортове се правят не дотам успешни опити за създаване на професионални женски лиги, които обаче не успяват да станат достатъчно популярни и стоят на ръба на фалита.

Няма две мнения по въпроса отностно физиологичните различия между мъжете и жените. Именно това е и причината навлизането на жените в спортове, където се изисква повече физическа сила и агресия да стане доста по-късно. Има жени, които се състезават в бокса, борбата и вдигането на тежести, но обществото мнение не е единодушно по въпроса, дали това са спортове подходящи за тях. Подобно нещо се случва и при екстремните спортове. Повечето хора ги смятат за "мъжки" именно поради уменията и силата, които се изискват и риска, който ги съпътсва.

Екстремните спортове стават популярни най-вече през втората полувина на 20-ти век, когато технологиите се развиват и позволяват създаването на различни високо-технологични екипировки.

В началото се появява сърфа.

Сноубордът пък започва своето начало през 70-те години като първата му версия била да пресъздаде сърфинга на снега.

В последно време все повече жени доказват че твърдението, че екстремните спортове са "мъжки" далеч не е така. Напротив в някой спортове жените не отстъпват нито по кураж, нито по умения. Все повече жени карат ски и сноуборд, практикуват катерене и водни спортове и доказват, че няма граници и разделения в спорта стига да имаш воля и упоритост и  вярваш, че няма невъзможни неща

Спортът е мястото на себедоказване, утвърждаване на много личностни качества, на победи и поражения, както и преодоляването и надмогването им, защото както всяка победа, така и всяка загуба са един урок за нас и едно ново начало!

"Sometimes you win, sometimes you learn!"

Но най-важното от всичко е да обичате това което правите, защото когато ви идва от сърцето резултатите са впечатляващи!

Спортувайте и не забравяйте - Спортът е здраве!

Галерия:
лонгборд уроци