Четири български плажа бяха почистени от доброволци на 6 и 7 април
11.04.2013

Четири български плажа – Паша дере, Почивка (Варна), устието на р. Велека и къмпинг Делфин, бяха почистени от доброволци през първия уикенд на месец април. В рамките на двата почивни дни 90 доброволци успяха да съберат над 270 чувала боклук, по-голямата част от който под формата на пластмаса и стъкло.

“При трудно достъпния плаж Паша дере бяхме принудени да извозим чувалите боклук с бъги и това ни отне повече време от самото събиране. При устието на р. Велека пък пренесохме боклука с каруца”, споделят организаторите 

Акцията се инициира за трета поредна година от Surfrider Foundation Sofia с подкрепата на подръжници и доброволци, които обединяват сили в името на по-чисти плажове по Черноморието. Инициативата е част от общо над 900 събития, които стартираха през март в различни точки на света и ще продължат до края на годината. Така България се присъединява към над 40 държави, подкрепящи проекта Ocean Initiatives, който вече 18 години цели да алармира за проблема със замърсяването на водните басейни и прилежащите им брегове и плажове.

Организаторите на инициативата у нас благодарят за любезното съдействие на Nissan Sofia и Yo-Ho-Hostel. Те също така припомнят, че акциите по почиствания на плажове не свършват дотук. Още следващата събота на 13-ти април, доброволци от Икономически университет Варна ще почистят плажа Аспарухово във Варна, като инициативата е също част от глобалната кампания на Surfrider Foundation.

Тази година организацията си поставя за цел да насочи общественото внимание към намаляване на прекомерната употребата на еднократни найлонови торбички в цяла Европа, като един от основните замърсители на крайбрежието и световния океан. За разграждането само на една такава торбичка са необходими повече от 400 години. Веднъж попаднала в океана, тя може да се разпадне на стотици дребни пластмасови частици, които не само са пагубни за неговите обитатели, но и влизат в хранителната верига и при хората. 

Повече информация за Surfrider Foundation Sofia и инициативите на организацията в България можете да получите на уебсайта на организацията: http://www.surfriderbg.org, а за самите събития можете да се регистрирате в официалната страница във Facebook: http://www.facebook.com/surfriderbg, както и на http://timeheroes.org/

 За Surfrider Foundation Europe:

Surfrider Foundation Europe е екологична организация с идеална цел, създадена в Биариц, Франция.

От създаването си до днес тя се е специализирала в екологична дейност, организация на кампаниии и в създаването и разпространяването на образователни програми.

Днес тя обединява над 60 000 доброволци за кампании, 10 000 членове, над 45 000 подръжници и 43 локални представителства в 12 европейски страни.

Официален уебсайт на организацията: www.surfrider.eu;

Уебсайт на проекта Ocean Initiatives: http://www.initiativesoceanes.org/ 

Галерия:
     
   
лонгборд уроци