Ocean Initiatives - Да почистим плажовете по българското Черноморие на 6 и 7 април
02.04.2013

За трета поредна година Surfrider Foundation Sofia с подкрепата на подръжници и доброволци ще почиства плажове по Черноморието на 6 и 7 април. Почистващата акция, инициирана от българското представителство на европейската организация Surfrider Foundation, е част от общо над 900 събития, които стартират в края на месец март в различни точки на света и ще продължат до края на годината. Така България се присъединява към над 40 държави, подкрепящи проекта Ocean Initiatives, който вече 18 години цели да алармира за проблема със замърсяването на водните басейни и прилежащите им брегове и плажове.

От първото почистване през 1995 г. досега, глобалната кампания Ocean Initiatives се превръща в забележително събитие, признато за една от най-големите граждански еко мобилизации. Само през 2012 година в Ocean Initiatives се включиха 50 000 участници, от които 11 000 ученици, от 44 държави, като общо бяха организирани повече от 1 200 отделни акции. В България инициативата беше отразена с почистването на общо пет плажа, сред които защитените – плаж Липите до с. Синеморец, плажа при устието на р. Камчия и Иракли, както и плаж Фичоза, Варна и Солниците, Бургас – много известно кайтсърф място.

Тази година Surfrider Foundation Europe си поставя за цел да насочи общественото внимание към намаляване на прекомерната употребата на еднократни найлонови торбички в цяла Европа, като един от основните замърсители на крайбрежието и световния океан. За разграждането само на една такава торбичка са необходими повече от 400 години. Веднъж попаднала в океана тя може да се разпадне на стотици дребни пластмасови частици, които не само са пагубни за неговите обитатели, но и влизат в хранителната верига и при хората.  

Организаторите на инициативата у нас призовават всеки, който обича и цени морето, природата и плажовете, да се включи в акциите на 6 и 7 април /начален час 13:00/. Почистванията  на плажовете Паша Дере и Почивка се осъществяват с любезното съдействие на официалния превозвача на екипа на Surfrider Foundation Sofia – Nissan Sofia, както и в партньорство на Yo-Ho-Hostel. Повече информация за Surfrider Foundation Sofia и инициативите на организацията в България можете да получите на уебсайта на организацията: http://www.surfriderbg.org, а за самите събития можете да се регистрирате в официалната страница във Facebook: http://www.facebook.com/surfriderbg, както и на http://timeheroes.org/.

За Surfrider Foundation Europe:
Surfrider Foundation Europe е екологична организация с идеална цел (регистрирана по смисъла на френското законодателство от 1901 г.), създадена в Биариц, Франция. От създаването си до днес тя се е специализирала в екологична дейност, организация на кампаниии и в създаването и разпространяването на образователни програми. Днес тя обединява над 60 000 доброволци за кампании, 10 000 членове, над 45 000 подръжници и 43 локални представителства в 12 европейски страни.
Официален уебсайт на организацията: www.surfrider.eu;
Уебсайт на проекта Ocean Initiatives: http://www.initiativesoceanes.org/  

За контакти:
Димитър Атанасов (основател) 088 77 98 502; Полина Илиева (съосновател) 087 86 66 823.
surfriderbg@gmail.com; www.surfriderbg.org

Галерия:
     
  
лонгборд уроци