Skateistan - Afghanistan’s Girl Skaters – Kabul 2012
06.01.2013

Skateistan e международна благотворителна организация основана през 2007г., която работи в полза на афганистанската младеж, чрез комбинация от каране на скейтборд и образование.  Освен това организацията осигурява достъп до програмата и за момичета, което в тези страни си е направо постижение. На повечето им е разрешено да идват, защото инструкторите са жени, мястото е уединено  и им се осигурява безопасен транспорт до парка. Повечето от момичетата, които идват не са били обучавани на спорт до този момент, много от тях не са имали приятели, освен членовете на семейството и пряки съседи, пък да не говорим за такива от различен етнос. За бедните момичета, най-вече, които работят на улицата всеки ден, това е място, където могат да бъдат някоя друга.., някоя, която хората уважават, и която се гордее с постиженията си в училище и в скейтпарка.
Пример е една от първите ученички на Скейтистан, Фазила, която е изпратена на пътуване до Италия. Фазила се е занимавала с продаване на дъвки и миене на коли на улицата от 7 годишна възраст, за да помага на семейството си. Сега е на 14, работи като главна скейт инструкторка и е отново записана на училище, чрез  инициативата Отново на училище (Back-to-School).  Скейтистан преобъща нейния живот! Сега тя е вдъхновение за другите момичета, които работят на улицата и никога  не са се усмелявали да мечтаят.

 

Историята:
Всичко започва, когато Оливър Перкович, австралийски скейтър и  мениджър, придружава приятелка си социолог, когато тя се мести в Афганистан,  за да работи по провинциален проект за развитие.  Основополагащата идея за Скейтистан идва на Перкович,  след като започва да кара скейт в Кабул и забелязва колко голям интерес проявяват местните деца към неговата дъска.
Той започва да дава уроци на нетърпеливите ученици в изоставен бетонов фонтан в центъра на Кабул, който е напълно подходящ за ролята на „pool” за начинаещи. Първоначално построен от Съветския съюз и след това изоставен, той се превръща в първия скейт парк в Афганистан и осигурява временно седалище за импровизираното скейтборд училище на Перкович.
По време на първите дни от Скейтистан,  Перкович забелязва някои интересни  ефекти предизвикани от карането на скейт сред децата,  които прекарват време около фонтана.  Заради пълната му неизвестност,  скейтбордът не се e свързвал с каквито и да е предубеждения и полови предразсъдъци, както често се случва на запад. Момичетата проявяват също толкова желание да опитат, колкото момчетата,  дори и да води до наказание от техните родители,  за това че си играят с момчета.
Скейтбордът също така изиграва ролята на социален изравнител. Неочаквано, изоставени деца и сираци,  обикновено изоставяни на улицата изолирани, започват да взаимодействат с хора от различна класа и произход по съвсем нови начини.
Вдъхновен от това, което вижда, Перкович започва да работи върху превръщането на импровизираната клиника в постоянна неправителствена организация със собствен скейт парк. След като преговаря с редица посолства,  накрая той получава достатъчно пари да построи рампа, оттам проектът се разраства и оттогава не е спирал.
През 2009г. Скейтистан построява ол-инклузив скейт парк и образователна сграда върху голям парцел земя,  даренa от Афганистанския Национален Олимпийски Комитет.
След като започва със шепа използвани дъски, Скейтистан прераства в глобална организация със странични проекти в Камбоджа и Пакистан. Голяма част от този успех е резултат от уникалния микс от образование и развлечение, който Скейтистан прилага. Но това,  което наистина го крепи е фокусът му върху даването на възможности и помагането на момичетата да се обучават  и да предизвикват себе си по начини, които просто не са били възможни само до преди няколко години.


Източник : http://skateistan.org
Галерия:
     
     
  
продуктова фотография на 360 градуса

лонгборд уроци