Интервю с Елена Кемилева
27.11.2012

Елена е от момичетата, които са изпълнени с много положителна енергия и определено могат да ти въздействат в тази насока. Тя се занимава с доста екстремни  спортове и едновременно с това практикува йога.

WB: Здравей, първо искаме да ти благодарим за съдействието с уъркшопа по йога и образователните статии за превенция и възстановяване след спортни травми. Момичетата, които дойдоха на уъркшоповете по катерене и йога вече те познават. Представи се с няколко думи за тези, които ще разберат за теб за пръв път.
Елена: Здравейте, за мен беше удоволствие да помогна за каузата на wild berries. Възхищавам се на вашата креативност и ентусиазъм.
Първият въпрос си го оставих за накрая, защото замисляйки се ‘’Коя съм Аз’’, се увлякох в дълбоки философски разсъждения ;) На кратко Аз съм Елена, живяла съм на доста места, най-много в София. Завърших физиотерапия в Холандия, курс за йога учители в Индия и здравен мениджмънт в София. Имам разнообразни хобита и интереси, като от тях най-постоянното през живота ми е любовта ми към природата и спортовете практикувани сред природата – сноуборд, сърф катерене, плуване и др. Йога е мое хоби, професия и житейска философия. Можете да разберете повече за работата ми на www.yogaizdrave.wordpress.com и fb: www.facebook.com/centeryogaizdrave

WB: От колко време се занимаваш с йога? Как започна всичко? Кое те накара да започнеш?
Елена:  Всичко започна в Холандия преди 7 години.Tогава имах сериозни проблеми със здравето и йога помогна там където конвенционалната медицина беше безсилна. Йога също ми даде рационални отговори на всички някога вълнували ме житейски въпроси.

WB: Разкажи ни повече за пътуването ти до Индия?

Елена: Индия беше дълго планирана сбъдната мечта и първият съществен урок ,който ми даде е , че там нещата никога не стават според очакванията и реалноста е много по- многостранна от мечтите. Не е лесно да я опишеш, тя трябва да се изживее. Най-общо, Индия е страна на контрасти - огромни богатсква, история, философия, изкуство, наука срещу бедност, неграмотност, разруха, престъпност и мърсотия. Индия насища сетивата и обърква всички представи за нормално и ненормално. Тъй като организирах цялото пътуване сама, четох много, мислих много, учих много, изживях както много красиви, така  и неприятни моменти :) на кратко Индия беше богат житейски урок.

WB: На какви други екзотични места си била?
Елена: Била съм в доста страни, във всяко място има нещо различно, но сред тях като най-''екзотични'' бих определила Индия, Непал, Мароко и азиатската част на Турция.

WB: Кое е следващото място, където искаш да отидеш?
Елена: Списъка е дълъг. Напоследък най-често се замислям за Индонезия, Аржентина и Исландия...бих се върнала и в Индия и Непал.

WB: Как започна със сноуборда?
Елена:  Започнах през сезон 97/98, но още няколко сезона преди това,вече се заплесвах по сноуборда и исках да карам, но трябваше да мине време баща ми да свикне с мисълта, че се отказвам от ските и ще се занимавам с такъв глупав и опасен спорт. Тогава сноуборда тъкмо започваше да става популярен, но все още си беше прохождащ в България, така че и алернативите за обучение не бяха много. Тогава думата сноуборд и името Виктор Жеков почти бяха синоними, така и започнах в неговото училище и по-късно станах част от новосформирания отбор, от който и в последствие излязоха блестящи спортисти като Сани Жекова и Дими Чокоев. Мен ме привличаше свободата да карам където искам, както искам, с когото искам и затова се фокусирах върху преподаването и карането за удоволствие.

WB:Разкажи ни за един твой ден в планината
Елена: Зависи от деня...през лятото – разходки и катерене, зимата –сноуборд.  Най-много обичам дните със слънце и свеж нов сняг. Има дни, които те карат истински да обичаш живота :)WB: Какво трябва да знаят момичетата за фрийрайда?
Елена: Преди всичко трябва да знаят,че карането извън пистите, крие рискове и  изисква много повече знания и умения от това да караш добре. И най-добрият сноубордист/скиор може да се вкара в голяма опасност, заради непознаване и несъобразяване на условията. Карането извън писта изисква специална екипировка, но най-вече знания за бързото и правилното й използване. Голяма грешка е да се разчита само на екипировката...стигне ли се до използването на тези неща изхода от ситуацията рядко е със щастлив край. Затова човек трябва да се научи правилно да анализира и преценява метеорологичните и снежните условия, така че да не се стига до излишни рискове. За целта е най-добре, желаещите да карат извън писта, да се запишат на специализиран курс за лавинна безопасност и да не спират редовно да освежават знанията и уменията си. Накратко трябва да подхождат отговорно, защото от това зависи техният или нечии друг живот. Ако не знаете къде отивате и какво правите, по-добре не тръгвайте, не карайте сами,но и не разчитайте на други хора, ако не сте абсолютно сигурни в техните способности и правилна преценка. 

WB: Разкажи ни за първия ти път, когато пусна някой склон с чисто нов пухкав сняг.
Елена: Честно казано нямам конкретен спомен ..било е много отдавна, но предполагам, че не е било кой знае колко приятно, защото, обикновено, в началото карането в дълбок сняг е свързано с голямо търкаляне и ровене в сняг до ушите.

WB: А със сърфа кога започна?
Елена: Преди около 5 години, но с карането на сърф не броим годините , а дните прекарани във водата, а те са далеч по-малко. От малка прекарвам летата на морето и малко ми беше поомръзнало.  Сърфа ми даде нов стимул да се радвам на лятото също колкото и на зимата.
Вече вместо желание ми липсва време :)

WB: Дойде време и за катеренето. От колко време се занимаваш и с това?
Елена: Горе долу...3 години...започнах да катеря в зала, и много се запалих, защото ми дава  възможност  да разнообразявам дните си в града, освен това катеренето ми дава различен поглед към лятната планина и възможност да отида на интересни места, на които иначе не бих попаднала.

WB: Катериш ли боудъри и с какво се различават те?
Елена: Различават се най-вече с това, че са къси, катерят се без осигуровка и се състоят от различни комбинаци от хватки и движения с различна трудност. Харесват ми, защото тренират комбинативно мислене и при тях няма психо елемент с паданията, за разлика от спортните маршрути.

WB: Какво ти дават всички тези спортове по отделно.
Елена: Всички тези спортове ме карат да обичам и уважавам природата , да я разбирам и да се чувствам свързана с нея. Всички тези спортове тренират тялото и ума ми и ме карат а се чувствам напълно щастлива ,без проблеми и планове за бъдещето, просто в сегашния момент. Всички те ми дават дисциплина, постоянство, концентрация, комбинативно мислене и много удоволствие преди всичко :) В природата няма егоцентризмът,амбиции, алчност и дребни житейски проблеми,а просто щастие и хармония. Скоро ми попадна следният цитат, които доста добре описва усещането да правиш това което обичаш, използвам думичката сноуборд, но може да се смени със всеки друг спорт:

'' I love snowboarding, I have found that no drug, drink or substance can offer me the same feeling. It makes me feel alive. I love the feeling of my heart pounding. I love the heaviness of my breath. I love feeling like an animal. Тhe more I do it the better I feel and the more I want to do it. I want to do it till I collapse exhausted and happy. I don`t know why but I do. I just love it. ‘’

WB: Сега идва и ред на въпроса: С какво йогата ги допълва?
Елена: Йога ги балансира и хармонизира, но и йога сама по себе си обединява всичко. Йога е да се чувстваш напълно безусловно щастлив правейки нищо (това е същноста на медитацията)

WB: Кое е следващото предизвикателство? Мислила ли си да опиташ нещо ново?
Елена: Ооо не, имам си спортове за всички сезони и те ми стигат. Искам да се развивам в тях и да трупам повече умения и опит в нещата, които вече правя. Що се отнася до някакво предизвикателство..винаги има какво да се учи, вярвам,че човек трябва да учи през целият си живот.

WB: Какво обичаш да правиш в свободното си време, ако ти остава такова с всички тези активности :)
Елена: Обичам да чета, да гледам филми, да разхождам кучето си, да готвя. В къщи постоянно има гости, така че не ми се налага да излизам много :)

WB:  Кой спорт ти вдига адреналина най-много?
Елена: При всички тези спортове понякога се случват рискови ситуации, които ти разтуптяват сърцето, но динамичните падания при катеренето май най-много ми вдигат адреналина

WB:  Какво ще посъветваш момичетата, които четат това в момента?
Елена: Живота е пълен в прекрасни места, хора, моменти и възможности, бъдете любознателни, мислете креативно, откажете се от списания тип ''Космополитън'', бъдете отворени за нови неща, бъдете силни и избирайте неща които са полезни за вас и за другите.

Галерия:
     
     
     
продуктова фотография на 360 градуса

лонгборд уроци