Ексклузивно интервю с DH машината Александра Жирнова специално за Wildberries
09.10.2012

С огромно удоволствие ви представяме чаровната 18 годишна състезателка по DH, Александра Жирнова от Русия! Саша, която кара за RaceStar Team Russia, посети тази година страната ни и спечели и двете състезания в които взе участие: SHAMBHALA OPEN CUP 2012 и BOROVETS BIKE PARK OPEN CUP 2012!!!

WB: Здравей Саша! Разкажи ни нещо повече за себе си. Винаги ли си обичала да прекарваш времето си на открито?
Sasha: Здравейте! Живея в Санкт Петербург, един много красив, но същевременно и за съжаление доста равен град...  не много подходящ за DH. Ежедневието ми е доста простичко: университет, малко работа и тренировки... нищо специално и необикновено. :) Да! Винаги съм обичала да прекарвам доста време навън. Без значение от сезона, дали е есен, зима, пролет или лято, винаги знам какво искам да правя.

WB: Как се запали по байка?
Sasha: Още като бяхме деца, приятелите ми в квартала имаха много яки байкове... не мина много време докато не ме попитаха дали искам да ми намерят някой и за мен. Така започнах да карам, но никога не съм си мислила, че ще се занимавам професионално с това,.. докато един ден не взех участие в първото си състезание... и така,… от този ден насам животът ми се промени.....Тогава не бях толкова добра, но осъзнах, че със сигурност искам да се състезавам!

WB: Намираш ли за трудно да се пробие в един такъв толкова изявен мъжки спорт?
Sasha: Според мен, в днешно време няма невъзможни неща. Много момичета практикуват „мъжки“ спортове като: бокс, мотокрос. DH е един от тях. И не само че ги практикуват, ами и показват добри резултати. Разбира се трябват много тренировки, а понякога дори и повече от тези на момчетата.

WB: Според теб може ли да се направи нещо което да накара повече момичета да открият екстремната страна на планинското колоездене?
Sasha: Наистина не знам, главно защото това е доста труден спорт, а понякога е и доста опасен. Но всяка изминала година виждам все повече момичета, които се запалват по него, както любителски така и професионално. Със сигурност мога да кажа че е много трудно когато си сам и няма кой да ти покаже как да правиш нещата правилно.... така че според мен може би е по- добре да се започне с bmx училище или нещо от този сорт.

WB: Кажи ни нещо повече за колелото си?
Sasha: Oх, аз съм много щастливо момиче, защото имам възможността да карам Specialized demo 8. Невероятно стилен байк! Рамката може би не е от най- леките, но за радост това може да се компенсира с други по- леки компоненти. А и със сигурност мога да бъда спокойна, че каквото и да правя, няма как тази рамка да бъде счупена. :)WB: Кои са спонсорите ти?
Sasha: Основните ми спонсори са Specialized, MTB.RU, Velomir.ru, ChillenGrillen.ru

WB: Как минава нормално един твой ден?
Sasha: Обикновено сутрин тренирам във фитнеса (около 80 мин), след което ходя на лекции, след това имам тренировка (около 3 часа) на bmx track, блейдове или бягане, батут и най- различни неща (зависи от деня, времето и графика ми) :)

WB: А как изглежда перфектния ден за теб?
Sasha:  Без ходене до университета :), шегувам се! За мен перфектния ден включва каране в планината на места като Morzine, Chamonix или тежка тренировка на трасета като Val-di-Sole.

WB: Кое е любимото ти място за каране? Има ли места, които винаги си искала да посетиш?
Sasha: Хмммм, Мисля че любимото ми място е Morzine (имам много на брой добри трасета за каране). Обичам много места, където можеш да подложиш на изпитание възможностите си и да потренираш наистина добре: Leogang, Val-di-sole, Sopot и др. Мястото, което много искам да посетя е Fort William, но това е все още несбъдната мечта за мен. Никога не съм била и в Канада.

WB: Чувстваш ли се притеснена преди голямо състезание?
Sasha: Да... Винаги, особено преди финалния рън! Не се притеснявам единствено в състезанията в Русия... може би, защото се чувствам като в къщи :)

WB: Каква е атмосферата зад сцената?
Sasha: Хмм, обикновено е доста натоварено: трябва да се запазват апартаменти, полети, подготовка на колелото за състезание и разни неща, като опаковане, разопаковане и такива работи... отделно трябва да се концентрираш и след всичко това трябва да успееш да починеш пълноценно... с две думи, не е лесно.. :)

WB: Сигурно ти се налага да пътуваш много покрай състезанията. Какво никога не забравяш да сложиш в куфара си?
Sasha: Хмм.. каска, екип, шорти и тениски, шапка и кецове, бански и лаптоп,.. iPod…не мога без него :) и също и доста сладки нещица.WB: Какви са най- значимите ти постижения до този момент?
Sasha: Не са много: спечелих Руския шампионат, Украинския шампионат, имам няколко Руски национални купи, 2 спечелени Български състезания и участия в 2 старта за Световната Купа.WB: Кой или какво те вдъхновява?
Sasha: Ланс Армстронг и моя баща! Възхищавам се на тези две човешки съдби. Постоянно се уча от техния опит и един ден ще бъда много щастлива, ако съм постигнала поне част от това, което са постигнали те.

WB: Как кариерата ти се отразява на личния живот?
Sasha: В момента, тепърва навлизам в този спорт, следващия сезон ще ми е едва 4ти, и се надявам да бъде пълен за мен. Постоянно научавам все повече и повече за тренировките и състезанията. Вярвам че мога да тренирам добре и влагам нужната страстта и отдаденост за да се развивам и да преследвам кариера в този невероятен спорт. В личен план имам страхотна подкрепа от най-близките ми приятели, а и в университета оценяват спорта, който практикувам и ми помагат с учението. И не на последно място имам страхотен треньор.

WB: Как си почиваш когато ти се отдаде възможност?
Sasha: Отивам някъде със семейството си или с приятели (обикновено на кино или някъде сред природата) или правя торти или други вкусотии :)

WB: Кажи нещо на тези които четат това в този момент?
Sasha: Надявам се че не сте заспали докато четете xaxa :), но се радвам все пак че ви е интересно и сте стигнали чак дотук.

WB: Благодаря ти Саша! Ще се радваме да те видим отново тук в България!!!
Sasha: Благодаря ви.... Надявам се, че ще посетя нови спотове в България догодина и ще взема участие в европейската купа в Сопот!!!

Интервюто взе: Станимира Карадочева
Галерия:
     
     
продуктова фотография на 360 градуса

лонгборд уроци