Хидролизиран колаген – що е то и защо си струва да го пием?
12.01.2018

Напоследък все повече се замисляме върху това как да се отблагодаряваме на тялото си с правилната грижа след всички спортове и натоварване, което му причиняваме. Бяхме чували за ползите от пиенето на колаген, но самите ние никога не бяхме пробвали да приемаме подобна хранителка добавка и решихме да се поинтересуваме по темата.

Колагенът е протеин, който формира съединителните влакна в тъканите като кожа, сухожилия, хрущяли, кости и зъби. От нещата, които бяхме чели до този момент знаехме само, че обикновено колагенът се приема с цел изглаждане и превенция на бръчки, подобряване на състоянието на коса, кожа и нокти и подобни цели.Разглеждайки по-подробно темата видяхме, че колагенът има далеч по-важна за нас употреба. Оказа се, че хидролизирания колаген спомага за увеличаване на хрущялната маса и подобряване на ставните движения след активен спорт, натоварвания и травми.

Хидролизираният колаген е с животински произход и се произвезжда чрез процес на хидролизация. Този сложен и времеотнемащ процес включва разбиване на молекулните връзки между отделните колагенови нишки с помощта на комбинация от ензими. По този начин се намалява теглото на колагеновите молекули с цел по-лесна абсорбация от тялото. Съдържанието на аминокиселини в хидролизирания колаген е същото като на човешкия колаген. Хидролизираният колаген съдържа 20 аминокиселини предимно глицин, пролин и хидроксипролин, които заедно представляват около 50% от общото съдържание на аминокиселини.

След проверка в интернет вниманието ни се спря върху Collagen Pro-Active. Решихме да се свържем с вносителите за България, за да разберем повече за продукта и направим тестов курс, в който сами да се убедим от ползите му. Те ни изпратиха тази фигура, за да ни покажат какво прави хидролизирания колаген за нас: 

Според това, което научихме, когато приемаме Collagen Pro-Active, Биоактивни Колагенови Пептиди (BCPs) се абсорбират и преминават в ставния хрущял, където спомагат и стимулират за производството на собствен колаген.[1],[2]. BCPs стимулират синтеза на хрущялна матрица и с течение на времето това може да помогне за подобряване на здравето на ставите.

Тъй като не боравим добре със сложни термини, ще се опитаме да го обясним лесно, поне доколкото е възможно – приемът на Collagen Pro-Active укрепва и стимулира хрущялния растеж, забавя и предотвратява прогресивната дегенерация на хрущялната тъкан и действа като естествена смазва за ставите.

Някои от многото други ползи за здравето при употребата на колаген са и повишеното ниво на енергия и намаляването на времето за възстановяване след физическа активност, както и мощното антиоксидантно действие.

Заедно с това, приемът на колаген засилва способността на тъканите да задържат вода, така че клетките да бъдат правилно хидратирани, което от своя страна води до по-здрави кожа, коса и нокти.

Вероятно това, което най-много ни впечатли обаче, бе резултатът от едно клинично изследване. Клиничното проучване на Collagen Pro-Active стига до извода, че той води значително увеличаване дебелината на ставния хрущял на раменната става и тазобедрената става (общо увеличение при пациентите с 14%).

 Запознати с повечето факти около продукта решихме, че ще му се доверим и ще пробваме що е то да пиеш колаген. Ето какъв е нашият опит досега:

За щастие Collagen Pro-Active не е някакви големи хапчета, а течен колаген, който се предлага различни разфасовки.

Има плътна консистенция и може да се приема директно или разтворен в течност. Ние го предпочитаме разтворен във вода и всеки ден разтваряме по 25ml от него (препоръчителната дневна доза):

След това разбъркваме и пием с усмивка. Обикновено 30 мин. преди лягане, а понякога и през деня.

Препоръчителната дневна доза Collagen Pro-Active съдържа:

10,000 мг Хидролизиран колаген

1.10 мг Тиамин (Витамин B1)
Витамин B1 - познат като тиамин, спомага за проеобразуването на кръвната захар в енергия. Поддържа мембраните на лигавиците здрави и е от съществено значение за сърдечно-съдовата и нервната система, както, и за нормалната функция на мускулите.

1.40 мг Рибофлавин(Витамин B2)
Наричан още рибофлавин, работи заедно с други витамини от B комплекс за преобразуване на въглехидрати, мазнини и белтъчини в калории. Тялото се нуждае от него за растежа и образуването на червени кръвни телца. Адекватният прием на рибофлавин спомага за здрава кожа и добро зрение. Служи като антиоксидант, който забавя процесите на стареене.

6 мг Пантотенова киселина (Витамин B5)
Ползите за здравето от Витамин B5, също познат като пантотенова киселина, включва облекчаване на състояния като астма, косопад, алергии, стрес и безпокойство, респираторни заболявания и сърдечни проблеми. Също така, спомага за повишаване на имунитета, намаляване на остеоартрита и признаците на стареене, повишава устойчивостта към различни видове инфекции, стимулира физическото развитие, регулира диабета и помага при кожни заболявания. Витамин В5 е полезен при лечение на сериозни умствени заболявания като хроничен стрес и безпокойство. Здравословната диета трябва да съдържа подходящо количество на витамин B5, за да се гарантира добро здраве и правилно функциониране на всички системи от органи.

1.40 мг Пиридоксин (Витамин B6)
Познат като пиридоксин, помага за мозъчната функция и помага на тялото да превръща протеините в енергия. Някои проучвания сочат че Витамин В6 работи заедно с фолиевата киселина и В12 за намаляне нивата на хомоцистеин в кръвта. Повишените нива на хомоцистеин увеличават риска от инфракт

133 мг Магнезий
Помага на тялото да абсорбира калция, който пази здрави костите. Съдейства за правилното функциониране на мускулите. По-конкретно помага на мускулите да се свиват правилно по време на тренировка / работа и след това да се отпуснат за по-добро възстановяване. Помага за поддържане на здравословен сърдечен ритъм. Това е важно, както по време на физическа активност и когато тялото е в покой. Магнезият спомага за поддържане на нормално кръвно налягане. Редовният прием на магнезий може да спомогне за намаляване на високо кръвно налягане. Той активира определени ензими, които спомагат за енергийния метаболизъм и производството на протеини. Спортистите също приемат магнезий, тъй като повишава издръжливостта. Този минерал поддържа зъбите ни здрави, и помага на калция да се усвоява по-добре от организма.

1% Силиций
Ползва се при слаби кости (остеопороза), сърдечно-съдови заболявания, Алцхаймер, косопад, подобрява качеството на косата и ноктите. Ползва се за здрава кожа при изкълчвания и разтягания

Скоро ще приключим с първия си 4-седмичен курс и ще пишем какви са резултатите. Според изследванията 85% от приемащите продукта имат значително подобрение след същия курс.

Благодарим на Collagen Pro-Active за подкрепата и възможността да пробваме и научим нещо повече. Ако искате да разберете повече за течния колаген или да се сдобиете с опаковка за себе си, може да разгледате страницата на Collagen Pro-Active тук. 
Галерия:
продуктова фотография на 360 градуса

лонгборд уроци