ТИНА - Вятър в косите
24.09.2012

Представяме ви  Тина - уиндсърф инструктур и собственик на кайт и уиндсърф център на о. Гьокчеада (Турция) . Направихме това интервю с Тина по мейл, защото в момента тя се намира на обичайното за това време място Островът (така накратко наричат всички Гьокчеада).

WB: Здравей Тина, ще задам трационния въпрос  за всеки един сърфист има ли вятър )))), как е настроението при вас?
Тина : Здравейте! Това лято е изключително ветровито – със стойности на вятъра редовно над 25 – 30 knots. Настроението е супер – хората и времето са чудесни.

WB: Кога и как започна да караш сърф?
Тина : Всъщност започнах да карам уиндсърф съвсем случайно – преди 6 години, но много ми хареса и от тогава не съм спирала.

WB: Разкажи ни повече за твоя уиндсърф център, как започна всичко?
Тина: Явно съм любопитен човек, обичам нови и нестандартни неща, не се страхувам, предполагам това са причините да реша да започна, плюс това че исках да карам уиндсърф възможно най-много.  В началото предлагахме предимно обучение и екипировка за начинаещи. От 2-3 години обаче развихме центъра много повече за напреднали и про- райдъри, предлагаме последните модели екипировка за фристайл и уейв и организираме клиники за тези, които имат желание да научат нови трикове. Освен по кайт и уиндсърф вече предлагаме обучение и екипировка за в най-новия спорт - SUP (Stand Up Paddle Board) в групата на сърф спортовете. Мисля че, стремежът ни да представим най-новото, и да предложим екипировка на възможно най-добро ниво ни отличава от останалите центрове.

WB: От колко човека се състои твоя екип ? Разкажи ни и за тях.
Тина : В момента сме 6 човека – от България, Турция и Словакия. Общото между нас е любовта към уиндсърфа и кайта. Има доста уроци, но все пак намираме и време да караме.

WB: Какви са предимствата на Островът пред останалите места за сърф?
Тина: Това е най-близката дестинация до България с постоянен вятър над 20 кнота, това заедно с факта, че има спотове с абсолютно гладка вода и с вълни го прави уникален и предпочитан.

WB: Знам, че организирате състезания по уинд и кайт сърф ,разкажи ми и за тях?  Как намираш спонсори?
Тина:
Да до сега 3 пъти сме организирали състезания по кайт и уиндсърф провеждат се в различни дисциплини – фристайл, уейв, слалом при уиндърфа и хенг тайм, курс рейс и фристайл при кайта. Най-доброто представяне във всички дисциплини носи и победата. Намирането на спонсори не е лесно, надявам се да намерим такива за събитията, които сме планирали за следващата година – едно сноу-кайт състезание на Витоша, SUP тур в София и Пловдив, традиционното Crazy Island Open тук в Гьокчеада и едно радикално уейв шоу за кайт и уиндсърф през есента на Крапец в България.

WB: Говориш ли вече турски?))) , дето се казва , за да се разбираш с местните , които са си чешити
Тина: Говоря турски, не го научих на място, ходих на курс 2 месеца. Граматиката и логиката на езика са много различни от българския или англиския език, така че преди това знаех около 300 – 400 думи и не можех да говоря, сега се оправям, но определено ми е интерсно.

WB: Когато, няма вятър какви ги вършите ? : )))), защото знаем, че безветрието ражда кво ли не ......
Тина: Когато няма вятър караме SUP времето е уплътнено на 100 %...

WB:  Когато, сезонът свърши , какво правиш ? Зимата идва и .... , накъде поемаш?
Тина: Светът е голям и има чудесни места за каране след сезона на Гьокчеада, (октомври - април) гледам да продължа карането през есента най-добре в Джерикоакоара, а пролетта в Мароко. Освен това обичам и зимата, когато съм в София, почти всеки ден карам сноуборд преди да отида в офиса, ако лифтовете работят особено...

WB: Кои са най-яките места на които си карала уиндсърф?

Тина: Всяко място е уникално по своя начин, и всяко каране от своя страна носи уникална емоция и удовлетворение. Едно от любимите ми места за каране е Луца – спот близо до Атина, където северните фронтове влизат със сила над 30 – 35 кнота, карам с най-малкото си възможно платно 3.4 и пак ми е голямо :) Разбира се по-екзотични места са Джерикоакоара в Бразилия или Дахла в Мароко.

WB: Къде, искаш да отидаш да караш сърф ?
Тина: На всички места, където съм била бих се връщала отново и отново, със сигурност искам да отида в Мавриции, Кабо Верде и Виетнам.

WB: А сега ще ти задам няколко блиц въпроси , на които те моля да отговориш с по една дума, която ти дойде първа на ум.

WB: Опиши се с една дума  ....
Тина: Не знам... наистина, Мони казва, че съм бедствие, може да е и така.

WB: Сърфът за теб е ......?
Тина: Свобода

WB: Музиката е...?
Тина: Е музиката няма как да е с една дума... освен ако не е хубава и разнообразна – от съвременни ремиски по разни етно мотиви от Африка и Азия, рап, рок, блус, слушам  и се интересувам от какво ли не.

WB: Бански или рокля?
Тина: Зависи от случая :)

WB: Хавай или Гьокчето?
Тина: Не мога да сравня, не съм била на Хаваите, но казват че е уникално... не искам да съм като кон с капаци и да признавам само познатото.

WB: Кажи нещо на мацките, които искат да се научат да карат уинд или кайт сърф.

Тина:Да зпочват веднага :)


Интервюто взе: Калина Чорбаджиева

Снимки: Личен архив

Галерия:
     
  
продуктова фотография на 360 градуса

лонгборд уроци