Лавинна безопасност със Split the Mountain
02.02.2017

Със затоплянето на времето и променливите климатични условия напоследък, снежната покривка из планините започва да крие все повече опасности. Нашето бери Сани Гайдарска, която в момента кара пудра в Япония, посети курса за лавинна безопасност на "Split the Mountain"непосредствено преди заминаването си и ние я помолихме да сподели научането с всички нас. 

Вижте какво разказва тя: 

"Както на всички ни прави впечатление, в последно време се организират доста курсове по лавинна безопасност. Страхотно е, че хората осъзнават какви рискове крие планината (и особено фрийрайда) и се стараят да се образоват по един или друг начин. Има курсове както за начинаещи, така и за по-напреднали. Разбира се, тези курсове са страхотни като база, за да научим повече за особеностите и настроенията на планината, както и много практика с лавинните уреди.

На всички много ни се кара в мекичкото, но има условия, за да може това да се случи сравнително безопасно и с премерен риск. В крайна сметка няма начин напълно да елиминираме риска в планината, но можем да научим как да четем знаците, да преценяваме обстановката, уменията си и да вземем правилното решение за настоящия момент. Както се повтаря на всички лекции: "Нужно е едно решение, продиктувано не от разума, а от адреналина, което може да се окаже потенциално последното".

Аз избрах да посетя курса на Split the Mountain (https://splitthemountain.com/bg/), тъй като преди това бях на тяхната лекция за лавинна безопасност и я намерих за най-детайлна и полезна т.е. хората определено разбират за какво говорят. Момчетата са много опитни сплит бордисти и скиори, прекарали дълги години в планината и с опит, който пожелаха да споделят с нас. Курсът се проведе на хижа Вихрен между 6 и 8 януари. Групата ни беше от 11 души. Курсът премина по следния начин:

Петък 06/01/2016 Пристигнахме в Банско. Събрахме се в хотела, за да се запознаем един с друг. Също така разледахме програмата за следващите два дни и се запознахме с лавинните уреди, които щяхме да ползваме. И накрая много сън.

Събота 07/01/2016 Тръгнахме от Бъндеришка поляна със снегоходки, сплитове и ски към хижа Вихрен. Спирахме по пътя за да огледаме нацепените склонове, тъй като в Банско почти няма основа и снежната покривка сама падаше. След няколко часа преход стигнахме до хижата, където след кратък обяд си направихме полигон и ни създадоха кратка паник ситуация с паднала лавина. Настана голям хаос от хора, пипсове, викане и тн. Очевидно беше защо сме на курса. След това ни бяха обяснени принципите на лавинните уреди и стратегиите за работа с тях. Всеки от нас трябваше да изрови заровен пипс (или няколко) за време. До всеки търсещ винаги имаше инструктор, който да дава съвети и прави коментари за правилна или неправилна тактика и техника. По-късно имахме и лекция относно как се формират снежните покривки, типовете лавини и терени и също така сигналите, за които трябва да следим в планината относно текущата обстановка. Вечерта беше прекарана на топло пред камината в хижата като всеки разказваше своите истории, разисквахме казуси в планината и други интересни теми. Доста готина компания като цяло.

Неделя 08/01/2016 След закуска с пържени филийки отидохме отново на полигона със същата задача - търсене на заровени устройства по двойки и сами. Имахме възможност да изпробваме различни пийпсове (Arva, Mammut, BCA, Ortovox) - аналогови, дигитални и смесени, сонди и лопати, за да видим различният им начин на работа. Също така предишният ден бяхме направили 2 купчини сняг достатъчно натъпкани, за да могат да слегнат и да заприличат на консистенцията на паднала лавина. Имахме практика по изравяне или по-точно до достигане на сонда. Оказа се невероятно трудоемка работа. Нека само да кажа като пример, че моята група от 5 души ровеше около 2 м. към сондата и ни отне около 8 минути. Замислих се как ли биха протекли нещата, ако не сте 5 диши, а си сам. Изпробвахме и сондиране на различна повърхност т.е. да видим разликата при докосване на земя, камък, клек, каска и разбира се човек. Звучи доста лесно в една истинска ситуация, където се надяваш всяко нещо да е заровения човек. След тази тренировка се разходихме из долината където направихме лавинен профил и разглеждахме всички склонове и улеи. Доста ясно се виждаше къде изтичат лавините, къде са негативните форми и разучавахме от къде би било най-безопасно да се мине. При правенето на лавинния профил, въпреки малкото валежи в Пирин, ясно си личаха слоевете и най-вече нестабилността на снежната покривка. При връщането ни към хижата отново имаше изненадваща паник ситуация с няколко пострадали. Този път групата се координира много по-добре и изровихме “пострадалите” живи.

Последва каране до Банско и най-нечаканата част - прибирането в София.

Много хора пренебрегват истинската опасност, която има в планината и то най-вече породена от нерационално човешко мислене и действия. Все си мислиш “На мен няма да се случи”. Караш линии, които ти взимат дъха просто като ги видиш и няма как да не ги превземеш. Случвали са се някакви малки издънки, но никой сериозно пострадал за щастие. И така досега е било само фън. Но релността не е такава. Хора загиват в планината постоянно. И решението не е просто да не се качваме. Трябва да се подготвим, да почнем да се учим и да придобиваме опит. Важно е всеки да преценява възможностите си и да може да преценява и обстановката. В крайна сметка, както казват и от Split the Mountain": "Планината винаги ще си е тук, само че нас може да ни няма".

Когато обстановката е твърде рискова, нещо те притеснява или не се чувстваш уверен, обратният път към вкъщи (или кръчмата) е по-кратък, а пък ще си изкараш все толкова весело.

Абсолютно препоръчвам курса на Split the Mountain - страшно полезна информация от хора, които са постоянно в планината и горещо се интересуват от това да се научим и ние на лавинна безопасност. В момента се чувствам доста по-уверена в това, което знам и практиката ми помогна да видя как трябва да се случат реално нещата. Сега знам, че ако нещо се случи, имам реална възможност да оцелея и да помогна на друг живот. Като винаги се надяваш, че нищо такова няма да се случи (никога). А в планината риска си е константа. И все пак, както казах, и теорията, и базата са супер, но от там нататък ние сме отговорни да се донаучим и практикуваме. Ако не сте били на лавинен курс, а зимните спортове са ви страст, то такъв курс е Must DO. Поинтересувайте се и ще намерите удобни за вас възможности да се запишете.

Весело и безаварийно каране!" 

Разберете повече за Split the Mountain тук! 
Галерия:
продуктова фотография на 360 градуса

лонгборд уроци